Επιστολή Κ.Μπιζά για αλλαγή ημερομηνίας έναρξης κοινωνικού τουρισμού

13 Ιουνίου 2013 14:41

Όπως όλοι γνωρίζετε για πολλές δεκαετίες το Υπουργείο Εργασίας μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας υλοποιούσε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους και ιδίως για εκείνους

ανάμεσά τους που το είχαν περισσότερη ανάγκη, τους χαμηλόμισθους , τους συνταξιούχους , τους ανέργους, για όσους ανήκαν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Με το παραπάνω πρόγραμμα ο οργανισμός Εργατικής Εστίας διασφάλιζε το δικαίωμα του κάθε πολίτη στον τουρισμό, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του, συμβάλλοντας στην προσωπική και πνευματική του ολοκλήρωση.

Δυστυχώς η κατάργηση του οργανισμού Εργατικής Εστίας είχε ως αποτέλεσμα την προηγούμενη χρονιά (2012) να μην υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με συνέπεια χιλιάδες συμπατριώτες μας κυρίως εργαζόμενοι να μην πραγματοποιήσουν διακοπές.

Επιπτώσεις όμως υπήρξαν και στα περίπου 2500 καταλύματα όλων των κατηγοριών (ξενοδοχεία, διαμερίσματα , ενοικιαζόμενα δωμάτια) σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα μικρότερους τζίρους (έως και 50%) και προφανώς λιγότερες θέσεις εργασίας στα καταλύματα αλλά και στα υπόλοιπα τουριστικά επαγγέλματα με τις λογικές αρνητικές συνέπειες για τις οικονομίες των τουριστικών κυρίως προορισμών.

Οι εύλογες και δίκαιες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους δέκτες του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού αλλά και από τους συνδικαλιστικούς φορείς των τουριστικών επαγγελμάτων είχαν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή προγράμματος Κοινωνικού τουρισμού για 100.000 δικαιούχους , δαπάνης 10 εκ. ευρώ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον Νέο ΟΑΕΔ και η αρχή του θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2013 με στόχο τη μερική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Σε αυτό το σημείο αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το 2009 διανεμήθηκαν 750.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού, ενώ το 2010 διανεμήθηκαν 500.000 δελτία.

Σίγουρα είναι θετικό και ευχάριστο ότι το Υπουργείο Εργασίας αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα λειτουργίας του σχετικού προγράμματος.

Είναι σαφές ότι ο κοινωνικός τουρισμός δεν είναι έκφραση φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας.

Στις σημερινές δύσκολες και κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που περνάει η χώρα και βιώνουμε όλοι μας το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού έχει ακόμη περισσότερο ενισχυμένη την κοινωνική του διάσταση.

Από την μια μεριά ενισχύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό , αναδιανέμοντας πόρους υπέρ των ασθενέστερων και από την άλλη, πράγμα όχι λιγότερο σημαντικό, τονώνει αποφασιστικά την χειμαζόμενη τουριστική μας οικονομία, συντηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα.

Όμως η ημερομηνία έναρξης του σχετικού προγράμματος , σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΞΕΕ θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Η παραπάνω ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, όπως αντιλαμβάνεστε είναι άστοχη για τις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών μας ( ιδιαίτερα των μικρών νησιών που έχουν μικρή περίοδο λειτουργίας ) διότι οι πελάτες που τα επιλέγουν έρχονται κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι για την θάλασσα , σε αντίθεση με τους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας που σίγουρα θα ωφεληθούν από την επανεκκίνηση του σχετικού προγράμματος.

Αξίζει να αναφέρω ότι το έτος 2010 από το Νομό Κυκλάδων συμμετείχαν 45 Ξενοδοχεία και 88 Επιχειρήσεις Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων με συνολική δυναμικότητα κλινών 3883 ενώ από το Νομό Δωδεκανήσου συμμετείχαν 48 Ξενοδοχεία και 14 Επιχειρήσεις Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων με συνολική δυναμικότητα κλινών 5445.

Άρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποίησαν το έτος 2010 το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας 195 Επιχειρήσεις Καταλυμάτων με συνολική δυναμικότητα 9328 κλίνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους νομίζω ότι θα πρέπει να απευθύνουμε ένα σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και να ζητάμε την αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης του κοινωνικού τουρισμού ( ειδικά για τα νησιά μας κάνοντας αναφορά στην θεσμοθετημένη Νησιωτικότητα ).

Ειδικά για φέτος να ζητήσουμε το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ να ξεκινάει από τέλος Ιουνίου ή την 1η Ιουλίου ενώ από τις επόμενες χρονιές θα ήταν χρήσιμο να ξεκινάει από την 1η Μαΐου.

Με εκτίμηση

Κώστας Ν. Μπιζάς

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου


Συμβεβλημένα Τουριστικά Καταλύματα Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2010

Νομός Κυκλάδων

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ -

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ -

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

Αριθμός

Επιχειρήσεων

 

45

88

133

Σύνολο Κλινών

 

2081

1802

3883

 

Νομός Δωδεκανήσου

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ -

ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ -

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

Αριθμός

Επιχειρήσεων

 

48

14

62

Σύνολο Κλινών

 

5172

273

5445

ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ :195

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΙΝΩΝ : 9328

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos