Έναρξη του Συνεδρίου «Τουρισμός και Γαστρονομία : Το Επόμενο Βήμα» στην Σαντορίνη

17 Οκτωβρίου 2013 17:59

Στον συνεδριακό κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός στην Σαντορίνη ξεκίνησαν την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, οι εργασίες του συνεδρίου IMIC με τίτλο «Τουρισμός και Γαστρονομία : Το Επόμενο Βήμα».

Στα πλαίσια του προγράμματος «2013 Έτος Γαστρονομίας», το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, ενώ καλύπτεται δημοσιογραφικά από εγχώρια μέσα και μέσα του εξωτερικού λόγω συμμετοχής Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων στις εργασίες του διημέρου.

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης τους Συνεδρίου εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απεύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη, τονίζοντας την σημασία πρωτοβουλιών όπως το συνέδριο IMIC και το «2013 Έτος Γαστρονομίας», καθώς και την πάγια θέση της Περιφέρειας που στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια για ολοκληρωμένες δράσεις με σαφή στόχευση. Η κα Φτακλάκη επεσήμανε την αδιαμφισβήτητη αξία της γαστρονομίας για την ανάδειξη του προορισμού, καθώς συνθέτει την ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής που αποκομίζει ο φιλοξενούμενος και αποτελεί ουσιαστικά το σημείο συνάντησης για κάθε έκφανση της τοπικής ιστορίας και πολιτισμικής παράδοσης.

Αναφερόμενη στην δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, στην αντιξοότητα της νησιωτικότητας και στην απουσία εξειδίκευσης του ανθρώπινου κεφαλαίου, η Αντιπεριφερειάρχης επικεντρώθηκε στην ανάγκη για αξιοποίηση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με βάση τους άξονες Στρατηγικής για την ΕΕ 2020 και με βάση το πρόσφορο έδαφος των υπαρχόντων υποδομών και τοπικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία κάθε επένδυσης στο χώρο της γαστρονομίας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα συνδυάζει και θα αξιοποιεί την παράδοση, τον πολιτισμό, τα τοπικά προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές και τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές θα αποδώσει ένα ανταγωνιστικό και μοναδικό τουριστικό προϊόν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα της Σαντορίνης και κάλεσε τα υπόλοιπα νησιά να το ακολουθήσουν. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «2013 Έτος Γαστρονομίας» ως εμβληματικό έργο που προήλθε από το όραμα και την συνεργασία των τοπικών φορέων και ενσωμάτωσε στην ταυτότητα του νησιού το ηλιοβασίλεμα, το ηφαίστειο και την γαστρονομία ως βάση της τοπικής παραγωγικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά στο επόμενο βήμα της τουριστικής ανάπτυξης αξιοποιώντας την γαστρονομία μέσα από την συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αποτυπώνει και καταγράφει τα τοπικά εδέσματα και επιστρατεύει τα σύγχρονα εργαλεία του marketing για την προβολή και την προώθησή τους μέσω του Aegean Cuisine και τα «Κεράσματα του Αιγαίου». Η κα Φτακλάκη διατύπωσε τα ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και να απαντηθούν με σαφήνεια και σύμπνοια, καθώς αφορούν στα επιθυμητά μοντέλα κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, στην φέρουσα δυνατότητα κάθε νησιού, στους τρόπους προώθησης και διαχείρισης της ταυτότητας προορισμού, στην εκπαίδευση, δια βίου μάθηση και εξειδίκευση του ανθρώπινου κεφαλαίου και στην καλλιέργεια της κουλτούρας συνεργασιών υπό το πρίσμα της ανάδειξης του τρίπτυχου Πολιτισμός-Παράδοση-Ποιότητα.

Η κα Φτακλάκη έκλεισε την εισήγησή της λέγοντας ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι κοινωνίες του Νότιου Αιγαίου είναι έτοιμες για τα επόμενα φιλόδοξα βήματα και κάλεσε το σύνολο των φορέων να ενεργοποιηθεί για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας και να εκμεταλλευθεί την θέληση για συνεργασία και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη της γαστρονομίας και του Αιγαιακού πολιτισμού.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos