×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Φωτιές σε Σέριφο, Ρόδο και ΧΥΤΑ Μυκόνου

03 Αυγούστου 2013 14:52

Αυτά ήταν τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη.

Ο κ. Μαχαιρίδης ενημέρωσε τον κ. Μιχελάκη για τις τελευταίες πυρκαγιές στη Ρόδο και στη Σέριφο και ζήτησε τη συνδρομή του υπουργού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περιοχή της Ν. Ρόδου, όπου υπήρξε μια βιβλική καταστροφή και επεσήμανε στον υπουργό τα μέτρα που πρέπει να παρθούν και τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα προκειμένου να προστατευθούν οι οικισμοί από πλημμύρες το προσεχή χειμώνα.

Επίσης, αντίστοιχα αντιδιαβρωτικά έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν και στη Σέριφο.

Ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να θέσει στον υπουργό το ζήτημα των μηδενικών χρηματοδοτήσεων προς την περιφέρεια Ν. Αιγαίου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) σε μια περιφέρεια με δυσκολίες λόγω του πολυνησιακού της χαρακτήρα και κυρίως μιας περιφέρειας που σηκώνει το μεγάλο βάρος στήριξης της εθνικής οικονομίας μέσω του τουρισμού.

Ενημέρωσε τον υπουργό ότι η περιφέρεια θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο νομοσχέδιο τροποποίησης του Καλλικράτη που θα βελτιώνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Έθεσε με τ´ επιτάσεως το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και ζήτησε την έγκριση πρόσληψης υπαλλήλων ορισμένου χρόνου που εκκρεμεί προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία και αφορούν ειδικότητες άκρως απαραίτητες για την λειτουργία υπηρεσιών ελέγχου.

Τόνισε πως τομείς όπως η πολιτική προστασία, θα πρέπει μέσω νομοθετικής ρύθμισης, κυρίως για τους μικρούς οικισμούς να περάσει στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά στο συνεκτικό τμήμα των οικισμών όταν διατρέχουν κίνδυνο από δασικές πυρκαγιές.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε εφόσον κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν στα έργα προστασίας της Ν. Ρόδου θα στηρίξει την περιφέρεια στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων καθώς και θα δώσει εντολή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των προσλήψεων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε επίσης με τον Γ.Γ. ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, κ. Γ. Γιαννούση και συζήτησαν την πιθανότητα ένταξης των αντιπλημμυρικών έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το ζήτημα του ΧΥΤΑ Μυκόνου

Το πρόβλημα το οποίο προέκυψε με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μύκονο συζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό για όλες τις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Δήμο της Μυκόνου προκειμένου να εξευρεθεί λύση τόσο σε ότι αφορά τη διαχείριση του ΧΥΤΑ όσο και στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ΧΥΤΑ και ο περιβάλλον χώρος πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό πως με εντολή του οι αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Περιφέρειας μετά από αυτοψία συντάσσουν την οριστική πρότασή που θα κατατεθεί προκειμένου να παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

Σε περίπτωση αδυναμίας του Δήμου Μυκόνου να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να διαχειριστεί τις αντίστοιχες υποδομές θα πρέπει να ανατεθεί η διαχείριση του ΧΥΤΑ σε εξειδικευμένη εταιρεία προκειμένου με τον καλύτερο τρόπο να τηρηθούν οι προδιαγραφές της διαχείρισης του ΧΥΤΑ.

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ ενημέρωσε τον Υπουργό πως προκειμένου να μη χαθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ που προορίζονται για αποκατάσταση ΧΑΔΑ θα πρέπει να εξευρεθεί ο κατάλληλος φορέας που θα υλοποιήσει το έργο.

Ο Υπουργός εξέφρασε την αγωνία του καθώς και τη διάθεσή του να συνδράμει στην προσπάθεια η οποία καταβάλλεται.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos