×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Tα παιδιά και οι γυναικές είναι η καρδιά του πολιτισμού μας

25 Νοεμβρίου 2013 15:29

Η 25η Νοεμβρίου είναι η μέρα που ο σύγχρονος κόσμος  έχει θεσπίσει για να θυμίζει σε όλους τους ανθρώπους κάτι πολύ σημαντικό.

Ότι πρέπει να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών αν θέλουμε να είμαστε πολιτισμένοι και να ζήσουμε στον 21 αιωνα σαν άνθρωποι με συνείδηση και αλληλεγγύη.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει αυτό το σημαντικό πρόβλημα και να δώσει  παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Το φαινόμενο στην Ελλάδα δυστυχώς είναι απλωμένο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι

Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.

Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.

Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.

Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Λίγες μέρες πρίν στις 19 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια ημέρα κατά της Σωματικής βίας και της Κακοποίησης του παιδιού. Κι εδω τα στοιχεία είναι δραματικα:

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις Αρχές δεν φτάνουν καν το 1%.

Δεν πρέπει να προχωρήσουμε άλλο έτσι.Τα παιδιά  και οι γυναίκες είναι η καρδιά του Πολιτισμού μας.

Είναι η βάση και τα θεμέλια όλων όσων γεννούν και πράττουν ,είναι το μέλλον και το παρόν των αξιών μας.

Χρειάζονται και πρέπει να γίνουν περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε ολ αυτα. Δρασεις επικοινωνίας και ενημέρωσης ,ευαισθητοποίησης απέναντι στην άγνοια και στην προκατάληψη αυτών των φαινομένων.Ας προσέξουμε την καρδια του πολιτισμού μας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos