Ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Σίφνου! Επιτυχία και ραντεβού για του χρόνου!

10 Σεπτεμβρίου 2018 20:04

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" στην Σίφνο.


Οι εκδηλώσεις της καταληκτικής ημέρας ξεκίνησαν το πρωί σε ένα από τα "στολίδια" της Σίφνου, στην Ακρόπολη του Αγ. Ανδρέα, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη. Θέμα της παρουσίασης ήταν το φαγητό μέσα από την ιστορία της τέχνης και συγκεκριμένα μέσα από ζωγραφικά αριστουργήματα που έδωσαν μια νέα διάσταση στο θέμα της διατροφής υπό την καλλιτεχνική τους ματιά και προσέγγιση.

Το πρωί επίσης στην αμμουδιά του Φάρου έλαβε χώρα μια μεγάλη εκδήλωση με προσκεκλημένες όλες τις αντιπροσωπείες του Φεστιβάλ αλλά και τους επισκέπτες του. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του Φάρου αλλά και τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Φάρου, υποδέχτηκαν θερμά και κέρασαν γευστικούς τοπικούς μεζέδες όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση η οποία ολοκληρώθηκε με μια σιφναίικη μουσική περιπλάνηση υπό τους ήχους τακιμιού!
Το απόγευμα τώρα του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου" πραγματοποιήθηκε μια σειρά ομιλιών υπό το γενικό θέμα: "Προϊόντα της Γης του Αιγαίου: Ωφέλιμα για την Υγεία - Παράγοντας Ανάπτυξης των νησιών". O Δρ. Ιωάννης Ν. Βλασερός, ιατρός καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκρατείου Γ.Ν. Αθηνών έδωσε ομιλία με τίτλο "Διατροφή και Υγεία".

Η κα. Κατερίνα Κοτσιφάκου κλινική ψυχολόγος μίλησε για την "Διατροφή και Ψυχική Υγεία", η κα. Χριστίνα Σαρρή, Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα Επικοινωνίας και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Aegean Cusine έδωσε ομιλία υπό τον τίτλο "Δημιουργία Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας", και τέλος, ο κ. Γιάννης Μανδάλας, Διευθύνων σύμβουλος Mediterra Α.Ε. - MASTIHA shop μίλησε με θέμα "Γαστρονομία και τοπική ανάπτυξη".

Στον Αρτεμώνα τώρα, το απόγευμα του Σαββάτου επίσης, συνεχίστηκαν οι ποικίλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Επαναλήφθηκαν τα "Παιδομαγειρέματα" για τους πειραματισμούς και τη μαγειρική δημιουργικότητα των μικρών φίλων του Φεστιβάλ και η παρουσίαση των περιοχών μέσα από τη γαστρονομία τους.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στιγμή της εκδήλωσης, ήταν η παρουσίαση των ιδιαίτερων γλυκισμάτων που προσφέρονται κατά παράδοση στους γάμους στις Κυκλάδες. Αντιπροσωπείες από την Άνδρο, την Αμοργό, την Θήρα, την Ίο, την Πάρο, τη Σέριφο, την Σίκινο και τη Σίφνο μαζί με την σεφ και Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου - Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, επιδόθηκαν στο έργο της προετοιμασίας κυκλαδίτικων γλυκών που συνδέονται με μια ξεχωριστή κοινωνική γιορτή και συνεύρεση όπως είναι οι γάμοι που τελούνται στα νησιά μας και γλυκαίνουν τις πιο όμορφες στιγμές μας!

Κατόπιν, ακολούθησαν γευστικά ταξίδια από περιοχές εκτός Κυκλάδων, πρόσφορα για την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό των μαγειρικών εμπειριών του Φεστιβάλ. Αντιπροσωπείες από την Κύπρο, την Παιανία, τον Έβρο, την Λέρο, τον Πόντο και την Κοζάνη, παρουσίασαν νοστιμιές των τόπων τους, πιάτα χαρακτηριστικά της παράδοσής τους τα οποία έδωσαν μια νότα διαφορετικότητας στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας.

Παράλληλα και ταυτόχρονα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, λειτούργησε και το εικαστικό εργαστήρι του Γιάννη Δανέλη που συνδύασε τη γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής ενώ στο Στενό του Αρτεμώνα, σε αυλή λίγο πριν την Παναγιά την Άμμο, παραδοσιακοί οργανοπαίχτες από την Σέριφο ξεσήκωσαν με τις νησιώτικες νότες τους τον πολύ κόσμο που συμμετείχε στη μεγάλη γιορτή γαστρονομίας και πολιτισμού της Σίφνου.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς από τους συνδιοργανωτές και ένα μεγάλο παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την εκλεκτή μουσική παρέα του που ένωσε τον κόσμο σε μια μεγάλη παρέα που διασκέδασε, τραγούδησε και χόρεψε μέχρι αργά με ζωντάνια και ενθουσιασμό! Κάπως έτσι έφθασε στο τέλος του το επιτυχημένο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας της Σίφνου.

Οι συμμετέχοντες Κυκλαδίτες, οι φιλοξενούμενοι από άλλες εκτός Κυκλάδων περιοχές, οι πολλοί επισκέκπτες του, έφυγαν από το νησί της Σίφνου με τις καλύτερες εντυπώσεις ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το 13ο πια Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos