Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πάρου - Αντιπάρου

29 Ιουλίου 2020 13:27

Το Σπίτι του Δασκάλου είναι ένα δημόσιο κτίριο, πρώην νηπιαγωγείο το οποίο είχε κριθεί ακατάλληλο για την στέγαση παιδιών ως σχολικό κτήριο.


To 2011, o Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών ζήτησε τη διάθεσή του από το Δήμο με σκοπό τη χρήση για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις ανοιχτές στην κοινωνία της Πάρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε με την απόφασή του 442/2011 το κτίριο στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» για χρήση, και επιβεβαιώθηκε για την επιλογή του, αφού το «Σπίτι του Δασκάλου» έγινε σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Εδώ και 9 χρόνια, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, αλλά και καλλιτέχνες, επιστήμονες, άνθρωποι του τόπου οργανώνουν στο χώρο δραστηριότητες που προωθούν τη μόρφωση, την πνευματική και καλλιτεχνική καλλιέργεια, την περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τα παιδιά και γενικότερα τον εξευγενισμό των ανθρωπίνων σχέσεων και τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρονται: Ομάδα Κινηματoγράφου με εβδομαδιαίες προβολές ταινιών, Ομάδα Φωτογραφίας με 2 τελικές εκθέσεις, Ομάδα Θεάτρου με 2 ανεβασμένα έργα, Ομάδα Γονέων για ένα Εναλλακτικό Σχολείο, Ομάδα Παραδοσιακών χορών, Ομάδα tango, ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, Παιχνίδια QUIZ, , Σεμινάριο Πολεμικής Τέχνης, Χριστουγεννιάτικες δράσεις «Άστρο Φωτεινό», φιλοξενία δράσεων του Σύλλογου Γυναικών Πάρου «Αρηίς», Θεατρικό Εργαστήρι για γονείς και παιδιά, Συλλογικές Κουζίνες, Δράσεις Αλληλεγγύης (όπως συλλογή τροφίμων και ρουχισμού για άπορες οικογένειες της Πάρου, αλλά και τους πρόσφυγες),

Συναυλίες, Μαθήματα Αγγλικών σε νήπια, Σεμινάριο Ιστορίας και Περιήγηση στην Παροικιά, Σεμινάριο Μουσικής, Μαθήματα Σκακιού, Μαθήματα Γλώσσας Braille,αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές ντοκιμαντέρ, ... και τόσα άλλα.

Μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, το «Σπίτι» έγινε ένας ζωντανός χώρος έκφρασης, μάθησης και έμπνευσης για μεγάλους και παιδιά. Το επίτευγμα φαντάζει μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα συμβαίνουν χάρη στον εθελοντισμό και το μεράκι των εμπλεκόμενων, χωρίς ουδεμία εξωτερική οικονομική υποστήριξη. Η διαφορά όλων όσων πραγματοποιούνται στο «Σπίτι του Δασκάλου» (μαθημάτων, εκδηλώσεων, προβολών κλπ.) με άλλες εκδηλώσεις είναι ότι γίνονται εθελοντικά, με αυτο-οργάνωση και ΠΑΝΤΑ ΔΩΡΕΑΝ για τους συμμετέχοντες (ένα καίριο ζήτημα στην εποχή μας). Το «Σπίτι του Δασκάλου» αποτελεί επίσης μια προτροπή ενασχόλησης με τα κοινά, ως χώρο συνάντησης για Συλλόγους Εργαζομένων, Πολιτιστικούς Συλλόγους και όλους τους δημότες Πάρου και Αντιπάρου.

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μίας διαδικασίας εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, να θέσει το Σύλλογο μας, αλλά και την τοπική κοινωνία, σε διλήμματα που κρύβουν την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα της στέγασης των μαθητών και μαθητριών του νησιού. Πιο συγκεκριμένα: Η δίχρονη προσχολική αγωγή ήταν χρόνιο αίτημα του κλάδου, και της κοινωνίας εν γένει, που έπειτα από αρκετούς αγώνες και πιέσεις ικανοποιήθηκε από την πολιτεία το 2017. Έκτοτε, όπως είναι φυσικό, ο αριθμός των μικρών μας μαθητών μας που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο αυξήθηκε κατακόρυφα. Ο Δήμος, γνώστης της αλλαγής και της κατάστασης αυτής, άφησε να φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» μην έχοντας να στεγάσει τους μαθητές των Νηπιαγωγείων του την ερχόμενη σχολική χρονιά! Παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις του Συλλόγου μας και άλλων φορέων για τα κτηριακά προβλήματα του νησιού, για την κωλυσιεργία χρόνων σε μείζονα ζητήματα των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, φτάσαμε στην εσχάτη λύση όπου, ως δάσκαλοι και κυρίως ως πολίτες, να στεκόμαστε μπροστά σε διλλήματα όπως : Νηπιαγωγείο ή Σπίτι του Δασκάλου.

Αυτή η λογική και η προέκταση της σε όλους τους τομείς της Δημόσιας ζωής μας βρίσκει αντίθετους. Ζητάμε η ποιότητα της ζωής μας να καλυτερεύει, και δεν θυσιάζουμε το «ένα» για το «άλλο». Δε θέλουμε «προκατ μόνιμες» λύσεις. Έχουν δοκιμαστεί και έχουν γίνει βραχνάς σε γονείς, μαθητές και δασκάλους. Θέλουμε λύσεις που να αντικατοπτρίζουν το όραμα για μια καλύτερη εκπαίδευση και κοινωνία. Όποιες άλλες πρακτικές το μόνο που κάνουν είναι να εκθέτουν την Δημοτική Αρχή και να αναδεικνύουν αδιαφορία και έλλειψη οργάνωσης σε σχέση με την ποιότητα εκπαίδευσης, ζωής και δράσης των κατοίκων της.

Με δεδομένη την πολύπλευρη κοινωνική προσφορά του «Σπιτιού του Δασκάλου» όλα αυτά τα χρόνια, την ακαταλληλότητα του χώρου για Νηπιαγωγείο, την αποστροφή μας σε λογικές «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ανοίγουμε δημόσιο διάλογο και καλούμε σε δημόσια τοποθέτηση, ενημέρωση και απάντηση στο που θα στεγαστούν οι μαθητές μας και τι θα γίνει με το Σπίτι του Δασκάλου:

-τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης: «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη»

-τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης: «Λαϊκή Συσπείρωση»

Είτε ως σύνολο, είτε προσωπικά.

Καλούμε φορείς, Συλλόγους, Σωματεία, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, γονείς που αρνούνται να βολεύονται τα παιδιά στο «θα δούμε», οποιοδήποτε πολίτη του νησιού έδρασε ή συμμετείχε στην κοινωνική δομή που λέγεται Σπίτι του Δασκάλου, να συμπορευτεί μαζί μας.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η πρόεδρος

Μαριαλένα Παναγάκη

Η γραμματέας

Μαρία Μησίδου

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos