Σημαντικά προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας παροχής βεβαίωσης ταχογράφου στις Κυκλάδες

15 Ιανουαρίου 2024 16:57

O βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κος Μάρκος Εμμ. Καφούρος στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου κατάθεσε ερώτηση την 15η Ιανουαρίου 2024 (πρωτ.2598/15.01.2024) προς τους κ.κ υπουργούς, υποδομών και μεταφορών κο Χρήστο Σταικούρα και

περιβάλλοντος και ενέργειας κο Θεόδωρο Σκυλακάκη επιζητώντας λύσεις για το πρόβλημα που αναδύεται από την ασυμβατότητα, του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τις παραμέτρους παροχής βεβαίωσης ταχογράφου, με την έλλειψη συνεργείων ταχογράφων στις Κυκλάδες.
Το «κενό» μεταξύ της ισχύουσας νομοθεσίας και της εφαρμογής στη πράξη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα λειτουργίας και υψηλά κόστη για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κυκλαδίτικων νησιών.
Το πρόβλημα αφορά σε έναν σημαντικό κλάδο με πολλαπλό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών και ζητούμενο είναι ο ανασχεδιασμός και η αναζήτηση άμεσων λύσεων στη βάση της νησιωτικότητας.

Πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων στις Κυκλάδες εξαιτίας της έλλειψης συνεργείων ταχογράφων.

κ.κ. Υπουργοί,
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Ε.Ε.) 165/2014 για τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών, κάθε νέο φορτηγό ή λεωφορείο που ταξινομείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ευφυή ταχογράφο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αριθμό Φ450/οικ.52365/2738 (27/6/2019), “Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος1 του κανονισμού (ΕΕ) 165/2014, σε συνδυασμό με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/799, οχήματαμεταφοράςεμπορευμάτωνμικτού βάρουςάνω των 3,5 τόνων, συμπεριλαμβανομένουοποιουδήποτερυμουλκουμένου ή ημιρυμουλκουμένου, και οχήματαμεταφοράςεπιβατώνάνω των 9 θέσεων, για τα οποίαεκδίδεται για πρώτηφορά άδειακυκλοφορίαςμετά τις 15 Ιουνίου 2019, εάν δεν εξαιρούνταιαπό την υποχρέωσητοποθέτησηςταχογράφου, πρέπει να είναιεφοδιασμένα με ευφυή ταχογράφο(smarttachograph), δηλαδή ταχογράφοσυνδεδεμένο με υπηρεσίαεντοπισμού βασιζόμενη σε δορυφορικό σύστημαπλοήγησης(GPS)”.
Περαιτέρω, η σχετική κάρτα ταχογράφου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν τα εν λόγω οχήματα Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ). Για όλα τα βαρέως τύπου οχήματα, ο έλεγχος σε ΚΤΕΟ γίνεται σε ετήσια βάση.
Όμως, στα νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχουν συνεργεία ταχογράφων. Όπως μάλιστα αναφέρει το Σωματείο Τουριστικών Λεωφορείων Επαρχίας Θήρας σε σχετική επιστολή του, μέχρι σήμερα, προκειμένου να προμηθευτούν το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και να μπορούν τα λεωφορεία να κυκλοφορούν, έφερναν οι ίδιοι κατάλληλο τεχνικό, ο οποίος αφού έκανε τους απαραίτητους ελέγχους, ρυθμίσεις και τυχόν διορθώσεις, εξέδιδε την σχετική βεβαίωση ταχογράφου.
Το παραπάνω πρόβλημα αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς με την πρόσφατη ΚΥΑ 149519/15-5-2023, ο έλεγχος για τους ταχογράφους πρέπει υποχρεωτικά να διενεργείται στον χώρο του συνεργείου, το οποίο πρέπει να έχει ειδικές προδιαγραφές και εξοπλισμό.
Με δεδομένη της απουσία εξειδικευμένων συνεργείων για τον σκοπό αυτό στις Κυκλάδες, γίνεται εύκολα αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου στις περιοχές αυτές. Το ζήτημα αυτό, αφορά σε πάνω από χίλια λεωφορεία, αφού ενδεικτικά, μόνο στην Σαντορίνη λειτουργούν 600 λεωφορεία.
Για παράδειγμα, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων Επαρχίας Θήρας, σήμερα για να γίνει ο παραπάνω έλεγχος, πρέπει ο ιδιοκτήτης ή οδηγός να μεταβεί στον Πειραιά. Το δε κόστος μόνο για τα μεταφορικά ανά λεωφορείο, για να μεταβεί και να επιστρέψει από τον Πειραιά στην Σαντορίνη, ανέρχεται στα 800 ευρώ!
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να υπάρξει λύση στο παραπάνω πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων με έδρα τις Κυκλάδες, ώστε να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα οχήματα;
2. Είναι στις προθέσεις σας να επιτραπεί εκ νέου η διενέργεια των ελέγχων ταχογράφων από κατάλληλο τεχνικό, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, έως ότου δοθεί μια οριστική λύση;

3. Προτίθεστε να προβείτε σε περαιτέρω μέτρα και ενέργειες προκειμένου να αμβλυνθούν τα ιδιαίτερα και αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της νησιωτικότητας;

Αθήνα, 15/1/2024

Ο Ερωτών Βουλευτής

MάρκοςΕμμ.Καφούρος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos