Τουρισμός: 4.000 τεστ στους ταξιδιώτες, στο 20% η πληρότητα στα νησιά τον Ιούλιο

01 Ιουλίου 2020 23:34

Η πληρότητα στο σύνολο των νησιών δεν φαίνεται για τον Ιούλιο να ξεπερνά το 20% και οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι έχει χαθεί η χρονιά για τον κλάδο


Τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, άνοιξαν τα σύνορα και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διεθνείς πτήσεις από τις χώρες που είναι στη «λευκή λίστα». Με αυτό τον τρόπο δηλαδή σηματοδοτείται και η έναρξη του τουρισμού στη χώρα μας, μια έναρξη που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως και τη χώρα μας να βγαίνει νικήτρια και να διαφημίζεται από τα διεθνή πρακτορεία για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο ιός.

Τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια των νησιών, όμως, μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων δεν άνοιξε και σε όσα λειτούργησαν οι ιδιοκτήτες βλέπουν τα δωμάτια να παραμένουν άδεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μηδενικές με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να μην διαφέρει και πολύ από τον Ιούνιο.

 «Μιλάμε για μια πληρότητα γύρω στο 20%, όχι περισσότερο, τουλάχιστον για αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν καταλύματα, βέβαια, που η πληρότητα είναι στο 0%», αναφέρει στο OPEN TV η ταξιδιωτική πράκτορας της Τήνου, Ευγενία Αλοιμόνου. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η ζήτηση στο συγκεκριμένο νησί είναι σαφώς μικρότερη από την προσφορά. «Με μια αισιόδοξη ματιά μετά τις 20 Ιουλίου θα αρχίσει να ανεβαίνει το νησί σε επίπεδο κρατήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, άνοιξαν μόλις 3 στα 10 ξενοδοχεία στην Κρήτη με μια πληρότητα από 10% έως 25%.

Η Κρήτη κατέχει σχεδόν κάθε χρόνο το 34% του ελληνικού τουρισμού με μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών να καταφθάνει στο νησί. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, με τόσο μικρές κρατήσεις αδυνατούν να ανοίξουν. «Τα μεγάλα καταλύματα έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι για να γεμίσει ένα ξενοδοχείο 1.000 ατόμων θέλει δουλειά», αναφέρει ο Νίκος Χαλκιαδάκης.

Στην Κέρκυρα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος ξενοδόχων του νησιού, Χαράλαμπος Βούλγαρης, οι πληρότητες για τον Ιούλιο κυμαίνονται από 15% έως 20% για να σημειώσει: «Περιμένουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που θα είναι η φετινή τάση». Οι ξενοδόχοι μιλούν, πάντως, για πλασματικές κρατήσεις, καθώς αδυνατούν να είναι σίγουροι αν θα πραγματοποιηθούν αυτές οι κρατήσεις.

Στην Πάρο η εικόνα δεν διαφέρει και πολύ από τα άλλα νησιά. «Στις καλύτερες περιπτώσεις η πληρότητα είναι στο 50%», αναφέρει στο Ανοιχτό Κανάλι η πρόεδρος ξενοδόχων του νησιού, Μάνια Αμπατζή. Στην Πάρο, μάλιστα, οι περισσότεροι ξενοδόχοι έχουν σχεδιάσει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις τους από τις 15 Ιουλίου, με τις ακυρώσεις και τις αλλαγές να είναι στο καθημερινό πρόγραμμα λόγω και των συνθηκών.

Και, όπως αποδεικνύεται, το στοίχημα του τουρισμού είναι μεγάλο αν και οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η χρονιά στον κλάδο έχει ήδη χαθεί...

Τουλάχιστον 4.000 τεστ στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό
Περίπου 4.000 τεστ έγιναν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας σε «κόκκινους» επιβάτες μόνο στα 8 από τα 27 συνολικά αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού. Αναλυτικά, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000
Αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται 5 ακόμα πτήσεις
Ηράκλειο: 500
Ρόδος: 350
Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι αναμένονται ακόμα 2 πτήσεις
Κέρκυρα: 260 ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
Σκιάθος: 66
Σάμος: 36
Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών. Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία.

Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

 ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos