«Το κέντημα φιλέ στην Τήνο» Ομιλία της Αναστασίας Α. Φλωράκη στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Κεντώντας την Ιστορία» παρουσιάζει, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30), ομιλία της Αναστασίας Α. Φλωράκη με τίτλο «Το κέντημα φιλέ στην Τήνο. Κοινωνικές και τεχνολογικές παράμετροι μιας γυναικείας χειροτεχνίας», στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Το «φιλέ» (<γαλλ. filet = δίχτυ) αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος λευκοκεντήματος, γνωστό στην Ευρώπη, το οποίο στον ελληνικό χώρο συναντάται κυρίως στην Τήνο. Ο τρυπητός κάμπος («φιλέ» ή «διχτάκι») πλέκεται με «σαΐτα», όπως τα ψαράδικα δίχτυα και, στη συνέχεια, προσαρμόζεται σε ξύλινο τελάρο. Το κέντημα είναι μετρητό και γίνεται με κλωστή και βελόνα ραψίματος. Στην ομιλία θα εξεταστούν η καταγωγή, η διάδοση και τα είδη του φιλέ, η τεχνική του κεντήματος (πρώτες ύλες και εργαλεία, τελάρωμα, δίχτυ, βελονιές, κέντημα, διόρθωση λαθών), τα σχέδια και τα διακοσμητικά μοτίβα, οι χρήσεις (οικοσκευή, εκκλησιαστικά, προίκα), η μαθητεία και η πελατεία, καθώς και η θέση του φιλέ στη σημερινή Τήνο.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Κεντώντας την Ιστορία», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει δώδεκα κεντήματα του Σταμάτη Ζάννου με αφετηρία έγχρωμες λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου Louis Dupré, και θα παραμείνει στο Μουσείο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-1800).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos