"Ο τελευταίος παρτιζάνος": Μια ταινία - οδοιπορικό στη ζωή και στους αγώνες του Μανώλη Γλέζου προβάλλεται στους κινηματογράφους... (Βίντεο)

26 Οκτωβρίου 2018 14:21

Ο αειθαλής έφηβος της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, ο 96χρονος σήμερα αγωνιστής της ελευθερίας Μανώλης Γλέζος που κατέβασε το 1941 τη σβάστιγκα από την Ακρόπολη, καταδικάστηκε σε θάνατο 3 φορές, πέρασε 16 χρόνια σε εξορία και φυλακή και επέζησε από 9 απόπειρες δολοφονίας, αφηγείται τη ζωή και τους αγώνες του με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της χώρας σε μια ταινία - φιλμικό οδοιπορικό που συγκινεί και εμπνέει.

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του σκηνοθέτη Ανδρέα Χατζηπατέρα με τίτλο "Ο τελευταίος παρτιζάνος" πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στην κατάμεση αίθουσα του κινηματογράφου Δαναός παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης και του κινηματογράφου.
Ο φλογερός πρωταγωνιστής, ο χαρισματικός Μανώλης Γλέζος ενώ δεν ήταν παρών για λόγους ασθενείας, γέμισε με την παρουσία του την αίθουσα χάρη στο φιλμ αλλά και στα λόγια των φίλων και συντρόφων του ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων που μίλησαν για εκείνον σε διθυραμβικούς τόνους.

Σε μήνυμά του που αναγνώστηκε πριν από την προβολή της ταινίας ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε:

 «Φίλες και φίλοι, Θέλω να σας ευχαριστήσω που όλοι εσείς βρίσκεστε σήμερα εδώ.
Η αφορμή ευχάριστη, και ήταν μια ευκαιρία να σας δω όλους από κοντά, να μιλήσουμε, να θυμηθούμε, να δώσουμε ξανά υποσχέσεις για το μέλλον.
Όπως το έχουμε κάνει ξανά, και θα το ξανακάνουμε γιατί ποτέ δεν σκύβουμε το κεφάλι. Πεισμώνουμε και Συνεχίζουμε.
Δυστυχώς το οξύ πνευμονικό οίδημα που παρουσιάστηκε πριν 2 ημέρες, με υποχρέωσε να βρίσκομαι σήμερα στο Νοσοκομείο.
Μην νομίζετε όμως ότι θα αποφύγουμε την υποχρέωση που έχουμε να επανασχεδιάσουμε, να ονειρευτούμε, να αγωνιστούμε.
Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, εύχομαι παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ να εκτιμήσετε την προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου του Ανδρέα Χατζηπατέρα και ζητάω και τη κριτική σας.
Και φυσικά στην πρώτη ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί για όλα αυτά.
Μανώλης Γλέζoς».

Στα 74 λεπτά του φιλμ, ο Μανώλης Γλέζος αφηγείται τα γεγονότα της ζωής του και φωτίζει μέσα από αυτά λιγότερο ή περισσότερο γνωστές πτυχές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, φιλοτεχνώντας με τα ίδια του τα λόγια το πορτραίτο του ανθρώπου πέρα από το μύθο του. Η κάμερα τον ακολουθεί παντού στην καθημερινότητά του από το 2014 όταν και εξελέγη σε ηλικία 92 ετών ευρωβουλευτής έως το 2016, διαγράφοντας έτσι την μάχιμη προσωπικότητά του που συνεχίζει να αγωνίζεται και να παθιάζεται με την ίδια τη ζωή.

Η αφήγηση του ζωντανού θρύλου της Αντίστασης που επιμένει ότι ο διαρκής επαναστατικός αγώνας δεν ταυτίζεται με την ηρωική πράξη της αποκαθήλωσης της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, αποκαλύπτει άλλοτε με συγκίνηση άλλοτε με χιούμορ τη φρεσκάδα του σπινθηροβόλου πνεύματός του και την διαύγεια του αδάμαστου χαρακτήρα του.

Η τόσο ξεχωριστή αυτή ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 Οκτωβρίου 2018.

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos