Τουρισμός: Επτά στα 10 ξενοδοχεία στην Πάρο σκέφτονται να παραμείνουν κλειστά (Βίντεο)

11 Μαϊος 2020 23:07

Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει την απελευθέρωση μετακίνησης σε τρία μεγάλα νησιά - Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Αναμένοντας οδηγίες και πρωτόκολλα, ο κόσμος του τουρισμού στα νησιά βλέπει την οικονομία σε αναστολή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το καλοκαίρι να πλησιάζει με κακούς οιωνούς. Το Open TV και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φρέσκος βρέθηκαν στην Πάρο και κατέγραψαν εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα άλλες εποχές. Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων οι επιχειρηματίες που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους ήταν ελάχιστοι.

Συγκεκριμένα από τα 150 καταστήματα άνοιξαν ελάχιστα ενώ τα υπόλοιπα έμειναν κλειστά. «Οι επιχειρηματίες δεν είναι αισιόδοξοι ύστερα απ' όλα αυτά» τόνισε στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού επιχειρηματίας του νησιού. Σύμφωνα με έρευνα των ξενοδόχων της Πάρου και της Αντιπάρου επτά στους δέκα επιχειρηματίες, αν και θέλουν, σκέφτονται να μην ανοίξουν τις μονάδες τους.

«Ακόμα είμαστε με κλειστά τα πατζούρια. Ο λόγος είναι ότι α) αναμένουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα έτσι ώστε να δούμε εάν συμφέρει να ανοίξουμε, β) δεν γνωρίζουμε ακόμα που ξεκινάει και που σταματάει η ευθύνη μας σε περίπτωση κρούσματος στο ξενοδοχείο μας», λέει η Μαρία Αμπατζή, πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου & Αντιπάρου. Όσον αφορά τις αφίξεις μέσα στο καλοκαίρι οι όποιες ελπίδες στρέφονται κυρίως στον εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό.

«Όταν λοιπόν βλέπουν ότι το κέρδος σχεδόν μηδενίζεται οι επιχειρηματίες προτιμούν να κλείσουν τα ξενοδοχεία και να μην τα ανοίξουν καθόλου» υποστηρίζει στο Ανοιχτό Κανάλι ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Αποστόλου. Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται και οι ψαράδες του νησιού. Το εμπόρευμά τους μένει απούλητο ενώ από τα δέκα καΐκια, ρίχνουν δίχτυα μόνο δύο, έχοντας μειωμένο προσωπικό.

Παράλληλα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του κορονοϊού το κέντρο υγείας του νησιού θωρακίζεται ενώ οι δωρεές ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ. Μάλιστα αποκτήθηκε ένας μοριακός αναλυτής που μπορεί να ολοκληρώσει την εξέταση πιθανού κρούσματος σε λιγότερο από μία ώρα. «Θα έρθουν δύο κάψουλες αεροδιακομιδής. Φτιάχνουμε αρνητικό θάλαμο και θωρακίζουμε το νησί μας» τονίζει ο δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος.

Έρχεται η απελευθέρωση μετακίνησης σε τρία μεγάλα νησιά
Τις επόμενες ημέρες «κλειδώνει» το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των μετακινήσεων των πολιτών στα νησιά. Μάλιστα στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί επί τάπητος ένα ακόμη σενάριο: Να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις του γενικού πληθυσμού προς κάποια νησιά από τις 18 Μαΐου, την ημερομηνία δηλαδή που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και αναμένεται να λάβει τις σχετικές απαντήσεις των ειδικών (το πολύ) μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι έχουν γίνει συζητήσεις και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με ελεύθερες μετακινήσεις σε Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο.

«Είναι μέσα στις σκέψεις μας. Είναι διαφορετικό ένα μεγάλο νησί, που δεν έχει κρούσματα, με ένα μικρό. Είναι κάτι που εξετάζουμε και περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών. Στις 18 Μαΐου θα αρθεί η απελευθέρωση για την ηπειρωτική Ελλάδα και εκεί μέσα μπορεί να προστεθούν και τα μεγάλα νησιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos