Παρουσίαση της Στρατηγικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της Τουριστικής προβολής για το 2013-2014

16 Δεκεμβρίου 2012 22:24

Κυρίες και Κύριοι, Όλοι γνωρίζετε ότι ο τουρισμός αποτελεί την βασικότερη πηγή εσόδων για την οικονομία των νησιών μας.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα οφείλεται στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον , στις πεντακάθαρες παραλίες, στους πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, στα σπουδαία θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία , στο μεράκι των επιχειρηματιών και στο αναπτυγμένο αίσθημα φιλοξενίας των νησιωτών.

Ο στόχος της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα με το τουριστικό μοντέλο « ήλιος και θάλασσα » είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ( Θρησκευτικός, Θαλάσσιος Αθλητισμός, Περιπατητικός , Συνεδριακός, Ιατρικός, Γαστρονομικός κ.α.) ώστε να καταφέρουμε να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο.

Απαραίτητη είναι και η συμβολή των Δήμων στην παραπάνω προσπάθεια. Είναι αναγκαίο σε κάθε νησί να λειτουργούν γραφεία πληροφοριών και να υπάρχουν σύγχρονες πύλες εισόδου στα λιμάνια και τα αεροδρόμια .Το σημαντικότερο όμως είναι ο κάθε Δήμος να φροντίζει για την καθαριότητα των οικισμών και των παραλιών καθώς και για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων γενικότερα.

Επίσης θα πρέπει να γίνει έκκληση προς τους άξιους ναυτεργάτες να μην κρατούν όμηρους τους ταξιδιώτες και τους κατοίκους των νησιών μας σε κάθε διεκδικητικό τους αίτημα. Ας έρθουν και στην θέση των επιχειρηματιών και των υπαλλήλων σε τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά που περιμένουν την τουριστική περίοδο για να δουλέψουν και να ταΐσουν τις οικογένειες τους. Θα μπορούσαν ειρηνικά να αποκλείσουν το αρμόδιο Υπουργείο, όχι όμως τους νησιώτες. Είναι άδικο και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των νησιών που δεν έχουν διεθνή αεροδρόμια ( αν συνυπολογίσουμε την μικρή – δίμηνη κατά μέσο όρο - λειτουργία τους, τα ατελείωτα χαράτσια και την γραφειοκρατία που έχουν ν' αντιμετωπίσουν ).

Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι εθνική υπόθεση, όλοι οφείλουμε να τον προστατέψουμε και να τον θωρακίσουμε ειδικά στην σημερινή τόσο κρίσιμη συγκυρία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι διαφημιστές του ελληνικού τουρισμού θα είναι όσοι τουρίστες γυρίσουν στις πατρίδες τους και στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενη.

Η Περιφέρεια με τις δράσεις που υλοποιεί για την προβολή του τουριστικού προϊόντος ( συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, παραγωγή εντύπων, αναβάθμιση τουριστικού portal, διοργάνωση εκδηλώσεων, φιλοξενία δημοσιογράφων κ.α. ) θα πρέπει να αναδεικνύει τα ισχυρά πλεονεκτήματα κάθε νησιού.

Η προβολή όλων των νησιών ισότιμα και δίκαια είναι επιβεβλημένη.

Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο τα μεγάλα νησιά που έχουν σύγχρονες υποδομές και δέχονται εκατομμύρια τουρίστες αλλά και τα μικρότερα νησιά που απαιτούν το μερίδιο που τους αναλογεί. Δεν είναι ηθικό να συμμετέχει η Περιφέρεια σε εκθέσεις του εξωτερικού και να μοιράζονται έντυπα μόνο δύο ή τριών νησιών . Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί τουριστικός χάρτης που θα παρέχει πλήρη τουριστική πληροφόρηση για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Εκτιμώ ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Τουριστικής προβολής για το 2013-2014 θα πρέπει να υλοποιηθεί με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν τρεις γραπτές προσφορές για κάθε ενέργεια οι οποίες θα κατατίθενται στην τουριστική επιτροπή της Περιφέρειας ακόμη και για τις δράσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν με απευθείας αναθέσεις .

Σε μια περίοδο βαθύτατης οικονομικής και ηθικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας δεν θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να δίνει δικαιώματα για αρνητικά σχόλια σχετικά με την διαχείριση των αναπτυξιακών πόρων που της διατίθενται.

Σχετικά με το λογότυπο θα πρέπει να προστεθούν « Κυκλάδες – Δωδεκάνησα – Ελλάδα » διότι οι νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσων έχουν « χτίσει » εδώ και πολλά χρόνια ένα ισχυρό brand name τ' οποίο δεν θα πρέπει να το εγκαταλείψουμε.

Απαιτείται μεγάλη προσοχή, σοβαρή προετοιμασία, συνέπεια και συνέχεια από όσους αναλάβουν να υλοποιήσουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο διότι από την επιτυχία του θα βγουν κερδισμένοι οι κάτοικοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι η ενίσχυση της οικονομίας των νησιών μέσα από την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, θα πρέπει να αποτελεί για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βασική στρατηγική προτεραιότητα.

Σας ευχαριστώ

Κώστας Ν. Μπιζάς

Μαθηματικός

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos