2η Ημέρα του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Σίφνου: Παραδοσιακές νοστιμιές, δρώμενα και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις....

08 Σεπτεμβρίου 2018 12:06

Σε μια θερμή αγκαλιά που έκλεινε μέσα της πατροπαράδοτες νοστιμιές, δρώμενα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ομιλίες, εργαστήρια και όχι μόνο, μετατράπηκε τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας στη Σίφνο ο όμορφος Αρτεμώνας!


Οι εκδηλώσεις της ημέρας, ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου από το Βαθύ που μοσχοβόλησε από τα αρώματα μιας από τις παραδοσιακότερες νοστιμιές της Σίφνου, τους ρεβιθοκεφτέδες, που μαγειρεύτηκαν από τις γυναίκες του Εξωραϊστικού Σωματείου "Το Βαθύ της Σίφνου" και κατόπιν κεράστηκαν στον κόσμο. Το κλίμα ήταν όμορφο και τα μαγειρέματα στο Βαθύ συνδεύτηκαν από αναφορές στα λαϊκά πανηγύρια της Σίφνου τα οποία αποτελούν μέρος της ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, το θέατρο των εκδηλώσεων μεταφέρθηκε στον Αρτεμώνα και ξεκίνησε με τα "Παιδομαγειρέματα" των μικρών επίδοξων μαγείρων που διασκέδασαν φτιάχνοντας τις δικές τους λιχουδιές.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις των φιλοξενούμενων περιοχών μέσα από τη γαστρονομία τους, όπως και η παρουσίαση του πρωινού των Κυκλάδων και των τοπικών προϊόντων που το απαρτίζουν κατά παράδοση.

Κατόπιν, σειρά είχαν μαγειρικές εκτελέσεις με πρώτες ύλες τους γευστικούς θησαυρούς απο τη θάλασσα του Αρχιπελάγους, δηλαδή τα ολόφεσκα θαλασσινά, τα οποία αποτελούν παραδοσιακά αναπόσπαστο μέρος της κυκλαδίτικης γαστρονομικής ταυτότητας. Αντιπροσωπείες μαγείρων από τη Σχοινούσα, την Αντίπαρο, την Μήλο και τη Σίφνο, μαζί με την σεφ και Πρέσβειρα Νοτίου Αιγαίου - Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, παρασκεύασαν έξοχα πιάτα θαλασσινών με μεράκι και φαντασία!

Στη συνέχεια, σειρά είχε η παρουσίαση ενός άλλου σπουδαίου διατροφικού αγαθού των Κυκλάδων. Τα περίφημα κυκλαδίτικα τυριά, η ποικιλία και η ποιότητα των οποίων τα έχουν κάνει διάσημα, παρουσιάστηκαν από τον σεφ, συγγραφέα και δημοσιογράφο μαγειρικής κ. Ηλία Μαμαλάκη, ενώ κατόπιν αρώματα και γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας ταξίδεψαν το κοινό σε άλλες χώρες! Πιάτα από τη βόρεια Ισπανία που μαγειρεύτηκαν από την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Periplo, αλλά και την γειτονική Ιταλία από τον σεφ Francesco Paldera, έφεραν την γαστρονομία της Μεσογείου στην καρδιά του Αιγαίου μαγεύοντας το κοινό.

Στη συνέχεια εκτυλίχθηκε εν πομπή με πλήρη πιστότητα και ανάπτυξη, η παρουσίαση του εντυπωσιακού δρώμενου αναπαράστασης του σιφναίικου γάμου που έδωσε μια καλή γεύση των ιδιαίτερων λαϊκών εθίμων της οικοδέσποινας Σίφνου και του πολιτισμού της. Η δεύτερη ημέρα έκλεισε μουσικοχορευτικά με χορούς και τραγούδια από την Σίφνο, την Παιανία, τον Έβρο, την Μύκονο, την Κοζάνη, την Άνδρο και τη Σχοινούσα.

Εξαιρετικές ήταν και οι παράλληλες εκδηλώσεις της ημέρας στο νησί όπως το εικαστικό εργαστήρι του εικαστικού Γιάννη Δανέλη με τίτλο "Συνδυάζοντας τη γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης" που πραγματοποιήθηκε έξω από τον Άγιο Κωνσταντίνο αλλά και το Πανηγύρι της Παναγίας Βρυσιανής στην Ιερά Μονή της Βρύσης όπου εψάλη το απόγευμα της Παρασκευής Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτου Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου Β΄.

Επίσης στο στενό του Αρτεμώνα, στην αυλή Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα "Τα οικολογικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κουζίνας - Το παράδειγμα της Κοζάνης" από την κα. Τσικριτζή - Φτάκα Φανή.

Κάπως έτσι κύλησε η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνοντας έναν πλούτο διαφορετικών γαστρονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων τις οποίες και παρακολούθησε με ενθουσιασμό μεγάλο πλήθος κόσμου από τη Σίφνο αλλά και πολυάριθμοι επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos