Δέκα χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου. Στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης

13 Αυγούστου 2024 13:45

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, ένα από τα πιο πετυχημένα περιφερειακά Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου 2024. Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι όλα αυτά τα χρόνια ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Έναν χώρο εφάμιλλο της πολιτιστικής παράδοσης της Άνδρου, κατάλληλο για τη φιλοξενία ενός Φεστιβάλ, χρειαζόταν ο τόπος του Εμπειρίκου, της Καραγάτση, του Πολέμη –έναν χώρο που εμπνεύστηκε και χρηματοδότησε ο Ανδριώτης εφοπλιστής Αλκιβιάδης Τάττος.

Το 870 θέσεων Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, χωροθετημένο ανάμεσα στο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο (κτήριο Βούλγαρη) και το Λύκειο, ολοκληρώθηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου το 2015, έχοντας ξεπεράσει ουκ ολίγες δυσκολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Χτισμένο σε ειδυλλιακή πλαγιά με φυσική κλίση προστατευμένη από τον άνεμο και με πανοραμική θέα προς το νότο, το θέατρο που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος «φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί από πάντα». Η ανοικτή σκηνή του παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο της Άνδρου.

Ο Παντελής Βούλγαρης, ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης, δεν είναι Ανδριώτης από καταγωγή, όπως ο δωρητής του θεάτρου, αλλά από επιλογή. Ζούσε ήδη 25 χρόνια στο νησί και η ανάληψη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ έμοιαζε αυτονόητη. Με το κύρος και την υψηλή αισθητική του κατάφερε από την πρώτη χρονιά να κάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου σημείο αναφοράς. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του, έχει αγκαλιαστεί από τους καλλιτέχνες και το κοινό, τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες. Πάνω από 300 καταξιωμένοι καλλιτέχνες και περισσότερες από 150 εκδηλώσεις έχουν παρουσιαστεί από το 2015 έως σήμερα, τοποθετώντας την Άνδρο στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού.

Πρόγραμμα

Τρίτη 13 Αυγούστου
Συναυλία: Stavros Lantsias Quartet «My Ennio Morricone»

Σάββατο 17 Αυγούστου
Θέατρο: «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Δευτέρα 19 Αυγούστου
Θέατρο για παιδιά: «ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ-ΡΕΔΕΣ» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη
Σκηνοθεσία: Johnny O.
Ομάδα Κοπέρνικος

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Συναυλία: «Ανάσα μου κι αέρα» της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου

Παρασκευή 23 Αυγούστου
Θέατρο: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Κυριακή 25 Αυγούστου
Ανοιχτό πάρτυ: Nalyssa Green + The Boy Dj sets (ελεύθερη είσοδος)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos