Εκδήλωση και παρουσίαση βιβλίου για τον μαρτυρικό Καθολικό Επίσκοπο Σύρου Ανδρέα Κάργα (1607-1617)

06 Μαρτίου 2019 22:25

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της παρουσίασης του τόμου των Πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδας «Ο Επίσκοπος Σύρου Ιωάννης-Ανδρέας Κάργας (1607-1617) και η εποχή του». Πρόκειται για μια σημαντική αλλά και τραγική εκκλησιαστική μορφή της Καθολικής Εκκλησίας και των Κυκλάδων του τέλους του 16ου και αρχών του 17ου αιώνα.


Την εκδήλωση αυτή (που τελούσε και υπό την αιγίδα και της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, η οποία έκανε και την έκδοση του βιβλίου) διοργάνωσε η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος, με πρόεδρο τον κ. Στέφανο Προβελέγγιο. Παρέστησαν ο Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας (εκπρόσωπος του Πάπα) στην Ελλάδα π. Savio Hon Tai-Fai, ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών των Καθολικών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου (ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό), ο Εφημέριος της Ενορίας του Αγ. Νικολάου Χώρας Τήνου π. Μάρκος Φώσκολος και άλλοι κληρικοί. Επίσης παρέστησαν: ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημήτριος Βαφίας, ο συγγραφέας κ. Μάρκος Ρούσσος-Μηλιδώνης, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης, άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων και των επιστημών και σημαντικό πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 το βράδυ στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μονής Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ (στο κτίριο του Εμπορικού Κέντρου «Atrium», στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 10) στην Αθήνα, αρχικά προλόγισε και παρουσίασε το θέμα ο πρόεδρος της διοργανώτριας Κίνησης κ. Προβελέγγιος και τις κεντρικές ομιλίες έκαναν ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και η κ. Δέσποινα Μιχάλαγα, Επίκουρος Καθηγήτρια Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Νεωτέρων χρόνων στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Μετά το τέλος των κύριων αυτών ομιλιών αναπτύχθηκε ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ των ακροατών και των εισηγητών. Μεταξύ αυτών που πήραν τον λόγο ήταν ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, ο π. Μάρκος Φώσκολος, ο κ. Δ. Βαρθαλίτης και άλλοι.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα και δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρεθέντες για αλληλογνωριμία και ανταλλαγή χαιρετισμών και απόψεων.

Ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Ανδρέας Κάργας, μια ισχυρή αλλά και τραγική προσωπικότητα απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους, πράγμα εντελώς σπάνιο για χριστιανό Επίσκοπο. Από την εκλογή του και κατά τη διάρκεια της θητείας του παρέμεινε στην επισκοπική έδρα του, που κι αυτό δεν ήταν σύνηθες. Άγνωστα (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της επιστημονικής έρευνας) τα αίτια της θανάτωσης του Επισκόπου Κάργα. Πιθανολογείται (χωρίς να είναι βέβαιο) ότι με τον ένθερμο θρησκευτικό του ζήλο προσπάθησε να προσελκύσει Μουσουλμάνους στον χριστιανισμό, κάτι που δεν συγχωρούσαν εύκολα ή καθόλου οι Τούρκοι. Είναι ενδεχόμενο επίσης να υπήρξε θύμα των ερίδων μεταξύ των ισχυρών και ανταγωνιστριών δυνάμεων (της εποχής εκείνης) ιταλικών πόλεων ή η παροχή προστασίας σε καταδιωκομένους Ευρωπαίους ή άλλοι λόγοι. Η επιστημονική έρευνα για τον Επίσκοπο Ανδρέα Κάργα συνεχίζεται. Πάντως είναι γεγονός ότι ο Ανδρέας Κάργας, τραγική εκκλησιαστική μορφή θανατώθηκε (μαζί του και ένας συνεργάτης του κληρικός) από τους Οθωμανούς κατακτητές και ειδικότερα από τον Καπουδάν πασά (μια πολύ αυστηρή καταδίκη που αγνοούμε ουσιαστικά τα πραγματικά της αίτια).
Σημειώνουμε ότι η Επιστημονική Ημερίδα για τον Επίσκοπο Σύρου Ανδρέα Κάργα είχε πραγματοποιηθεί στις 18 Αυγούστου 2017 στη Σύρο, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 400 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του και που συνετέλεσε και έκδοση του παρουσιασθέντος τόμου των Πρακτικών στην εκδήλωση των Αθηνών που περιγράφουμε.

Η μελέτη της τοπικής ιστορίας είναι πολύ χρήσιμη γιατί προσφέρει καλύτερη γνώση τοπικών γεγονότων, αλλά προσφέρει και πολλές γενικότερες γνώσεις, ευρύτερου ενδιαφέροντος και η εκδήλωση αυτή που πραγματοποίησε η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος για τον Επίσκοπο Ανδρέα Κάργα και την παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών της Ημερίδας ήταν σημαντική.

Γιάννης Λογαράς
Φιλόλογος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos