22 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα νερού

22 Μαρτίου 2013 18:39

Σήμερα περίπου 900 εκ κάτοικοι της Γης συμπεριλαμβανομένου δυστυχώς μικρών παιδιών (καθημερινά 6000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού που σημαίνει ότι ανά 15 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει)

δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, γυναίκες αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να το προμηθευτούν ενώ τα μολυσμένα νερά σκοτώνουν ετησίως 10πλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτούς που σκοτώνονται στους πολέμους κάθε χρόνο.

Το νερό αποτελεί τη βασικότερη πηγή ζωής του πλανήτη αναδεικνύοντας το ουσιαστικά στον κυριότερο παράγοντα επιβίωσης της ανθρωπότητας και γενικότερα των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη. Αν δε εξειδικεύσουμε στην νησιωτική μας περιοχή, θα συνειδητοποιήσουμε απλά κοιτώντας γύρω μας, πόσο σημαντική παράμετρο αποτέλεσε για την επιβίωση και την ανάπτυξη των νησιωτών.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μία σημαντική ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τα σενάρια των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές οι οποίες μάλιστα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη περιοχή μας, τότε γίνεται άμεσα κατανοητό ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται ότι κατά το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης, η βροχή θα μειωθεί μεταξύ 5% και περίπου 19%, αντίστοιχα, σε επίπεδο επικράτειας

Το σημερινό καταναλωτικό πρότυπο αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά μας απέναντι στο κάθε μορφής υδάτινο αποδέκτη δεν μπορούν να είναι πλέον διατηρήσιμα. Η ανάγκη για ένα βιώσιμο μοντέλο αποδοτικής χρήσης του νερού και γενικότερης διαχείρισης του είναι πλέον απαραίτητη και μάλιστα με σημαντική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εξοικονόμηση, η επαναχρησιμοποίηση, η συλλογή νερού, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η συντήρηση των δικτύων, η προστασία των νησιωτικών υγροτόπων, η ευαισθητοποίηση των πολιτών ακόμα και η ορθολογική με βάση τη χρήση τιμολόγηση πρέπει να αποτελέσουν πρωτοβουλίες και μέτρα αιχμής για τη σωστή διαχείριση του νερού.

Σε κάθε περίπτωση το νερό αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό για τη σωστή διαχείριση και προστασία του οποίου, έχουμε όλοι ευθύνη κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos