Τον Μεγάλο Μάγιστρο στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρόδο υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου

Γ. Χατζημάρκος: Η Ρόδος σέβεται την κληρονομιά της. Με το Τάγμα μας συνδέουν κοινές σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας. Η σημερινή τιμητική επίσκεψη αποτελεί μία ευκαιρία για νέες προοπτικές σε μία σχέση αιώνων, στη βάση κοινών πανανθρώπινων αξιών

Την πρώτη του επίσκεψη στη Ρόδο μετά από 502 χρόνια, πραγματοποίησε ο 81ος Μέγας Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, Πρίγκηπας Fra' John Dunlap, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας», η οποία φιλοξενείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος υποδέχθηκε τον Μεγάλο Μάγιστρο και την εννεαμελή αποστολή που τον συνοδεύει, απόγονοι των Ιωαννιτών Ιπποτών και σημερινοί Ιππότες της Μάλτας, στο γραφείο του, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Ρόδο, προκειμένου να εγκαινιάσουν την έκθεση-παρακαταθήκη των προγόνων τους.

peri magistros 13

Σημειώνεται ότι το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το ελληνικό κράτος, τον Δεκέμβριο του 2021, με νομοθετική πρωτοβουλία του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την οποία κύρωσε η Ελληνική Βουλή. Σήμερα, αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα, το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 113 χώρες, αριθμεί 12.500 μέλη, 80.000 μονίμους εθελοντές και 13.000 ιατρικό προσωπικό, ενώ η έδρα της κυβέρνησης βρίσκεται στη Ρώμη. Η δράση τους επικεντρώνεται στη φροντίδα ηλικιωμένων, προσφύγων, αστέγων και παιδιών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές.

Καλωσορίζοντας τον στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Η Ρόδος τιμά την κληρονομιά της, σέβεται την Ιστορία της. Με το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας μας συνδέουν κοινές σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας, μας ενώνει κοινή κληρονομιά. Η σημερινή τιμητική επίσκεψη αποτελεί μία ευκαιρία να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές σε μία σχέση αιώνων, στη βάση κοινών πανανθρώπινων αξιών».

Τον Μεγάλο Μάγιστρο του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννου των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας, συνόδευαν ακόμα οι αξιωματούχοι: ο Μέγας Κομεντόρης, Fra' Emmanuel Rousseau, ο Μέγας Καγκελάριος, Ricardo Paternό di Montecupo, ο Μέγας Οσπιταλάριο, Fra' Alessandro de Franciscis, ο Πρέσβης Giampaopo Cantini, Γενικών Γραμματέων Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία, Luca Rovati, ο επικεφαλής Πρωτοκόλλου, Giovanni Borgiani, η Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Μεγάλου Μαγίστρου, Fabiana Giovannoni, η διπλωματική υπάλληλος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Barbara Vitali, ο Υπουργός και Σύμβουλος της Πρεσβείας του Τάγματος στην Ελλάδα, Gerardo Solaro και ο Σύμβουλος Πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας, Nicolas Deliyannis.

Η διήμερη επίσκεψη του Τάγματος στην Ελλάδα ξεκίνησε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου από την Αθήνα, όπου ο Μέγας Μάγιστρος και η ακολουθία του πραγματοποίησαν εθιμοτυπικές συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους, με προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και την Υπουργό Πολιτισμού.

Κατά την άφιξή τους, το απόγευμα της ίδια μέρας στη Ρόδο με ιδιωτική πτήση, έγινε η υποδοχή του με τιμές Αρχηγού Κράτους.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου ακολούθησαν εθιμοτυπικές επισκέψεις στο γραφείο του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, προτού o Μεγάλος Μάγιστρος και η συνοδεία του επισκεφθούν το Παλάτι για να εγκαινιάσουν με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τη μόνιμη έκθεση «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» που φιλοξενείται στο Παλάτι χάρη στη συμβολή του Τάγματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσημο γεύμα παρέθεσε ο Περιφερειάρχης στο Παλάτι προς τιμή των προσκεκλημένων

Η επίσκεψη των αξιωματούχων έκλεισε με επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Μεγάλου Μαγίστρου Τζον Ντάνλαπ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στη μεγάλη αίθουσα του Παλατιού, αμέσως μετά τα εγκαίνια, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των υψηλών επισκεπτών, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρώην Υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Λίγα λόγια για την έκθεση «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας»

Η έκθεση αναβιώνει το Τάγμα των Ιπποτών, καθώς παρουσιάζει την ιστορία της οργάνωσης από τις απαρχές της μέχρι τώρα. Εκτυλίσσεται σε τέσσερις διακριτές αίθουσας εντός του Παλατιού, μία για κάθε βασικό σταθμό της Ιστορίας του, ξεκινώντας από τους Αγίους Τόπους (1050-1291) και τη δράση του Τάγματος στη σταυροφορική Παλαιστίνη και την Κύπρο. Η εξιστόρηση συνεχίζεται μέσα από ψηφιοποιημένες προσωπογραφίες των τριών Μεγάλων Μαγίστρων και καταλήγει με την ιστορία του Τάγματος κατά την περίοδο της εγκατάστασής τους στη Μάλτα και τη δράση τους στις ημέρες μας ανά την υφήλιο.

Ο επισκέπτης απολαμβάνει ένα νοητό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, μέσα από μια έκθεση ελκυστική, σύγχρονη, προσιτή στο ευρύ κοινό, και ιδιαίτερα στους νέους, που με τη χρήση των πολυμεσικών εφαρμογών, εξηγεί στον επισκέπτη ποιοί ήταν οι Ιωαννίτες Ιππότες, γιατί ήρθαν στη Ρόδο, ποιά ήταν η ιστορική τους διαδρομή και ποιός είναι ο ρόλος και το έργο τους σήμερα υπό τη μορφή πλέον κρατικής οντότητας που έχουν λάβει.

Το ξεχωριστό με αυτή την έκθεση δεν είναι μόνο η αφήγηση της ιστορίας των Ιπποτών μέσω οπτικοακουστικών τεχνολογιών, αλλά το ότι οι απόγονοι των Ιπποτών της Ρόδου –οι σημερινοί Ιππότες της Μάλτας– επιστρέφουν στο νησί για να πουν οι ίδιοι την ιστορία των προγόνων τους, οι οποίοι έζησαν στη Ρόδο για 217 χρόνια, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα σημαντικό αρχειακό υλικό που διασώζεται έως και σήμερα.

Μετά την τελετή των εγκαινίων η έκθεση άνοιξε στο κοινό χωρίς εισιτήριο, ενώ είναι προσβάσιμη καθημερινά από τον επισκέπτη του Παλατιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos