Έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σίφνο με τίτλο: «Γενιά του ’60 - Γενιά του ’70»

05 Αυγούστου 2016 15:25

Η καθιερωμένη θερινή έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο, πραγματοποιείται για έβδομη φορά, μετά την μικρή διακοπή της περσινής χρονιάς. Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι: «Γενιά του ’60 – Γενιά του ’70.


Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» και περιλαμβάνει 23 έργα σύγχρονης τέχνης, διαφόρων μέσων και τεχνικών, παρουσιάζοντας κάποιους από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες αυτών των γενιών. Το σκεπτικό της έκθεσης είναι η παρουσίαση των κυρίαρχων χαρακτηριστικών της καλλιτεχνικής δημιουργίας των δύο διαδοχικών γενιών της μεταπολεμικής και της σύγχρονης τέχνης.
Η γενιά του 1960 είναι μία ιστορική γενιά της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, είναι η γενιά – τομή, όπου η ελληνική τέχνη ευθυγραμμίζεται για πρώτη φορά και δημιουργεί ταυτόχρονα με τη διεθνή καλλιτεχνική πραγματικότητα. Από την πρώτη γενιά των ανατροπών, της πρωτοπορίας και της συμπόρευσης με τα διεθνή κινήματα της σύγχρονης τέχνης παρουσιάζουμε τους καλλιτέχνες Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), Δανιήλ (Παναγόπουλο) (1924-2008), Βλάση Κανιάρη (1928-2011), Χρίστο Καρά (1930), Νίκο Κεσσανλή (1930-2004), Στάθη Λογοθέτη (1925-1997), Παύλο (Διονυσόπουλο) (1930) και Κώστα Τσόκλη (1930).

Η γενιά του 1970 είναι μία γενιά η οποία ακολουθεί την πορεία της τέχνης στην εποχή της, παρακολουθεί τις διεθνείς καλλιτεχνικές εξελίξεις, έχει μεγάλη σχέση, όπως και η προηγούμενη γενιά, με το Παρίσι και την γαλλική κουλτούρα, επηρεάζεται από το κλίμα της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης, ενώ δρα με κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο και δημιουργεί κινήματα και ομάδες, όπως αυτή των «Νέων Ρεαλιστών». Στη δεύτερη γενιά του ’70, επιλέγουμε τους Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), Δημήτρη Αληθεινό (1945), Βαγγέλη Δημητρέα (1934), Αχιλλέα Δρούγκα (1940), Μάκη Θεοφυλακτόπουλο (1939), Κυριάκο Κατζουράκη (1944), Μιχάλη Κατζουράκη (1933), Χρόνη Μπότσογλου (1941), Γιάννη Μπουτέα (1941), Δημήτρη Μυταρά, (1934), Σωτήρη Σόρογκα (1936), Αλέκο Φασιανό (1935), Γιάννη Ψυχοπαίδη (1945). Τα όρια των δύο διαδοχικών γενιών δεν είναι απόλυτα διακριτά.
Η έκθεση της Σίφνου, μέσω των έργων των καλλιτεχνών δύο διαδοχικών γενιών παρουσιάζει αντικειμενικά, τόσο την πορεία και τη διαδοχή των συγκεκριμένων γενιών, όσο και την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενώ στην παρούσα συγκυρία, εξαιτίας της επέκτασης της Πινακοθήκης, δίνεται η δυνατότητα δανεισμού έργων εξαιρετικής ποιότητας.
Η Εθνική Πινακοθήκη έχει ως βασικό μέλημα την ενίσχυση και την υποστήριξη εικαστικών δράσεων και πρωτοβουλιών, οι οποίες ενδυναμώνουν την σχέση πρωτεύουσας και περιφέρειας, μέσα από την μετάδοση της γνώσης, της τέχνης και της καλλιέργειας των πολιτών. Για το λόγο αυτό, και λόγω της άψογης συνεργασίας με το Δήμο, συνεχίζει τη θεσμική πια, θερινή έκθεση της Σίφνου. Κάθε πρωτότυπη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σίφνο, μέσα απ’ την ερευνητική διαδικασία, σε σχέση με το θέμα και τις πλούσιες συλλογές της προσφέρει γνώσεις αποκαλύψεις και αισθητική απόλαυση στο κοινό.

Την έρευνα και την επιμέλεια της έκθεσης, όπως και των έξι προηγούμενων, έχει η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Δρ. Λίνα Τσίκουτα, υπεύθυνη των συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης.
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ και Τρίτο Πρόγραμμα ραδιοφώνου

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos