2ο Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Βίντεο)

04 Ιουνίου 2024 19:59

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης διοργάνωσης, καταφέραμε να χτίσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο Syros Heritage Festival που δείχνει ότι μπορεί να καθιερωθεί, να βελτιωθεί και να εξελιχθεί στο μέλλον. Η πολυθεματική (και πάντα δωρεάν για το κοινό) προσέγγιση ξεπέρασε για άλλη μια φορά τις προσδοκίες συμμετοχής.

Ευχαριστούμε πολύ όλους εσάς που αγκαλιάσατε αυτήν την προσπάθεια μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 23, 24 και 25 Μαΐου 2025.

Ακολουθεί ένας μικρός απολογισμός των δράσεων, με φωτογραφικό υλικό, και ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου, με το Εργαστήριο Ξηρολιθιάς για παιδιά, με τη συνδιοργάνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου. Στο Κέντρο Έρευνας Συριανού Πολιτισμού "Καθ. Ιωσήφ Στεφάνου" προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον άυλο πολιτισμό αυτών των κατασκευών, που είναι ιδιαίτερα ταυτισμένες με το φυσικό τοπίο μας, αλλά ταυτόχρονα μη κατανοητές από τις μικρές ηλικίες. Συνδέσαμε την ξηρολιθιά με τη βιώσιμη παραγωγή, το οικοσύστημα που αναπτύσσεται γύρω από αυτή και τους τρόπους προστασίας του.

Η αυλαία άνοιξε το βράδυ στο κατάμεστο θέατρο «Απόλλων», με την εκπληκτική παράσταση "Ηλεκτρικό Κορίτσι", μια μουσικοθεατρική ερμηνεία της Κερασίας Σαμαρά σε κείμενο του Νίκου Σταματιάδη, που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα αλλά και από στοιχεία μυθοπλασίας. Ιδιαίτερη πινελιά έδωσε στην παράσταση το Takis Barberis Group αποδίδοντας μουσικά μια τεράστια γκάμα τραγουδιών, που ακούστηκαν ζωντανά.

Η Εμβληματική Δράση του Φεστιβάλ μας, η "Ανοιχτή Ερμούπολη", (συνδιοργάνωση με την Hermoupolis Heritage), άνοιξε τις πόρτες σε 12 Νεοκλασικά Αρχοντικά, με δομημένες ξεναγήσεις από 38 εθελοντές μας! Περισσότεροι από 400 επισκέπτες απόλαυσαν τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες, έμαθαν για την ιστορία των κτηρίων και έζησαν μια μοναδική εμπειρία το πρωί του Σαββάτου. Μαζί μας στη δράση ήταν και οι "Μικροί Ξεναγοί Ερμούπολης" που στήριξαν και φέτος το Φεστιβάλ, ενημερώνοντας το κοινό για την "Ανοιχτή Ερμούπολη" και βοηθώντας στο "Κυνήγι Θησαυρού" για τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην περιήγηση στα νεοκλασικά μας.
Αξίζει να σημειωθεί η παράλληλη δράση της προβολής animation του Χαράλαμπου Μαργαρίτη "Τόποι του Ελληνισμού " στο Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης με την υποστήριξη του ΑΝΙΜΑ SYROS.

{https://www.youtube.com/watch?v=3-ukk6Ya7Hc}

Το βράδυ στο Θέατρο Απόλλων προβλήθηκαν τρία ντοκιμαντέρ για την επαπειλούμενη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά:
"Τρεις Επισκέψεις στον Πύργο της Μαριάννας" του Παναγιώτη Βεκρή, "Τα κτήρια είναι σαν τους φίλους μας" της MONUMENTA και το "Ιστορίες μιας Αόρατης Αθήνας" του Κυριάκου Αγγελάκου. Συζητήθηκε με τους σκηνοθέτες η πίεση που ασκείται ειδικά στη νεότερη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, και οι τρόποι προστασίας της.

Τα πέντε (5) Εργαστήρια του Φεστιβάλ, είχαν κλείσει τις θέσεις από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν. Έτσι την Κυριακή, οι περίπου 90 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολύ διαφορετικά αντικείμενα και προσεγγίσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, με την υποστήριξη του Chalk of the Town και της Cavilia Cooperativa έμαθαν για την καλλιτεχνική αναπαλαίωση επίπλων και την επανάχρησή τους.

festival klironomias 301

Στο Αρχοντικό Κοής γνώρισαν σημαντικά μυστικά για την τέχνη του ντοκιμαντέρ, είδαν πως καταγράφουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν στα ιστορικά κτήρια και ήρθαν σε επαφή ειδικά με την ιστορία του Σταύρου Κοή και της οικογένειάς του. Όλα αυτά με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Κυριάκου Αγγελάκου, και την συνδιοργανωτική βοήθεια της Συριανής ΑΜΚΕ "Edu4all-Εκπαίδευση για όλους".

Στην Άνω Σύρο το Εργαστήριο του Archipelagos Network και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έδειξε τον τρόπο ψηφιοποίησης των μαγνητικών μέσων

Στο Ιστορικό Μουσείου Ερμούπολης ο Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς παρουσίασε την τέχνη του δρόμου, συσχεδιάζοντας ένα Ιστορικό Mural για την αυλή του μουσείου.

Τέλος, η MONUMENTA με την HERMeS συνδιοργάνωσαν μία καταγραφή νεοκλασικών, εκπαιδεύοντας τους συμμετέχοντες στον τρόπο τεκμηρίωσης της αρχιτεκτονικής και της παθολογίας των κτηρίων αυτών.

Η αυλαία για το Φεστιβάλ έπεσε το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου στο Θέατρο Απόλλων όπου η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε το ντοκιμαντέρ των Βασίλη Λούρα και Μιχάλη Ασθενίδη για τα Άγνωστα Ελληνικά χρόνια της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας του 20ου αιώνα, της Μαρίας Κάλλας. Στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων το "ΜΑΙΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ,ΜΑΡΙΑ - ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ" συγκίνησε το κοινό του Φεστιβάλ και έκλεισε μία τριήμερη γιορτή του Πολιτισμού στη Σύρο με τον πιο δυνατό και ουσιαστικό τρόπο!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos