300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Το νερό μάς ανήκει, το νερό είναι ζωή και η ζωή μας δεν είναι προς πώληση!

22 Μαρτίου 2013 19:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το νερό μάς ανήκει, το νερό είναι ζωή και η ζωή μας δεν είναι προς πώληση!

test2

test2

Φέτος, η «παγκόσμια ημέρα νερού» βρίσκει τον τομέα της δημόσιας και κοινωφελούς διαχείρισης των υδάτων στη χώρα μας σε κίνδυνο.

Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ που προωθείται με επιθετικό τρόπο από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του γενικότερου ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο αυτό αγαθό και στην προστασία του ίδιου του πόρου. Η μνημονιακή επέλαση συνεχίζεται έχοντας σαν στόχο τις Δ.Ε.Υ.Α. των νησιών του Αιγαίου χρησιμοποιώντας σαν όχημα την ΕΥΔΑΠ Νήσων και τις συμβάσεις που επιδιώκεται να υπογραφούν για «την παροχή τεχνικών-συμβουλευτικών υπηρεσιών στο τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού και των λυμάτων των νησιών».

Στη πράξη όμως πρόκειται για την εκχώρηση των υπηρεσιών, των πηγών και των υδάτινων αποθεμάτων των νησιών στην ΕΥΔΑΠ. Οι συμβάσεις αυτές θα προβλέπουν: α) χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, β) μέριμνα του ελληνικού δημοσίου για τη δέσμευση δαπανών από προγράμματα, γ) ο συμβαλλόμενος ΟΤΑ θα εκχωρήσει προς την ΕΥΔΑΠ Νήσων τα πάσης φύσεως τέλη σχετικά με την ύδρευση και την αποχέτευση δ) το ύψος των εκάστοτε τελών θα προσδιορίζεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και των προβλέψεων κόστους-οφέλους και θα υπόκειται στον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου.

Αν η ΕΥΔΑΠ παρέμενε σε δημόσιο έλεγχο αυτή η συνεργασία δεν θα ήταν επιζήμια για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς όμως είναι στο πρώτο «πακέτο» αποκρατικοποιήσεων (ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας) που προωθείται μπορούμε πολύ εύκολα να συμπεράνουμε τις θα σημάνει για τις ζωές μας αυτό. Πανάκριβο νερό και αμφίβολης ποιότητας αφού πάντα θα υπεισέρχεται το θέμα κόστους. Άλλωστε η διεθνής εμπειρία αυτό έχει αποδείξει: ότι δηλαδή όπου επιχειρήθηκαν αποκρατικοποιήσεις των οργανισμών ύδρευσης, η κατάσταση έγινε τραγική. Ειδικότερα στη Σύρο που το νερό παράγεται από μονάδες αφαλάτωσης, το γεγονός αυτό θα εκτοξεύσει στα ύψη τη τιμή του νερού, που σημειωτέον είναι ήδη υψηλή.

Σαν ΤΕ Συριζα Σύρου με την από 9-11-2012 ανακοίνωση είχαμε εγκαίρως επισημάνει το τι θα προκαλέσει η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, καταλήγοντας ότι: «ότι η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και τους φυσικούς πόρους καθώς και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση τους είναι δικαίωμα για όλους και όλες, η διαχείριση του φυσικού-κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό, δεν μπορεί παρά να είναι στα χέρια της κοινωνίας, μέσα από σωστά δομημένες αυτοδιοικητικές δομές, κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο».

Η "ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων" δεν μπορεί να συνεπάγεται ούτε προϋποθέτει σε καμία περίπτωση ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και τους φυσικούς πόρους καθώς και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση τους είναι δικαίωμα για όλους και όλες, η διαχείριση του φυσικού-κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό, δεν μπορεί παρά να είναι στα χέρια της κοινωνίας, μέσα από σωστά δομημένες αυτοδιοικητικές δομές, κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε συστηματικά, μαζί με όλους τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς για να συμβάλλουμε στη δημιουργία και ανάπτυξη μαζικών πρωτοβουλιών, ενός ενωτικού μετώπου υπεράσπισης του νερού σαν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Φορείς πολιτών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, η αυτοδιοίκηση και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις θα πρέπει να δώσουν το επόμενο διάστημα μια μεγάλη μάχη για τη μη-ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης και την αναζήτηση προοδευτικών και ριζοσπαστικών απαντήσεων στα ζητήματα διαχείρισης του νερού.

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« 22 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα ν...
Σύλληψη ενός (1) ημεδαπού για... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Αυτή είναι η νέα Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου (Βίντεο)

Πάρος: Αυτή είναι η νέα Πρόεδρος το...

11 Σεπτεμβρίου 2025
Γ. Βρούτσης: «Η πιο μεγάλη και ιστορική απόφαση για τις Κυκλάδες η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  στην πρώτη κατοικία σε οικισμούς έως και  1.500 κατοίκους

Γ. Βρούτσης: «Η πιο μεγάλη και ιστο...

07 Σεπτεμβρίου 2025
Πάρος, «Οινικές Διαδρομές Παρίων 2025»: H διημερίδα ολοκληρώθηκε με νησιώτικο γλέντι, οινομαγειρέματα και οινοκεράσματα από τον chef Βασίλη Καλλίδη

Πάρος, «Οινικές Διαδρομές Παρίων 20...

08 Σεπτεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Σοκ στην Κεφαλονιά με τον θάνατο νεαρού ποδοσφαιριστή - Ποιος ήταν ο Νίκος Ρώσσης που έπεσε με το αυτοκίνητο σε χαράδρα (βίντεο)

Σοκ στην Κεφαλονιά με τον θάνατο νε...

13 Σεπτεμβρίου 2025
Αποδείξεις που φέρνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

Αποδείξεις που φέρνουν έκπτωση φόρο...

13 Σεπτεμβρίου 2025
Σχοινούσα: Πέθανε ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος που χόρευε με την εγγονή του σε τοπικές γιορτές του νησιού

Σχοινούσα: Πέθανε ο 92χρονος Γιώργο...

13 Σεπτεμβρίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: AskNet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ