4ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου

22 Αυγούστου 2011 14:43

Με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι προετοιμασίες για το 4ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Ένα δεκαήμερο γεμάτο εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες), οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου (παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης) στις 10 το βράδυ με μια συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου θα σχηματιστεί με δάδες το σήμα της Ειρήνης, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τοπικά συγκροτήματα.

Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχει η ημερίδα που διοργανώνεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας: Μία διαρκής απειλή στη γειτονιά μας» με εισηγητές τον κ Θανάση Γεράνιο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ Παναγιώτη Τσάκωνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον κ Tolga Yarman καθηγητή του Πανεπιστημίου Οκάν της Κωνσταντινούπολης και πρώην μέλος της Τουρκικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων θα γίνουν τα εγκαίνια μιάς Έκθεσης για το Περιβάλλον στην αίθουσα της Πύλης D' Amboise και η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ. Σ αυτήν θα εκθέσουν έργα τους οι διεθνώς βραβευμένοι Ρόδοι σκιτσογράφοι Βαγγέλης Παυλίδης και Μιχάλης Κουντούρης. Επίκαιρα θέματα για το Περιβάλλον της Ρόδου θα εκθέσει στον ίδιο χώρο η Ομάδα Οικολογικά-Ροδιακά, ενώ θα προβάλλονται και ταινίες μικρού μήκους από Ρόδιους κινηματογραφιστές.

Από το διεθνή χώρο σημειώνουμε την παρουσία των ηγετικών στελεχών της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente, Michela Presta και Angelo Gentili, που θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων τη δράση της οργάνωσης για τα ύποπτα ναυάγια με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στο χώρο του Ιονίου και της Αδριατικής.

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε πρώτη προβολή στη Ρόδο θα προβληθούν η τελευταία ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Όνειρα σε άλλη γλώσσα», βραβευμένη ως καλύτερο ελληνικό ντοκυμαντέρ 2010, η ταινία της Νέλλης Ψαρρού "Golfland" με την παρουσία της ίδιας της δημιουργού, καθώς και η ταινία «Μικρά Ασία πάλι» του βραβευμένου Τούρκου σκηνοθέτη Ταχσίν Ισμπιλέν, ο οποίος θα παρευρεθεί στην προβολή. Το πρώτο του ρεσιτάλ στη Ρόδο στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη θα κάνει το Duo Cueca, το οποίο αποτελούν οι Ρόδιοι σολίστ της κλασικής κιθάρας Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος και Αντώνης Λιοπύρης. Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Αντιπυρηνικού Φεστιβάλ Ρόδου έχουν ενταχθεί και οι παραστάσεις της θεατρικής Ομάδας «Πράξις» με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας Τσίρκο» σε σκηνοθεσία του Κώστα Κατσουλάκη.

Για την οργάνωση των εκδηλώσεων συνεργάζονται: το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις», η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, ο Όμιλος Κινηματογραφιστών Ρόδου Cine-Απόπειρα, η Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων», η ΜΚΟ Λυσιστράτη, η Ομάδα Οικολογικά-Ροδιακά. H πραγματοποίηση του Φεστιβάλ γίνεται με τη στήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης Ρόδου, της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και της Δημοτικής Επιχείρησης «Πηγές Καλλιθέας ΑΕ».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες σε συνέντευξη Τύπου.             {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos