Τιμητική εκδήλωση για τη γυναίκα της Ολύμπου

25 Αυγούστου 2011 02:04

Η Όλυμπος Καρπάθου - το πιο ξακουστό για τη λαϊκή του παράδοση χωριό του Αιγαίου - τιμά τη σημαντικότερη

κιβωτό της παράδοσής του, τη γυναίκα της Ολύμπου.

Μια εκδήλωση τιμής κι ευγνωμοσύνης για τη διαχρονία της προσφοράς της Ολυμπίτισσας στην τόσο ξεχωριστή πολιτιστική ιδιοπροσωπία του τόπου και, ευρύτερα, την ελληνική λαϊκή παράδοση.

Μια εκδήλωση αναγνώρισης και προβολής για τις εναπομείνασσες Ολυμπίτισσες που επιμένουν στην τοπική φορεσιά, ενδυόμενες και διασώζοντας, ουσιαστικά, το συλλογικά βιωμένο χρόνο της κοινωνίας της Ολύμπου, τη δυνατότητά της να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Μια εκδήλωση πολιτισμού και δημιουργίας σε μια εποχή που η Όλυμπος Καρπάθου – η, κατά πολλούς, "κιβωτός της λαϊκής παράδοσης στην Ελλάδα" – δίπλα στην πολύπλευρη χρόνια απομόνωση βιώνει, όλο και πιο επώδυνα, την ανελέητη εγκατάλειψη της Πολιτείας.

Σήμερα, σε μια τέτοια εποχή η Όλυμπος μετατρέπει την κρίση σε δημιουργία. Πρώτος καρπός της ελπιδοφόρας δυναμικής, η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού –αναπτυξιακού Συλλόγου "Η Γυναίκα της Ολύμπου".

Πρώτο βήμα του νέου συλλόγου, η διοργάνωση της κορυφαίας εκδήλωσης το Σάββατο 27 Αυγούστου και ώρα 8 το βράδυ στο Πλατύ – την πλατεία της Ολύμπου.

"Η Γυναίκα της Ολύμπου" προσπαθεί να συμβάλει στη διάσωση και τη συνέχιση της ζωής της Ολύμπου, τιμώντας την κιβωτό της ζωής, τη γυναίκα. Τώρα που όλο και λιγοστεύουν οι εναπομείνασσες Ολυμπίτισσες, ο Σύλλογος προβάλει την επιτακτική ανάγκη θέσπισης κινήτρων από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης της Ολύμπου. Η παράδοση της Ολύμπου αξίζει και πρέπει να διασωθεί ως διακεκριμένο έμβλημα της ζώσας λαϊκής παράδοσης. Κι η ανάγκη της διάσωσης είναι δραματικά επίκαιρη για να μην απομείνει από την παράδοση μια στείρα φοκλορική της αναπαράσταση ή κάποιες νοσταλγικές αποτυπώσεις της. Η διάσωση της τοπικής παράδοσης συναρτάται πρώτα από όλα από τη διάσωση της τοπικής κοινωνίας και ο ρόλος της γυναίκας σε αυτό είναι αναντικατάστατος και καθοριστικός.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θεμα <<Η Γυναίκα της Ολύμπου στην κοινωνία του χθες και του σήμερα>>

Υπο της κ.Σοφία Κανάκη- Πρωτόπαπα Διδ. Φιλοσοφίας πανεπιστήμιου της Χαϊδελβέργης Γερμανίας

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο υφυπουργός Πουρισμού και Πολιτισμού κ Νικητιάδης Γιώργος, γνωστός για την ευαισθησία του στην πολιτιστική παράδοση. Εκπρόσωπος του Συλλόγου θα επιδόσει, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ψήφυσμα στον κ. Υφυπουργό με αιτήματα του Συλλόγου προς την Πολιτεία. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και των τοπικών φορέων.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό γλέντι κατά το μοναδικό Ολυμπίτικο τρόπο, τον τόσο γενναιόδωρο σε αίσθημα και διάρκεια. Ένα γλέντι, με τη συμμετοχή των ξακουστών μουσικών του χωριού. που ξεκινά με συρματικούς σκοπούς – τραγούδια της παλαιότατης καταγωγής – για να συνεχιστεί με μαντινάδες – μουσικά δείγματα της τόσο ζωντανής λαϊκής ποιητικής – και να απογειωθεί με τον "Πάνω Χορό" – το χορό της μακράς διάρκειας που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της Ολύμπου στο χρόνο.

Όλυμπος Καρπάθου, ένας τόπος, μια κοινωνία σε ένα ανεξάντλητο Πάνω Χορό! Ένας τόπος, μια κοινωνία που διαρκώς καρποφορούν. "Η Γυναίκα της Ολύμπου" είναι ο πιο πρόσφατος και υποσχετικός καρπός κι η εκδήλωση στις 27 Αυγούστου η αρχή ενός όμορφου, πολύτροπου ταξιδιού.

Τι λέτε, συνταξιδεύουμε?             {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos