Δ. Καπούνης – ΕΑΣ Νάξου: «Απαιτούμε ο κ. Σταϊκούρας να εξετάσει το θέμα του φράγματος!»

Στο πώς επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα της Νάξου το σημαντικότατο πρόβλημα λειψυδρίας που ταλαιπωρεί το νησί αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στον Παραπολιτικά 90.1, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Παράλληλα, κάλεσε την Πολιτεία να επισπεύσει την υλοποίηση του πολύτιμου έργου του φράγματος του Τσικαλαριού.

«Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει τα νησιά των Κυκλάδων, που έχουν τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας. Δεν έχει βρέξει εδώ και δύο χρόνια. Εδώ στη Νάξο, το 2024 έβρεξε μόνο δύο μέρες τον Φεβρουάριο», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης και συνέχισε: «Βέβαια, για τον τριτογενή τομέα έχει λυθεί το ζήτημα, με τις αφαλατώσεις του Δήμου – ο πρωτογενής τομέας, από την άλλη, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουν στερέψει όλα τα πηγάδια και αν υπάρχει νερό έχει εισχωρήσει σε αυτό η θάλασσα, άρα είναι ακατάλληλο. Το 2022 βγάλαμε 6 χιλιάδες τόνους πατάτας, το 2023 βγάλαμε 4 και φέτος ζήτημα θα είναι αν βγάλουμε 1.800».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε ότι στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου οι αγρότες της Νάξου δεν θα σπείρουν, ως συνήθως, την πατάτα τους, λόγω της έλλειψης νερού. «Η καλοκαιρινή παραγωγή ήταν κατά 60% μειωμένη. Ο αγρότης δεν θα ξαναφυτέψει το φθινόπωρο και, έτσι, τα έσοδά του έχουν μειωθεί. Ούτε, όμως, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να φυτέψουν ζωοτροφές, θα έχουν κι εκείνοι πρόβλημα. Επίσης, θέμα υπάρχει και με το νερό που πίνουν τα ζώα, που όπως προανέφερα δεν είναι κατάλληλο και θα τους δημιουργήσει προβλήματα».

Όσον αφορά στο φράγμα του Τσικαλαριού, ο Δ. Καπούνης ανέφερε εν τάχει το ιστορικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας πως παρά τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας το έργο, που αν είχε τελειώσει «δεν θα είχε κανένα πρόβλημα όσον αφορά στην ύδρευση ή στην άρδευση η Νάξος», όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει μείνει στάσιμο.

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Εμείς, ως Ε.Α.Σ. Νάξου, αλλά και ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας, λέμε: Ούτε σταγόνα νερό στη θάλασσα! Αυτό θα γίνει όταν υλοποιηθεί το φράγμα του Τσικαλαριού και αποκτήσει ταυτόχρονα τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου, ώστε τα επεξεργασμένα λύματα να εμπλουτίζουν τον υδροφόρο μας ορίζοντα. Εκπέμπουμε SOS! Η κτηνοτροφία και η αγροτιά στη Νάξο θα σταματήσουν! Να μας ακούσουν! Η απαίτηση του πρωτογενούς τομέα της Νάξου είναι ο (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) Χρήστος Σταϊκούρας να δει τι θα γίνει με το φράγμα του Τσικαλαριού!».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos