Σαλπάρουμε για Νάουσα! Τριήμερη εντυπωσιακή γιορτή της Ναυτοσύνης με κάθε είδους σκαρί στο λιμάνι της!

05 Σεπτεμβρίου 2017 16:03

«Τα Καπετανέικα» είναι το τίτλος της μεγάλης γιορτής της Ναυτοσύνης που θα διεξαχθεί στη Νάουσα της Πάρου το τριήμερο 15 – 17 Σεπτεμβρίου.

Με την ελπίδα για ευνοϊκό βοριαδάκι και τη συμμετοχή ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών, μηχανοκίνητων, ψαράδικων, εκδρομικών αλλά και σκαριών δίχως πανιά, η γιορτή θα περιλαμβάνει αγώνα επίδειξης σκαφών, ντοκιμαντέρ και ξεναγήσεις με σκοπό τη γνωριμία του κόσμου με ένα σημαντικό κομμάτι της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας προς τιμήν του Κ. Γουζέλη.

Όσοι βρεθούν στο λιμάνι της Νάουσας αυτές τις ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να ανοιχτούν στα πέλαγα της ναυτικής μνήμης και να ταξιδέψουν στον ωκεανό της πλούσιας ναυτικής κληρονομιάς του Αιγαίου αποκομίζοντας μια συναρπαστική εμπειρία γνωριμίας με τον κόσμο της θάλασσας και τους ανθρώπους της. Μην χάσετε το μαγευτικό αυτό τριήμερο στη Νάουσα!

Πρόγραμμα

Παρασκευή 15.09.17

Άφιξη σκαφών.
Τα συμμετέχοντα σκάφη θα εισέλθουν στο λιμάνι της Νάουσας όπου θα αγκυροβολήσουν.
Συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων για τη συμμετοχή.

19:00 Εγκαίνια έκθεσης έργων του Κώστα Γουζέλη στις εγκαταστάσεις της μαρίνας της Νάουσας
Στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας, θα φιλοξενηθούν γλυπτά, ζωγραφιές, βιβλία, φωτογραφίες του Κ.Γουζέλη.

21:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ "Αθηνά εκ του Μηδενός".
Μία δημιουργία του Κώστα και του Φοίβου που παρουσιάζει την κατασκευή ενός ξύλινου σκάφους από το μηδέν, σε αφήγηση του Κ. Γουζέλη.

Σάββατο 16.09.17

09:00-10:00 Αναχώρηση των σκαφών από το λιμάνι της Νάουσας για την αφετηρία του αγώνα.

12:00 Εκκίνηση του αγώνα επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών.
Αγώνας επίδειξης ξύλινων σκαφών. Ένας αγώνας διαφορετικός από τους άλλους. Μια κούρσα αγάπης και ευγενούς ανταγωνισμού. Μία ενιαία κατηγορία, δίχως ενστάσεις, δίχως προστριβές. Σκαριά μικρά και μεγάλα μαζί, δευτερόπριμα και πρίμα.
Υπολογίζοντας ιδανικά σε μέτριο βοριαδάκι, να ξεκινήσουμε απ΄ τ΄ ανοικτά, βόρεια της Πάρου σε στίβο και να τερματίσουμε μπροστά στο λιμάνι της Νάουσας χαιρετίζοντας το τελευταίο σκαρί (και τον Κώστα), την "Αθηνά", που θα είναι και το σκάφος Επιτροπής. Στο πέρασμα της νοητής γραμμής τερματισμού "Αθηνά" - Φανάρι λιμανιού, αντί να ηχεί η μπουρού της Επιτροπής, το κάθε σκάφος θα χαιρετά-τερματίζει με δικό του ηχητικό και θα συνεχίζει πορεία δυτικά προς Κολυμπήθρες

16:00 ...και φουντάρισμα για μπάνιο στα γαλαζοπράσινα νερά.
Αναζητώντας ξύλινα πανάδικα, ανακαλύπταμε ξύλινα μηχανοκίνητα, λάτζες, ψαράδικα, εκδρομικά, σκαριά δίχως πανιά. Σκεφτήκαμε λοιπόν να συμμετάσχουν κι αυτά, προσφέροντας κάτι ξεχωριστό: Αφού υποδείξουμε στους Καπεταναίους τους πως θα πρέπει να κινούνται κατά τη διάρκεια του αγώνα, ώστε να μην εμποδίζουν, να τα γεμίσουμε με ντόπιους αλλά και επισκέπτες της Πάρου ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν είτε στη μνήμη τους, είτε στις κάρτες μνήμης τους, αυτές τις όμορφες εικόνες. Πέραν του τερματισμού, για τους θεατές ο υπόλοιπος αγώνας δεν έχει ενδιαφέρον γιατί βρίσκονται μακριά. Η ιδέα είναι να τους φέρουμε κοντά, να μυρίσουν τα ξύλα, να νοιώσουν τους τριγμούς, όπως κάποιος, κάποτε έφερε κι εμάς.
Έστω και ένας να νοιαστεί και αγαπήσει τα ξύλινα, ο σκοπός έχει επιτευχθεί.

18:00 Επιστροφή στο λιμάνι της Νάουσας
Μετά το μπάνιο θα γυρίσουμε στη Νάουσα.
Θα δέσουμε όλοι μέσα στο λιμάνι. Σε όσα σκάφη επιτρέπουν τα βαθυκά τους μέσα στο παλιό, τα μεγαλύτερα στο νέο. Λένε πως τα παλιά τα χρόνια, όταν χαλούσε ο καιρός όλοι χωρούσαν μέσα στο μικρό (δεν υπήρχε το μεγάλο), ντάνες, ο ένας κολλητά στον άλλο! Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, μπαλόνια και θα πηδάμε από βάρκα σε βάρκα για να βγούμε στην πλατεία στο μικρό λιμανάκι.

20:00 Φαγητό στο μικρό λιμανάκι όπου θα είναι στρωμένα τα τραπέζια να κατευνάσουν την πείνα και τη δίψα.

Κυριακή 17.09.17

Την ημέρα εκείνη διοργανώνεται ο 8ος Αγώνας Τριάθλου (Κολύμπι-Ποδήλατο-Τρέξιμο) στο "Πολιτιστικό - Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου" στον Αι Γιάννη τον Δέτη.

09:00 Αναχώρηση από Νάουσα προς Μοναστήρι
Θα μεταβούμε εκεί και θα αγκυροβολήσουμε αρόδο.
Θα βγούμε στη στεριά, αρχικά στην παραλία και μετέπειτα στα Κελλιά στη μόνιμη έκθεση Ρωσικής Χαρτογραφίας της περιόδου 1769-1774. Μια άγνωστη περίοδος της ιστορίας μας κατά την οποία πάνω από εκατό ξύλινα σκάφη ναυλοχούσαν στον κόλπο της Νάουσας. Θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση και παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από τη σειρά που δημιούργησε ο Γουζέλης, «Αιγαίο Νυν και Αεί»
Μεσημέρι πιά ελεύθεροι, να μείνετε ή να τραβήξετε τη ρότα της επιστροφής και να εξιστορήσετε τα όσα ζήσαμε.

Η ιδέα του τριημέρου είναι να κινούμαστε όλοι μαζί δημιουργώντας όμορφες εικόνες

Παρακαλούμε, όπως στηρίξετε αυτή την προσπάθεια συμμετέχοντας σε μια γιορτή της Ναυτοσύνης προσκαλώντας όσους κατόχους ξύλινων σκαριών γνωρίζετε να συμμετάσχουν και να τιμήσουν τους ανθρώπους της.
Όραμα μας να γίνει ο αγώνας θεσμός
Να τιμηθούν τα παραδοσιακά σκάφη, οι ταρσανάδες, τα καρνάγια μας και ότι άλλο ωραίο ανθίσει από το Αιγαιοπελαγίτικο αεράκι!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos