Ιατρική κάλυψη Γύρου της Πάρου

28 Ιουνίου 2019 17:33

Το ΚΥ Πάρου, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Πάρου, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση των διοργανωτών του 9ου Γύρου της Πάρου, οργάνωσε για άλλη μια φορά την Ιατρική κάλυψη του αγώνα κατά τρόπο που ξεπερνά τις προδιαγραφές ασφαλείας της πλειοψηφίας των αγώνων αντοχής τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.


Η κάλυψη ενός αγώνα 54km όπου σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής μπορεί να επισυμβεί το οποιοδήποτε ιατρικό ή μη σύμβαμα παραμένει μια μεγάλη πρόκληση. Εκτός από τον αιφνίδιο θάνατο ή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μια μεγάλη γκάμα ανεπιθύμητων επιπλοκών μπορεί να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αντοχής, συμπεριλαμβανομένου των δυνητικά θανατηφόρων επιπλοκών της βαριάς υπονατριαιμίας, της θερμοπληξίας ή της σοβαρής υπογλυκαιμίας.

Το ΚΥ της Πάρου, ευχαριστεί θερμά τους ακόλουθους υγειονομικούς – διασώστες για την οικειοθελή συμμετοχή τους στο εγχείρημα:

1. Καψάλη Ελευθερία- Ελένη Γενική ιατρό ΚΥ Πάρου, εκπαιδεύτρια στην ΚΑΑ
2. Τριανταφύλλου Μαρία, Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια ΚΥ Πάρου, εκπαιδεύτρια στην ΚΑΑ
3. Σαραντίδη Φαίη, Νοσηλεύτρια ΚΥ Πάρου εκπαιδεύτρια στην ΚΑΑ
4. Κουμαρά Ιωάννα, Νοσηλεύτρια ΚΥ Πάρου πιστοποιημένη στην ΚΑΑ
5. Κωστοπούλου Μαρία, Νοσηλεύτρια ΚΥ Πάρου πιστοποιημένη στην ΚΑΑ
6. Μαλαματένιου Νικολέτα, διασώστη ΕΚΑΒ Πάρου
7. Μπαντέ Αναστάσιο, διασώστη ΕΚΑΒ Αθηνών
8. Ασπρολούπο Κωσταντίνο, Καθηγητή ΕΠΑΛ Πάρου και εκπαιδευτή στην ΚΑΑ
9. Ράλλη Αργυρώ, Καθηγήτρια ΕΠΑΛ Πάρου πιστοποιημένη στην ΚΑΑ

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή στο ΕΠΑΛ Πάρου και εκπαιδευτή στην ΚΑΑ από το ERC κ. Ασπρολούπο Κωνσταντίνο, ο οποίος όχι απλώς συμμετείχε ενεργά, αλλά πρόσθεσε στον αριθμό των απινιδωτών του ΚΥ Πάρου και τον απινιδωτή του ΕΠΑΛ Πάρου, ο οποίος αγοράστηκε και τοποθετήθηκε με δική του πρωτοβουλία. Επίσης την Ομάδα Διάσωσης Κυκλάδων που επίσης συμμετείχε και συνεργάστηκε στενά μαζί μας στον εν λόγω εγχείρημα.

Το σχέδιο αποτελούνταν από τις εξής, πρωτοπόρες για τα δεδομένα των αγώνων αντοχής, συνιστώσες:

1. Ύπαρξη 6 διαφορετικών σταθμών υγειονομικών με απινιδωτή, διασκορπισμένων στη διαδρομή των 54km με δυνατότητα άμεσης μετακίνησης μετά από εντολή του συντονιστικού κέντρου. Στόχος: η πρώτη απινίδωση (ή διάγνωση/αντιμετώπιση συχνών επειγουσών καταστάσεων με ενδοφλέβια φάρμακα) εντός 5-10’ από το συμβάν. Δυνατότητα εξειδικευμένης αναζωογόνησης στο τόπο του συμβάντος (διασωλήνωση, οξυγόνο, φάρμακα), εντός 20’-25’.
2. Άμεση εμπλοκή των δρομέων στις πρώτες βοήθειες των συναθλητών τους (πρώτος κρίκος αλυσίδας επιβίωσης). Δυνατότητα επικοινωνίας όλων με το συντονιστή Ιατρό. Μείωση του οποιοδήποτε δισταγμού για παροχή βοήθειας σε συναθλητή με ιατρική ενημέρωση για τυχόν κινδύνους αλλά και σύντομη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια της τεχνικής ενημέρωσης των δρομέων. Το ΚΥ Πάρου ευχαριστεί θερμά την κ. Αγγελοπούλου μέλος της Ομάδας Διάσωσης και εκπαιδεύτρια στην ΚΑΑ για την βοήθειά της στην επίδειξη στους δρομείς.
3. Δημιουργία κεντρικού συντονιστικού κέντρου με επικοινωνία και συντονισμό όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων (δρομέων, εθελοντών, υγειονομικών).
4. Εφαρμογή των νεώτερων διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών (Ολυμπιακής Επιτροπής, Αθλητιατρικών Οργανώσεων) και δημιουργία πρωτοκόλλων αντιμετώπισης των διαφόρων επειγουσών καταστάσεων που τυχόν θα ανέκυπταν.

Παρότι η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας οργάνωσης δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί, η περίπτωση ενός δρομέα που παρουσίασε πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα. Συγκεκριμένα, ο δρομέας εντοπίστηκε από τους διασώστες, η Νοσηλεύτρια κ. Κουμαρά έκανε την πρώτη ορθή διαγνωστική εκτίμηση στον δρόμο, έκανε αιμοληψία πριν την τοποθέτηση ενδοφλέβιας αγωγής παρά τις δυσχερείς συνθήκες (αέρας), ενώ ο δρομέας μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο ΚΥ με το ασθενοφόρο της Ομάδας Διάσωσης, όπου και είχε οριστική αντιμετώπιση.
Με εκτίμηση
Ο ΕΔ

ΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos