Στην Τήνο τα βλέμματα των αρχιτεκτόνων

12 Σεπτεμβρίου 2024 19:16

Διοργάνωση συμποσίου στην Τήνο, το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2024

Τα βλέμματα των αρχιτεκτόνων από όλη την Ελλάδα, θα πέσουν στην Τήνο και στο σημαντικό συμπόσιο που θα διοργανωθεί στο νησί, την Παρασκευή και το Σάββατο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2024.

Το διήμερο συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στον Κάμπο Τήνου, στο χώρο του Μουσείου Τσόκλη και διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Reggio Calabria. Η επιλογή της διεξαγωγής του συμποσίου στο νησί της Τήνου έχει συμβολική διάσταση, καθώς το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, που αποτελείται από στεριά και θάλασσα σε συνεχή αλληλεπίδραση, αποτελεί ένα υδρο-γεω-τοπίο που υπόκειται σε συνεχείς πιέσεις και μετασχηματισμούς λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Π. Κροντηράς: “Η επιλογή της Τήνου για αυτή τη σπουδαία διοργάνωση ενισχύει τη θέση μας ως έναν προορισμό που προάγει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά”

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη φιλοξενία του συμποσίου, τονίζοντας, ότι, “είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ως Δήμος Τήνου να φιλοξενούμε το συμπόσιο αρχιτεκτονικής «Μεταξύ τοπίου και Αρχιτεκτονικής: Ένα Ανθεκτικό και Βιώσιμο Μέλλον» στο Δημοτικό Ίδρυμα Κώστα Τσόκλη. Η επιλογή της Τήνου για αυτή τη σπουδαία διοργάνωση ενισχύει τη θέση μας ως έναν προορισμό που προάγει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές, η επιλογή της Τήνου έχει και μια συμβολική διάσταση. Θερμά συγχαρητήρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Reggio Calabria και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του συμποσίου, καθώς πιστεύουμε ότι θα προσφέρουν προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση του τόπου μας”.

Οι στόχοι του συμποσίου

Το διήμερο συμπόσιο, έχει ως στόχο να διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής μέσα από διαλέξεις, συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες. Η σχέση μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής είναι θεμελιώδης για τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος για τις σύγχρονες κοινωνίες. Το συμπόσιο θα υποστηρίξει τη θέση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που αντιλαμβάνεται το τοπίο όχι ως απλό σκηνικό, αλλά ως ουσιαστικό συστατικό του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, υποστηρίζοντας έτσι μια συμβιωτική σχέση μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. πρόκειται για την ίδια προσέγγιση που προωθείται από την πρωτοβουλία New European bauhaus, η οποία δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στη συγχώνευση της αισθητικής, της βιωσιμότητας και της συμπερίληψης. Εμπνευσμένη από το αρχικό κίνημα bauhaus, το οποίο έφερε επανάσταση στο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική στις αρχές του 20ού αιώνα, αυτή η σύγχρονη προσέγγιση επιδιώκει να δημιουργήσει χώρους διαβίωσης που δεν είναι μόνο λειτουργικοί και όμορφοι, αλλά και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι και κοινωνικά δίκαιοι.

Το συμπόσιο επιδιώκει να ενισχύσει την καινοτομία στις κατασκευές, αξιοποιώντας πράσινες τεχνολογίες και βιώσιμα υλικά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα αρχιτεκτονικά έργα είναι προσβάσιμα και ωφέλιμα για όλες τις κοινότητες. Οι εργασίες του στοχεύουν να υπογραμμίσουν τη σημασία της οικολογικής προσέγγισης, ενθαρρύνοντας προτάσεις που εναρμονίζονται με το περιβάλλον, προάγουν τη βιοποικιλότητα, ενισχύουν την ανθρώπινη ευημερία και τονίζουν την ανάγκη για ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. η προσέγγιση αυτή προϋποθέτει τη

δημιουργία χώρων που μπορούν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στις περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με την ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων, όπως οι πράσινες στέγες, τα αστικά δάση και ο ευαίσθητος στο υδάτινο στοιχείο αστικός σχεδιασμός, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές μπορούν να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των αστικών περιοχών. Επιπλέον, αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση προωθεί τη βιωσιμότητα με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Στην ουσία, το μέλλον της ανθεκτικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής έγκειται στο να αμβλυνθούν τα όρια μεταξύ τοπίου και αρχιτεκτονικής, ευνοώντας μια ολιστική προσέγγιση που σέβεται και ενισχύει το φυσικό κόσμο, ενώ παράλληλα ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες.

Πρώτη συνεδρίαση 13 Σεπτεμβρίου

Η πρώτη μέρα της συνάντησης θα αναπτύξει ένα συνολικό όραμα για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τον ανθεκτικό και βιώσιμο σχεδιασμό σε νησιώτικα και αστικά πλαίσια, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές και τις διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών τοπίων, με μια διεπιστημονική προσέγγιση: λογοτεχνικής, αισθητικής και των κλάδων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής τοπίου.

Οι επιμέρους εισηγήσεις των ομιλητών θα παράσχουν μια ερμηνευτική ανάγνωση της συμβολής του τοπίου στη διαμόρφωση και επιβεβαίωση της πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν μια επισκόπηση καινοτόμων εμπειριών τοπίου χρήσιμων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Συνεπώς, η συνεδρίαση στοχεύει να δώσει όχι μόνο μια θεωρητική αλλά και μια πρακτική επισκόπηση των βέλτιστων πρακτικών στον ανθεκτικό και βιώσιμο σχεδιασμό, τονίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που σέβεται και ενισχύει το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο σε διάφορα γεωγραφικά και κοινωνικά πλαίσια.

Δεύτερη συνεδρίαση 14 Σεπτεμβρίου

Η δεύτερη μέρα του συμποσίου θα παράσχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον ανθεκτικό σχεδιασμό, τονίζοντας τις καλές πρακτικές και τις διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών τοπίων, με μια διεπιστημονική προσέγγιση. Οι ομιλητές θα συζητήσουν την καινοτομία στις κατασκευαστικές πρακτικές, τονίζοντας τη σημασία της χρήσης πράσινων τεχνολογιών και βιώσιμων υλικών κατάλληλων για τα αστικά και νησιωτικά περιβάλλοντα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συμβολή του New European bauhaus, μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που στοχεύει στη συγχώνευση της αισθητικής, της βιωσιμότητας και της συμπερίληψης, στον καθορισμό νέων επιχειρησιακών εργαλείων για τον βιώσιμο σχεδιασμό στην αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική τοπίου. Μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων και μελετών, το Συμπόσιο θα διερευνήσει πώς αυτές οι αρχές μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την προώθηση της βιοποικιλότητας και της ανθρώπινης ευημερίας, με σεβασμό και ενίσχυση του τοπίου και της πολιτιστικής ταυτότητας. Επιπλέον, θα εξεταστούν προτάσεις από συναφείς κλάδους όπως το σχέδιο και η φωτογραφία, οι οποίοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιρροή και την ενίσχυση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του σχεδιασμού τοπίου, προσφέροντας νέες προοπτικές και ενισχύοντας περαιτέρω τη σημασία μιας βιώσιμης και ολοκληρωμένης προσέγγισης.

tinostoday.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos