Πρόταση του πολιτιστικού συλλόγου "ΣΚΟΠΑΣ΅" για κατοχύρωση των αναπαραστάσεων ως παριανό έθιμο

13 Μαρτίου 2017 15:51

Με αφορμή το θέμα που είχε προς συζήτηση η Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας στις 6/3/2017, " Κατοχύρωση των Αναπαραστάσεων του Θείου Δράματος κατά την Περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή" το συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου "Σκόπας ο Πάριος" εκφράζει την άποψη - πρόταση του σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.


Οι Αναπαραστάσεις είναι ένα έθιμο που εδώ και δεκαετίες γίνεται και από τα τρία χωριά, Πρόδρομος - Μάρμαρα - Μάρπησσα και τα τελευταία χρόνια και από τις Λευκές και το Άσπρο Χωριό. Η προσπάθεια όλων γι ' αυτό το γεγονός είναι αξιέπαινη και το αποτέλεσμα αξιοθαύμαστο σε όλα τα χωριά.
Όσον αφορά στον Πρόδρομο, έχουμε φωτογραφικό υλικό με τις Αναπαραστάσεις του 1951, διοργανωμένες από την δασκάλα του χωριού Καλλιόπη Ραγκούση.
Σαν πολιτιστικός σύλλογος δε διεκδικούμε την πατρότητα του εθίμου, ούτε υπάρχει κανένας προβληματισμός εκ μέρους μας για το γεγονός ότι κάνουν κι άλλα χωριά Αναπαραστάσεις.

Όμως, είναι λυπηρό ότι στις μέρες μας τίθεται τέτοιο θέμα από Κοινότητα του νησιού, καλλιεργώντας έτσι έναν άρρωστο τοπικισμό και γυρνώντας μας πίσω τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

Τη στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα, όπως η διάλυση του Κέντρου Υγείας και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών - τεράτων, όπου πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά για να ανταπεξέλθουμε στα πολύ δύσκολα που έρχονται μπροστά μας, προφανώς κάποιοι για εσωτερική κατανάλωση και ίδιον όφελος ( π.χ. έξτρα χρηματοδότηση από το Δήμο ή την ΚΔΕΠΑΠ;), θέτουν ζητήματα ανούσια και διχαστικά προς τους κατοίκους της Πάρου.
Ο "Σκόπας ο Πάριος" δρώντας πάντα με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη των παραδόσεων και των εθίμων του νησιού προτείνει προς την Τουριστική επιτροπή του Δήμου Πάρου και την ΚΔΕΠΑΠ την κατοχύρωση των Αναπαραστάσεων του Θείου Δράματος κατά την Περιφορά του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή ως ΠΑΡΙΑΝΟ έθιμο, με στόχο την προβολή του νησιού εντός κι εκτός Ελλάδας, κάνοντας την Πάρο νούμερο ένα τουριστικό προορισμό για τις ημέρες του Πάσχα.

Με εκτίμηση
Για το διοικητικό συμβούλιο
Η πρόεδρος

Αγγελική Γ.Παυλακη

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos