Καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων στις περιοχές Κουταλά και Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου: Ερώτηση Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή

31 Ιανουαρίου 2023 14:41

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων στις περιοχές Κουταλά και Μεγάλου Λιβαδίου Σερίφου από την εταιρεία «Μεταλλεία Σερίφου – Societe Des Mines De Seriphos Et De Spiliazeza (Au Laurium). Την ερώτηση συνυπογράφουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρει η ερώτηση,το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό τόσο από την ομόφωνη καταγγελία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σερίφου στις 6/12/2022, όσο και από πρόσφατα δημοσιεύματα ότι, η εταιρεία «Μεταλλεία Σερίφου – Societe Des Mines De Seriphos Et De Spiliazeza (Au Laurium)»τοποθέτησε αυθαίρετα σε δημόσιες εκτάσεις του νησιού, πινακίδες ιδιοποίησης και κυριότητας των περιοχών αυτών.

Πρόκειται για παλιά ιστορία στο νησί της Σερίφου. Από τους πάλαι ποτέ ιδιοκτήτες των μεταλλείων, της οικογένειας Γκρώμαν που αιματοκύλισαν την απεργία των μεταλλωρύχων στις 21 Αυγούστου 1916 και αργότερα ταυτίστηκαν με τους Ναζί μετά την κατάληψη του νησιού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περάσαμε στους επιγόνους τους που λειτούργησαν τα μεταλλεία ως το 1963 και μετά εγκατέλειψαν το νησί, αφήνοντας πίσω τους ερείπια, μεταλλευτικούς κρατήρες και βουλιαγμένες στοές. Στη συνέχεια η εταιρεία αποκτήθηκε από την οικογένεια Αγγελοπούλου, ενώ πριν ένα (1) χρόνο αγοράσθηκε από τη σημερινή ιδιοκτησία. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν και δικαστικές διαμάχες, ενώ η εταιρεία διεκδικεί συνολικά εκτάσεις περίπου 2.600 στρεμμάτων με επίκεντρο την περιοχή του Μεγάλου Λιβαδιού, με πλαγιές, εγκαταστάσεις, σκάλα φόρτωσης και εργαστήρια.

 Στην πραγματικότητα με την προσπάθεια ιδιοποίησης της δημόσιας γης, επαναλαμβάνεται η ιστορία εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου υπέρ των μεγαλοεπενδυτών, χωρίς καν να διαθέτουν το τεκμήριο της ιδιοκτησίας. Είναι όμως σίγουρο ότι τόσο ο Δήμος, όσο και οι κάτοικοι της Σερίφου, δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, τη διάσωση των αρχαίων και νεότερων μνημείων, την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί,

Α) Θα βάλουν φρένο στις αδηφάγες επιδιώξεις της εταιρείας, που τοποθετώντας αυθαίρετα ταμπέλες ιδιοκτησίας σε δημόσιες εκτάσεις, επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα ιδιοκτησιακά δεδομένα;

Β) Θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ορισμού των ιδιοκτησιών, έτσι ώστε να κατοχυρωθούν η δημόσια και δημοτική γη, καθώς και τα συμφέροντα των πραγματικών ιδιοκτητών;

Γ) Θα ληφθούν μέτρα προστασίας των μνημείων, όπως π.χ. η προβλήτα φόρτωσης καθώς και οι εγκαταστάσεις ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί βιομηχανικό – τουριστικό πάρκο στο νησί;

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos