Απονομή βραβείου και σήματος αειφορίας του δικτύου νήσων Αιγαίου "Δάφνη" 2013 στο Δήμο Σίφνου

31 Ιανουαρίου 2014 18:13

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απονεμήθηκε στο Δήμο Σίφνου βραβείο αειφορίας από το Δίκτυο «Δάφνη» για 13 δράσεις που πραγματοποίησε το έτος 2013.

Η απονομή του σήματος και των βραβείων έγινε την 25η Ιανουαρίου παρουσία του συντονιστή του Δικτύου ΔΑΦΝΗ Ηλία Ευθυμιόπουλου και του Προέδρου και Δημάρχου Άνδρου Γιάννη Γλυνού. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Δικτύου και το ετήσιο Πρόγραμμα Αειφόρων Δράσεων με τα αποτελέσματα ανά νησί - μέλος για το 2013.

Το Πρόγραμμα  της πιστοποίησης των δράσεων των νησιών από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, αποτελεί ένα μηχανισμό για την ανάδειξη και τη διάδοση των πρωτοβουλιών στους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της πράσινης οικονομίας στα νησιά του Αιγαίου.

Οι Δήμοι των νησιών καλούνται κάθε χρόνο να πραγματοποιήσουν αειφορικές δράσεις οι οποίες στο τέλος του έτους αξιολογούνται με κατάλληλους δείκτες, βάσει του πρωτότυπου πειραματικού συστήματος που τυποποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(ΕΜΠ) και το προσάρμοσε στις  ιδιαιτερότητες των ελληνικών νησιών.

Το σύστημα λαμβάνει υπόψη την Γενική αξία κάθε Δράσης (αειφορικότητα, μέγεθος, επιτακτικότητα), την Πορεία υλοποίησης της Δράσης (ποσοστό υλοποίησης, εξασφάλιση αποτελέσματος) και τον αριθμό των δράσεων.

Στα νησιά που βαθμολογούνται με ποσοστό πάνω από 50% απονέμεται το Σήμα Αειφορίας.

Οι ολοκληρωμένες δράσεις αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από την ομάδα του καθηγητή στο  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κίμωνα Χατζημπίρου.

Οι δράσεις στις οποίες αξιολογήθηκε η Σίφνος, βάσει των οποίων βαθμολογήθηκε με ποσοστό 78% και κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα σε 14 νησιά είναι οι εξής:

1) Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(Χ.Υ.Τ.Υ.)

2) Προμήθεια Εξοπλισμού και Μηχανημάτων Κομποστοποίησης και Ανακύκλωσης

3) Προμήθεια δύο (2) μονάδων πόσιμου νερού(πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου)

4) Μελέτη Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Ανάπτυξης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.)

5) Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σίφνου

6) Συντήρηση-Καθαρισμός-Σήμανση μονοπατιών

7) Δημιουργία προσβάσιμης παραλίας για Άτομα με ειδικές ανάγκες (πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου)

8) Αντικατάσταση-αποκατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς της Σίφνου

9) Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον παραδοσιακό οικισμό του Κάστρου

10) Ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων της Σίφνου-έναρξη της διαδικασίας για την πιστοποίηση(ΠΟΠ) της Σιφναϊκής Μανούρας, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Σίφνου

11) Μελέτη Αστικής ανάπλασης Καμαρών

12) Πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς χαρακτήρα

13) Κατάθεση πρότασης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(ΡΑΕ) για τη δημιουργία υβριδικού πάρκου στη Σίφνο, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο Δήμαρχος Σίφνου

Ανδρέας Ν. Μπαμπούνης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos