Σαντορίνη: Ξεπέρασαν τους 200.000 οι επισκέπτες για τη φετινή αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου της

24 Σεπτεμβρίου 2024 19:45

Για πρώτη φορά φέτος η ετήσια αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης έλαβε χώρα Σεπτέμβριο αντί για Αύγρουστο και πιο συγκεκριμένο το προηγουμένο Σάββατο, 21/9, με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο να καταφτάνουν στο νησί ειδικά για να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό θέαμα.

Oπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ, ο Κώστας Κανελλάκης, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης «ΓΕΩΘΗΡΑ», η συγκεκριμένη εκδήλωση με τίτλο «Ηφαίστεια» αποτελεί σε ετήσια βάση πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, τονίζοντας ότι η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιείται εδώ και τριάντα χρόνια με την εικονική αναπαράσταση της εκρήξεως να γίνεται με ρίψεις μεγάλου πλήθους πυροτεχνημάτων από την Νέα Καμένη.

Αρχικά η εκδήλωση λάμβανε χώρα μέσα στον Αύγουστο, αλλά καθώς το νησί «βουλιάζει» έτσι κι αλλιώς από κόσμο εκείνη την περίοδο, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την διεξαγωγή της το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με σκοπό να παραταθεί η τουριστική περίοδος, που κρατά έως τα μέσα Νοεμβρίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ετήσιο ραντεβού για τα «Ηφαίστεια» θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια ως ένα μέγα-γεγονός που θα προσελκύει κόσμο εκτός καλοκαιρινής περιόδου.

«Ηφαιστειακός χειμώνας»
Θυμίζουμε πως η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία σημειώθηκε γύρω στο 1628 με 1450 π.Χ., κατέστρεψε το νησί της Θήρας και βύθισε το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την βόρειο Αφρική σε έναν «ηφαιστειακό χειμώνα». Κατεγράφη ως Μινωική έκρηξη γιατί προκάλεσε ένα τσουνάμι, που υπολογίζεται ότι είχε ύψος 46 μέτρων. Το κύμα έφτασε 120 χλμ. νότια, ισοπεδώνοντας τις πόλεις της Κρήτης.

Ήταν οι πυροκλαστικές ροές που εξαφάνισαν έναν μεγάλο πολιτισμό, όπως αποκαλύπτεται από τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι. Το νησί έχασε ένα μεγάλο μέρος του καταβυθιζόμενο και η υπερθερμασμένη ηφαιστειακή τέφρα σκέπασε τον ουρανό, άγνωστο για πόσα χρόνια, φτάνοντας έως την Γροιλανδία, την Κίνα και τον Νέο Κόσμο, με ασύλληπτες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων, διατροφικές, οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές.

Δείτε βίντεο:

{https://youtu.be/IdXDXu7_Lwo}

newsbreak.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos