Γιάννης Πολυχρονάκος : « Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια νέα, σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Αυτή θα είναι το ΠΑΣΟΚ.»

23 Μαϊος 2023 17:52

Παρέμβαση του Γιάννη Πολυχρονάκου

Αν. Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ

Την Κυριακή οι πολίτες αποφάσισαν για το ποια κυβέρνηση θέλουν. Η απόφαση τους είναι σεβαστή και στις νέες εκλογές είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει η κυβέρνηση που επέλεξαν.

Στις εκλογές όμως της 25ης Ιουνίου, δεν θα επιλέξουμε κυβέρνηση. Θα επιλέξουμε ποια αντιπολίτευση θέλουμε.
Γιατί θα είναι ότι χειρότερο να υπάρχει μια κυβέρνηση χωρίς έλεγχο, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, χωρίς να υπάρχει μια ισχυρή και νέα αξιωματική αντιπολίτευση που θα αποτελέσει ελπίδα και έκφραση για κάθε πολίτη.

Η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, που όμοια της δεν υπάρχει αφού είναι το μοναδικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχασε το 35% των ψηφοφόρων του, δείχνει ένα πράγμα: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι η αντιπολίτευση που θα ελέγχει και θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση , δίνει τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να κάνει ότι θέλει και να μην έχει επιπτώσεις αλλά αντίθετα να επιβραβεύεται.
Στις 25 Ιουνίου η χώρα πρέπει να αναδείξει μια σοβαρή, μια αξιόπιστη, μια αποτελεσματική αντιπολίτευση και αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ.
Αξιόπιστη , σοβαρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση είναι αυτή που:
1ον-Ασκεί τεκμηριωμένο έλεγχο στη Βουλή με επιχειρήματα, χωρίς κραυγές και τοξική ρητορική. Πότε άσκησε τέτοιο έλεγχο ο ΣΥΡΙΖΑ;

2ον- Έχει νέα πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τα ακραία στοιχεία της κυβέρνησης. Αντίθετα ο Σύριζα απέναντι σε αυτούς τους ακραίους, επιστράτευε τα δικά του ακραία στοιχεία, ήταν μία η άλλη.

3ον) Ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση, έχει επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

4ον) Εκφράζει την κοινωνία και δεν επιχειρεί να επιβάλλει τις μειοψηφικές και ιδεοληπτικές της απόψεις στην κοινωνία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αντί να κάνει αυτοκριτική επέλεξε να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι πλέον αντίπαλος του ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, αντίπαλος του είναι το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί το κάνει; Γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση έστω και με ένα ποσοστό της τάξης του 15%.
Το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα συνεχίζει να αποτελεί τον εύκολο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και να της εξασφαλίσει άλλη μία 8ετία, δεν τον απασχολεί.

Απασχολεί όμως τους πολίτες που θέλουν η χώρα να έχει μια σοβαρή, αξιόπιστη, νέα και συγκροτημένη αντιπολίτευση .

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί ξέρει ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση του, να του ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΣΥΡΙΖΑ και είναι ευνόητοι οι λόγοι που το κάνει αυτό: αποτυπώθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία που στηρίζεται στην εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει με μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει αξιοπιστία και χάνει με 20 μονάδες διαφορά.
Το ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα, με προγραμματικές προτάσεις , σύγχρονο πολιτικό λόγο και κυρίως με αξιοπιστία και σοβαρότητα , μπορεί και πρέπει να γίνει η υπεύθυνη αντιπολίτευση που δεν θα ελέγξει μόνο την κυβέρνηση αλλά θα εμπνεύσει και θα δώσει ελπίδα στους πολίτες.
Χωρίς να θέλω να γίνω αυτοαναφορικός θα αναφερθώ στη νησιωτική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα νησιά μας. Η πρόταση αυτή θα επικαιροποιείται και θα ενισχύεται διαρκώς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που θα διεκδικεί δυναμικά πολιτικές για τα νησιά μας, θα φέρνει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή.

Για αυτό και πρέπει να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία στη νέα Βουλή, να έχει δικούς του Βουλευτές και ισχυρά ποσοστά στις Κυκλάδες και στις άλλες νησιωτικές περιοχές.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos