Παρέμβαση του Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

22 Ιουλίου 2013 11:02

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσία του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη σχετικά με την πολιτική Υγείας στις νησιωτικές περιοχές συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ Νίκος Συρμαλένιος.

Στην αρχή της τοποθέτησης του διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κρεμαστινό για τη μη ειδοποίηση των Δημάρχων των Κυκλάδων. Στη συνέχεια στην τρίλεπτη παρέμβασή του αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα εξής :

«Η σημερινή συζήτηση, δεν θα βγάλει και πολλά πράγματα και το λέω αυτό, όχι γιατί δεν είναι χρήσιμη, αλλά εδώ μπορεί να γίνει απλώς μία καταγραφή και όχι επεξεργασία πολιτικών που χρειάζονται για τον νησιωτικό χώρο, βάσει και της νησιωτικότητας. Η δημόσια υγεία στα νησιά έχει υποβαθμιστεί δραματικά, οι δαπάνες για την ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες και το γνωρίζετε και από κάποιες στατιστικές, όπου έλεγαν ότι είμαστε δεύτεροι στον κόσμο μετά τις Η.Π.Α. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εμφανίζονται σαν «μανιτάρια» σε πολλά νησιά, άρα υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία.

Συμφωνώ με το θέμα της αντιμετώπισης των μικρών νησιών μέσω τηλέ-ιατρικής, αλλά αυτό όμως να γίνει πράξη. Χρειάζεται συγκεκριμένη ομάδα γιατρών σε 2- 3 κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας που σε 24ωρη βάση θα παρακολουθούν τα περιστατικά σε κάθε νησί, για να μην έχουμε φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος της Φολεγάνδρου να είναι και ο οδηγός ασθενοφόρου και να πηγαίνει τον άρρωστο – επειδή ο αγροτικός γιατρός δεν είναι σε θέση να κάνει διάγνωση- και να πηγαίνει τον άρρωστο στο λιμάνι για να φύγει. Βεβαίως, οι αποστάσεις, δεν μπορούν να εκμηδενισθούν σε κάποιες περιπτώσεις. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα ΚΕΠΑ: Προχθές μας γνωστοποιήθηκε ότι ένας πολίτης στην Ίο που είναι κατάκοιτος περιμένει έναν χρόνο να ελεγχθεί το ποσοστό αναπηρίας του από κλιμάκιο γιατρών που θα έλθει από τη Σύρο.

Θα αναφερθώ τώρα σε κάποια σημαντικά ζητήματα:

Διαφωνούμε κάθετα με τη συγχώνευση των νοσοκομείων. Αυτό που κάνετε με τη Σύρο και τη Νάξο, για εμάς είναι καταστροφή. Μιλάμε για τρία νοσοκομεία στις Κυκλάδες (Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη) και από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μελέτη, για το τι χρειάζονται τα υπόλοιπα νησιά. Όχι μόνον οι Κυκλάδες, αλλά και όλα τα νησιά, σε όλη την Ελλάδα. Όταν μιλάμε για Κέντρο Υγείας, ποιές ειδικότητες χρειάζεται να υπάρχουν; Όταν μιλάμε για περιφερειακό ιατρείο, ποιές ειδικότητες απαιτούνται; Τα νησιά δεν μπορούν να καλύψουν και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Προφανώς και θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά όλα αυτά χρειάζονται συγκεκριμένα μελέτη.

Τα κίνητρα για τη στελέχωση των γιατρών πέρα από οικονομικά, θα πρέπει να είναι και επαγγελματικά, κίνητρα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Γιατί αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο και αφορά το εάν έρχονται ή δεν έρχονται γιατροί στα νησιά.

Περιφερειακό ΕΚΑΒ. Δεν γίνεται το ΕΚΑΒ να είναι μόνον στην Αθήνα και θα πρέπει να υπάρξουν έδρες στο Αιγαίο μέσω των οποίων θα φεύγουν πλωτά και πτητικά μέσα. Επίσης πρέπει να δούμε το κόστος μεταφοράς των ασθενών με καΐκια που φθάνει πολλές φορές τα 3.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα νησιά, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά αλλά θα προσπαθήσω να αναφερθώ εν τάχει στα περισσότερα:

Έχουμε στην Άνδρο την προσφορά ενός κληροδοτήματος που χρηματοδοτεί την κατασκευή μονάδας νεφρού. Έχει υπογραφεί η απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό είναι άμεσα δικό σας θέμα και θα πρέπει να λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού στην Άνδρο.

Στην Πάρο είχαμε μεγάλες διαμαρτυρίες και δικαίως, οι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν. Μέχρι σήμερα πήγαν μόνον δύο επικουρικοί γιατροί για ένα χρόνο και καταλαβαίνετε ότι δεν λύνεται έτσι το ζήτημα αυτό.

Η Σύρος υποβαθμίζεται καθημερινά και όποιος γιατρός συνταξιοδοτείται η θέση του μένει κενή.

Η Νάξος, δεν έχει μονάδα νεφρού.

Στη Μήλο, πρόσφατα μας ενημέρωσε ένας πολίτης ότι πήγε στο Κ.Υ να πάρει συνταγή και του είπαν να πάει στις αρχές Σεπτεμβρίου, γιατί δεν έχουν προσωπικό.

Το τελευταίο θέμα αφορά τους ανασφάλιστους. Οι ανασφάλιστοι δεν προβλέπονται ως ειδική κατηγορία στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και πληθαίνουν οι ανασφάλιστοι. Αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας και τους έρχεται ένας λογαριασμός στην συνέχεια 200 ή 300 ευρώ και δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους που πολλαπλασιάζονται συνέχεια;

19.07.13

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos