Βαίνει προς ιδιωτικοποίηση το νέο αεροδρόμιο Πάρου; Τι γίνεται με Νάξο, Σύρο και Μήλο;

27 Οκτωβρίου 2018 18:14

Oρθάνοιχτο αφήνει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του νέου αεροδρομίου Πάρου, πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 4782, 25 Οκτωβρίου 2018).

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, είναι αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού 23 περιφερειακών αεροδρομίων των οποίων η διαχείριση και λειτουργία ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αραξου, Λήμνου Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.
Απολύτως λογική και αναπτυξιακά επωφελής δείχνει σε μια πρώτη ανάγνωση η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που αφορά στην επέκταση και στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αεροδρομίων μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό της Πάρου αλλά και άλλων νησιών των Κυκλάδων όπως η Nάξος, η Σύρος και η Μήλος.

Ωστόσο η απόφαση αυτή, η οποία συνοδεύεται προφανώς και από εκταμίευση κονδυλίων για λόγους αναπτυξιακής βελτίωσης των αεροδρομίων, αφήνει όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής τους καθώς προβλέπει την εξέταση εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησής τους. Συγκεκριμένα, η ίδια απόφαση αναφέρει ρητά και κατά λέξη την εξέταση σεναρίων Παραχώρησης καθώς και μέσω ανάθεσης Σύμβασης Αξιοποίησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιώτη.

Όσοι βιάστηκαν επομένως να επικροτήσουν όπως ήταν φυσικό άλλωστε, τις αγαθές κυβερνητικές προθέσεις βελτίωσης των υποδομών του ραγδαία αναπτυσσόμενου σε κίνηση νέου αεροδρομίου Πάρου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το "καλό σενάριο" περιλαμβάνει και μια πτυχή πιθανής αλλαγής του καθεστώτος εκμετάλλευσης του μέχρι στιγμής κρατικού αερολιμένα Πάρου.

Βαίνουμε άραγε προς την ιδιωτικοποίησή του;

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά εφόσον μέσα στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται κατηγορηματικά μαζί με τον εκσυγχρονισμό και τον συνακόλουθο στόχο της τουριστικής ανάπτυξης, το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης, καθίσταται σαφές ότι η πιθανότητα αυτή για το αεροδρόμιο της Πάρου και άλλα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, είναι μάλλον μέρος των δρομολογημένων κυβερνητικών σχεδίων....

Πιο συγκεριμένα στην απόφαση του υπουργού Χρ. Σπίρτζη σημειώνεται:

“Επειδή:
1) Είναι αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, των οποίων η διαχείριση και λειτουργία γίνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και συγκεκριμένα των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αραξου, Λήμνου Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

2) Στόχος αυτής της διερεύνησης είναι η προετοιμασία και κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των ως άνω αεροδρομίων λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά στοιχεία τους, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού τους.

3) Στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής κρίνεται αναγκαία και η εξέταση εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησης περιλαμβανομένων και σεναρίων Παραχώρησης, καθώς και μέσω ανάθεσης Σύμβασης Αξιοποίησης μέσω Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιώτη.

4) Η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) ως καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ωρίμανση προς δημοπράτηση Εργων Παραχώρησης, διαθέτει την εμπειρία και τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας ένα παρόμοιο εξειδικευμένο εγχείρημα
.
5) Στα πλαίσια της διερεύνησης των δυνατοτήτων ανάπτυξης των 23 αεροδρομίων των οποίων η διαχείριση και λειτουργία γίνεται με μέριμνα της ΥΠΑ, η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) μπορεί να υποβοηθηθεί από σύμβουλο Ανάπτυξης και Οργάνωσης Μικρού και Μεσαίου Μεγέθους Αεροδρομίων, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, εγνωσμένης εμπειρίας στο αντικείμενο.

6) Η απόφαση αυτή δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

α) Την, δυνάμει της παραγράφου 2 του άρθρου 180 του ν. 4412/2016, ανάθεση της αρμοδιότητας για τη διαδικασία σχεδιασμού, διενέργειας των απαραίτητων διαδικασιών ανάθεσης και εν γένει αρμοδιοτήτων και καθηκόντων Αναθέτουσας Αρχής της Σύμβασης Αξιοποίησης για την ανάπτυξη των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Αραξου, Λήμνου Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου, στη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16).

β) Ορίζουμε όπως, για τις απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες και υποστηρικτικές υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 128 του ν. 4412/2016, τα καθήκοντα και αρμοδιότητες Αναθέτουσας Αρχής ασκούνται από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos