Χωρίς πόρους η Περιφέρεια για το οδικό δίκτυο, παρέμβαση Περιφερειάρχη προς τους συναρμόδιους υπουργούς

06 Ιανουαρίου 2013 00:45

Την παντελή έλλειψη πόρων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου των σαράντα τεσσάρων κατοικημένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός

που εγκυμονεί κινδύνους στην ασφάλεια των κατοίκων και συνιστά πλήγμα στην εικόνα της Περιφέρειάς μας εν όψει της επόμενης τουριστικής σεζόν, επισημαίνει με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Χατζηδάκη Κωνσταντίνο και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους Εισαγγελείς Εφετών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κ.κ. Δημήτρη Μαραγιάννη και Σταύρο Αθανασάκη, τονίζεται επίσης η μη πρόβλεψη πόρων από το Υπουργείου Εσωτερικών για δράσεις και έργα που αφορούν στον τουρισμό, τη γεωργία, τον πολιτισμό κλπ, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει την κατεπείγουσα ανάγκη για εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η κατεξοχήν τουριστική περιφέρεια της χώρας. Τα νησιά της επισκέπτονται έξι εκατομμύρια (6.000.000) τουρίστες. Οι περισσότεροι από αυτούς κινούνται στο οδικό δίκτυο με τα διακόσιες χιλιάδες (200.000) ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Μέχρι το 2011 το οδικό δίκτυο των νησιών είχε μια στοιχειώδη συντήρηση με τη χρηματοδότηση μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ Οδικού Δικτύου). Από το 2012 με την ενοποίηση των ΚΑΠ Επενδύσεων και των ΚΑΠ Οδικών σε έναν κωδικό ΚΑΠ Επενδύσεων και τη διάθεση των πόρων στο Διατροφικό Επίδομα Νεφροπαθών και τη Δακοκτονία, δεν υπάρχουν πόροι για τη συντήρηση του οδικού δικτύου των 44 κατοικημένων νησιών της περιφέρειάς μας.

Στον προϋπολογισμό του 2013 του Υπουργείου Εσωτερικών δεν προβλέπονται και πάλι πόροι για δράσεις και έργα παρά μόνο για το διατροφικό επίδομα και τη δακοκτονία.

Αυτό σημαίνει πως δε θα γίνει καμία ενέργεια, καμία δράση, κανένα έργο ούτε στο τομέα του τουρισμού, της γεωργίας, του πολιτισμού κ.λ.π., και κυρίως το πιο βασικό, δε θα διατεθούν πόροι συντήρησης του οδικού δικτύου με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας και κυρίως την ασφάλεια των οδηγών και τη δικαστική εμπλοκή της περιφέρειας στα τυχόν ατυχήματα και τις φθορές των οχημάτων.

Κύριοι Υπουργοί,

Θεωρώ υποχρέωση μου να σας επισημάνω πως είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης των αντίστοιχων πόρων κυρίως σε ότι αφορά τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα φέτος όπου προβλέπεται αύξηση 20-25 % του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos