Τοποθέτηση της Κατερίνας Μονογυιού για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

31 Ιουλίου 2024 13:15

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με το οποίο βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών των ωφελούμενων, των φροντιστών και των οικογενειών τους και εξασφαλίζεται η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως και της πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ούτως ώστε τα άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία να τοποθετούνται για πρώτη φορά και κατά τρόπο εμβληματικό στο επίκεντρο του Ε.Σ.Υ., με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, ώστε να μην μένει κανένας πίσω.

Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία μετασχηματίζονται αποκτώντας νέα νομική μορφή, ενισχύονται και μετεξελίσσονται σε Ολοκληρωμένα Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Τα επτά Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας μπαίνουν κάτω από τη διοικητική «ομπρέλα» των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, με ενιαία ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση.

Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τη δημόσια παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Όλα τα προγράμματα αντιμετώπισης εξαρτήσεων ΟΚΑ.ΝΑ., ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», DETOX ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους χωρίς να κλείσει καμία δομή και καμία υπηρεσία. Η διαφορά είναι πως τώρα θα διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε να παρακολουθείται η πορεία του εξαρτημένου ατόμου με στόχο να διατηρείται μέσα στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, δημιουργείται για πρώτη φορά Διεύθυνση Πρόληψης που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες, ενώ, ιδρύονται δομές Detox εντός των νοσοκομείων σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης ο έλεγχος και η παρακολούθηση των περιστατικών θα καθίστανται πιο εύκολοι και πιο άμεσοι, ενώ οι ωφελούμενοι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στους φορείς, προγραμματίζοντας εύκολα και γρήγορα ραντεβού.

Κατερίνα Μονογυιού
Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos