×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

"Ο μόνος δρόμος είναι ο ενωμένος αγώνας όλων των κατοίκων"

23 Σεπτεμβρίου 2013 15:09

Τοποθέτηση του Ν. Συρμαλένιου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, στη λαϊκή συνέλευση στο Αγιαρσανί Νάξου (22/9) για το θέμα της εκποίησης της περιοχής των λιμνών του Αγίου Προκόπη.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν παραχωρεί, ούτε εκχωρεί δημόσια γη στο δημόσιο ή στους δήμους, αλλά αποκρατικοποιεί, ιδιωτικοποιεί προς όφελος των δανειστών.

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε μαζί με εσάς τη δημόσια γη, το δημόσιο πλούτο, τις φυσικές και πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτής της χώρας.

Η περιοχή των λιμνών του Αγίου Προκόπη, όπως και όλες οι άλλες περιοχές της Νάξου και των άλλων νησιών που εντάχθηκαν προς εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους, υδροβιότοπος και ενταγμένη στο Natura. Το ξεπούλημα αυτής της περιοχής και η σχεδιαζόμενη επένδυση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος 32.000 τμ, θα σημάνει όχι μόνο την καταστροφή ενός τοπίου και ενός οικότοπου, αλλά και την καταστροφή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης όλων των γειτονικών μικρών επιχειρήσεων, αφού η λογική του all inclusive θα αφανίσει τα ζωτικά συμφέροντα των μικρών επαγγελματιών.

Εμείς από τον περασμένο Απρίλιο, είχαμε επισημάνει ότι με την ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ 47 περιοχών απ' όλες τις Κυκλάδες, προωθούνται για ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής, τα φιλέτα των νησιών μας, με καταστροφικές συνέπειες στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως ελάχιστη συμβολή στον αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος, καταθέσαμε στη Βουλή, για άλλη μια φορά Ερώτηση, απευθύνοντας προς τους αρμόδιους υπουργούς τα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα:

1) Τι όφελος θα έχει η χώρα αναπτυξιακά και οικονομικά (να μας κατατεθούν οι σχετικές οικονομικοτεχνικές μελέτες)

2) Πώς συμβιβάζεται η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των περιοχών Natura και των υδροβιότοπων, με την εκποίηση και τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις και δόμηση της περιοχής

3) Τι ποσά έχουν πάρει οι διάφοροι εκτιμητές και μελετητές (southeast real estate) των επίδοξων επενδυτών για να προωθήσουν ως συμφέρουσες τις εκποιήσεις

Θέλω όμως να προσθέσω και κάτι άλλο, επειδή ακούγονται κάποια εφησυχαστικά επιχειρήματα: Δεν ισχύει καμιά πρόταση που λέει ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να παραχωρήσει στο Δήμο τις περιοχές αυτές. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε όχι για να παραχωρήσει περιουσία του δημοσίου πάλι σε δημόσιο ή στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για να την αποκρατικοποιήσει, να την ιδιωτικοποιήσει. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι με το νόμο 4146/2013 του Υπουργείου Ανάπτυξης περί στρατηγικών επενδύσεων, εάν μια επένδυση χαρακτηριστεί στρατηγική, τότε δεν ισχύει κανένας προϋπάρχων χωροταξικός, πολεοδομικός και περιβαλλοντικός περιορισμός για τους όρους δόμησης, αρτιότητες κλπ. Όλα αποφασίζονται από τη Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης.

Γι΄αυτό, ο μόνος δρόμος είναι ο ενωμένος αγώνας όλων των κατοίκων για την αποτροπή του καταστροφικού ξεπουλήματος. Αυτόν τον αγώνα εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα τον στηρίξουμε μέχρι τέλος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos