Εγκαίνια της αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης στη Μύκονο

12 Αυγούστου 2016 19:35

test1

test2

test2

Ο Δήμος Μυκόνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν με την δέουσα επισημότητα τα εγκαίνια της αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης που συνδιοργανώνουν με τίτλο «Vanity. Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες» την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.00 στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Ανδρεαδακη Βλαζάκη, ο πρώην Πρωθυπουργός κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρία Αθηνά Κόρκα, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κυρία Αικατερίνη Δελαπόρτα, ο Δήμαρχος Σαντορίνης κύριος Νίκος Ζώρζος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κύριος Ιωάννης Σιώτος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου κύριος Βασίλειος Τζανιδάκης, ο Διοικητής της 6ης Μ.Σ.Ε.Π. Μυκόνου, ο Λιμενάρχης Μυκόνου, ο Διοικητής του Α.Τ. Μυκόνου, ο Αερολιμενάρχης Μυκόνου, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, οι συντελεστές της έκθεσης, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων και πλήθος πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας, καθώς και άλλοι που ταξίδεψαν για τον σκοπό αυτό.

Στην πρωτοποριακή έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών. Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια.

Τα περισσότερα εκθέματα, παλιότερα και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό. Ανάμεσά τους υπάρχουν κοσμήματα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στις Κυκλάδες, παρά την προέλευσή τους από αυτές, δάνεια στη Vanity από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και κοσμήματα που εκτίθενται πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας αρχαιολογικής έκθεσης, δάνεια του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, του Εκκλησιαστικού Μουσείου Εκατονταπυλιανής Πάρου και της Συλλογής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Έργων Νάουσας Πάρου, καθώς και τα κοσμήματα της Μαρουλίνας, ευγενής παραχώρηση του εγγονού της Άρη Γεωργιάδη.

Τη θεματική της έκθεσης υποστηρίζουν τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα: μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο. Οι τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στις Κυκλάδες -η τελευταία μάλιστα για πρώτη φορά εν γένει.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχει ένα ιδιαίτερης ιστορικής και συμβολικής αξίας για τη Μύκονο κόσμημα, ο σταυρός της ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους, το μοναδικό κόσμημα που της απέμεινε, αφού η Μυκονιάτισσα διέθεσε όλη την περιουσία, και τα κοσμήματά της, στην ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο σταυρός, ο οποίος φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και εκτίθεται για πρώτη φορά, είναι διαμαντένιος με τριάντα οχτώ διαμάντια ρώσικης κοπής με χρυσό δέσιμο και έχει πάνω του το στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η έκθεση κλείνει με σύγχρονες δημιουργίες δώδεκα (12) κορυφαίων ελλήνων δημιουργών που σχεδίασαν ειδικά για την Vanity: Deux Hommes, Elena Syraka, Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx by Eugenie Niarchos, Yannis Sergakis.

Ο μουσειολογικός σχεδιασμός έγινε από ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τον αρχιτέκτονα Στέλιο Κόη και η μελέτη του φωτισμού από την Ελευθερία Ντεκώ. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση - έκπληξη που υπηρετεί τον βασικό εννοιολογικό άξονα της έκθεσης, την ματαιοδοξία.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, δήλωσε πως η Δημοτική Αρχή είναι περήφανη που το νησί της Μυκόνου φιλοξενεί μια πρωτότυπη έκθεση διεθνούς εμβέλειας με την άμεση συνδρομή του Δήμου και τόνισε πως η Μύκονος δηλώνει παρούσα και πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Επίσης, ευχαρίστησε τους ιδιώτες που μέσω των χορηγιών τους συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση της έκθεσης και κάλεσε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να την επισκεφθούν. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Μύκονο για ένα έτος και επισφραγίζει τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο Δήμαρχος τόνισε πως γεγονότα, σαν την έκθεση Vanity, που λαμβάνουν χώρα, είναι ιστορικής σημασίας για τον τόπο και αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους επικριτές της Μυκόνου που αρέσκονται, να προβάλλουν μεμονωμένες εκφάνσεις του νησιού μας αποκλειστικά και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.
Επόμενος στόχος μας, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, είναι η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Δήλου.
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos