Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η τελική πρόταση του σχεδίου του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

26 Ιουνίου 2024 19:59

Χαρούλα Γιασιράνη: «Αφήνουμε πίσω μας ένα ξεπερασμένο, από την εποχή και την πραγματικότητα, μοντέλο οργάνωσης και προχωράμε στη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού αναπτυξιακού εργαλείου για τα νησιά μας και τους κατοίκους τους»

Το τελικό σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διαφοροποιημένο σε αρκετά σημεία μετά την 20ήμερη διαβούλευση που προηγήθηκε, εισέρχεται αύριο, Πέμπτη, προς συζήτηση και ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στόχος του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας είναι να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο αποτελεσματικής διοίκησης, να αξιοποιήσει στο έπακρο το διαθέσιμο στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας, να ανταποκριθεί αποτελεσματικά τόσο στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, με την μέγιστη δυνατή προσφορά προς τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, όσο και στις προκλήσεις της νέας εποχής, εναρμονισμένος με τις αρχές και τους κανόνες της σύγχρονης διοίκησης και τις εξελίξεις της τεχνολογίας , ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης των νησιωτών.

Η Οργανωτική δομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μετά την μεταρρύθμιση του Προγράμματος Καλλικράτης (Ν. 3852/2010) καθορίστηκε με το ΠΔ 130/2010 (ΦΕΚ Α’ 223), το οποίο οργάνωνε το σχήμα λειτουργίας της με δύο κέντρα κύριων υπηρεσιών, στη Σύρο και τη Ρόδο, και με τμήματα ή γραφεία στις Περιφερειακές ενότητες που εκτελούσαν διατμηματικές λειτουργίες. Με τη δομή του 2015, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργεί μέχρι σήμερα de facto ως δύο διακριτές περιφέρειες με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ομοιογένειας παραγωγής οργανωσιακής ταυτότητας, παρακολούθησης και σχεδιασμού.

Με το σχέδιο τροποποίησης, επιδιώκεται να προσδώσει στο οργανωτικό σχήμα, και κατά συνέπεια στη λειτουργική εφαρμογή του, ενιαίο χαρακτήρα μιας Περιφέρειας σε επίπεδο Διευθύνσεων και με διαχωρισμό κατά τόπο σε επίπεδο τμημάτων.
Το προτεινόμενο σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, μετά από 20ήμερη διαβούλευση με τους εργαζόμενους, τροποποιήθηκε σε πολλά σημεία του, ενσωματώνοντας ουσιαστικές και λειτουργικές παρατηρήσεις είτε ατομικά είτε συλλογικά.

Η Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χαρούλα Γιασιράνη δήλωσε σχετικά:

«Με το σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειάς μας που φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφήνουμε πίσω μας ένα ξεπερασμένο από την εποχή και την πραγματικότητα μοντέλο οργάνωσης, και προχωράμε στη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού αναπτυξιακού εργαλείου για τα νησιά μας και τους κατοίκους τους.
Το σχέδιο του νέου Οργανισμού λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, την ασυνέχεια του νησιωτικού χώρου, το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Περιφέρειάς μας, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της, χωρίς να θίγονται ούτε κατ’ ελάχιστον τα κεκτημένα των εργαζομένων σε ότι αφορά τις θέσεις ευθύνης τους και με κεντρικό αποδέκτη τους πολίτες και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Κυρίως όμως, αποτυπώνει τη βασική φιλοσοφία με την οποία λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια ως Περιφέρεια: να κάνουμε πράξη την Περιφερειακή συνείδηση.

Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το σχέδιο της τροποποίησης του οργανογράμματος είναι σε μια δυναμική διαδικασία ως την τελική του διαμόρφωση.
Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως δημοσιότητας παρατηρήσεις επί του σχεδίου από συλλογικούς φορείς. Παρά την παραπληροφόρηση, εσκεμμένη ή μη, η Περιφερειακή αρχή συνέχισε μέχρι και χθες να συνομιλεί παραγωγικά και εποικοδομητικά με τα στελέχη της για την τελική διαμόρφωση του νέου Οργανισμού.
Κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα δεν μας επηρεάζει και δεν μας εκτρέπει από τον στόχο μας που είναι ο σχεδιασμός ενός Οργανισμού που θα είναι «κομμένος και ραμμένος» στις δικές μας ανάγκες. Αν δεν τον σχεδιάσουμε εμείς, θα υποχρεωθούμε να φορέσουμε το έτοιμο «κοστούμι» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όλα τα παραπάνω τα θέσαμε υπόψιν κατ’ επανάληψιν σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαμε με τους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα και στο τελικό σχέδιο που αποστείλαμε χθες στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενσωματώσαμε μεγάλο μέρος των προτάσεων που δεχθήκαμε.
Δεν σταθήκαμε ποτέ στις δογματικές επιθέσεις και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι κοινός για όλους μας, εργαζόμενους και πολιτικό προσωπικό: η καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όλοι οι πολέμιοι της απαιτούμενης, εκ των πραγμάτων και εκ του νόμου, οργανωτικής αναπροσαρμογής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήταν απόλυτα προβλέψιμοι, και έκαναν αυτό στο οποίο επιδίδονται παγιωμένα: στείρα και αφοριστική αντίδραση για τις ανάγκες του προσωπικού τους σόου.
Δυστυχώς για κάποιους, η πρότασή τους «θέλω να είμαι προϊστάμενος του εαυτού μου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προσβάλλει την ίδια την κοινωνία που υπηρετούμε.

Η νέα εποχή έχει ήδη διαμορφώσει νέα δεδομένα, νέες ανάγκες, νέες προκλήσεις, αλλά και νέες δυνατότητες όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που σύντομα και μαζί με τον νέο Οργανισμό θα δώσουν νέα πνοή, νέα ώθηση στη λειτουργία της Περιφέρειας μέσα στο νέο περιβάλλον που καλούμαστε όλοι να λειτουργήσουμε».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos