Πάρος: 28η Οκτωβρίου αλλιώς με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου! Ματαιώνονται τιμητικές παρελάσεις τιμάται η ατομική ευθύνη…

27 Οκτωβρίου 2020 19:19

Ημέρα Εθνικής Μνήμης η 28η Οκτωβρίου για την Ελλάδα που πριν από 80 χρόνια αντιτάχθηκε σθεναρά στον κατακτητή και πολέμησε γενναία για την Ελευθερία, γράφοντας μια από τις ενδοξότερες σελίδες της Ιστορίας της.

Χρέος μας να θυμόμαστε όλους εκείνους που προέταξαν τα στήθη τους ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, καθήκον μας να τους τιμούμε και να τους ευγνωμονούμε σεβόμενοι την αιώνια μνήμη τους.

Οι φετινοί εορτασμοί ωστόσο της εποποιίας του ΄40 θα είναι διαφορετικοί. Λόγοι διαφύλαξης του υπέρτατου αγαθού της ζωής και της δημόσιας υγείας επιβάλλουν νέα πρωτόκολλα.

Έτσι αύριο Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν στην Πάρο μαθητικές παρελάσεις. Θα τελεστεί ωστόσο στην Παροικία Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής και κατόπιν θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων με αυστηρό πρωτόκολλο για λόγους δημόσιας υγείας και αυστηρής τήρησης των υγειονομικών διατάξεων.

Οι κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα στη δίνη του κορωνοϊού, επιτάσσουν αυτή τη χρονιά να αποφύγουμε τις μαζικές συναθροίσεις απότισης φόρου τιμής στους ήρωες προγόνους μας.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον συνάνθρωπο άλλωστε, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προέβη πρόσφατα σε δήλωση σχετικά με τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου, καλώντας τους δημοτικούς, περιφερειακούς και λοιπούς πολιτικούς αξιωματούχους να μην λάβουν μέρος στις επίσημες τελετές.

Όπως ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, θα δώσουν έτσι το καλό παράδειγμα για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, που σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν βασική πηγή διασποράς του ιού. Νοερά λοιπόν ας τιμήσουμε οι περισσότεροι την εθνική εορτή η οποία πάνω απ΄όλα είναι ημέρα μνήμης, δηλαδή ημέρα ευθύνης και χρέους για όλους μας, κατέληξε ο Μακαριότατος.

as parou100


ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΑΡΧΟΥ Π.Ε. ΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

Στις 28 Οκτωβρίου 2020, σε μια δύσκολη συγκυρία για όλη την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπληρώνονται 80 ολόκληρα χρόνια από το πικρό χάραμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν οι σειρήνες με το τρομακτικό ουρλιαχτό τους ανακοίνωναν στο Πανελλήνιο ότι η φασιστική Ιταλία με έγγραφο τελεσιγραφικό ζητούσε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να της παραχωρήσει τμήματα του εδάφους της.

Και η απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν το λακωνικό και περίτρανο «ΟΧΙ». Ένα «ΟΧΙ» που το στήριξε ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή προθυμία και αυταπάρνηση, απλά και αυτονόητα σαν φυσιολογική εκδήλωση της Ελληνικής ψυχής όπως αυτή διαπλάστηκε ανάμεσα στους αιώνες.

Γιατί τα μεγάλα κεφάλαια της Ελληνικής ιστορίας αρχίζουν και τελειώνουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ».
Ένα «ΟΧΙ» που δεν το κράτησε για τον εαυτό της η Ελληνική ψυχή.

Την 28η Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα βροντοφώνησε:

«ΟΧΙ»! Δεν θα ποδοπατηθούν οι ιερές αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας.
«ΟΧΙ»! Δεν θα στερηθεί κανείς λαός το αναφαίρετο δικαίωμα που καλείται
"αυτοδιάθεση".
«ΟΧΙ»! Δεν θα γίνουν οι πολιτισμένοι λαοί σιωπηροί συνένοχοι βαρύτατης
προσβολής των Ιερών Συμβόλων του Χριστιανισμού.

Με το ίδιο «ΟΧΙ» θ’ απαντήσουμε και εμείς οι νεοέλληνες σε κάθε ατιμωτική
ξενοκίνητη πρόκληση, εμποτισμένοι με το ιστορικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου.

«ΟΧΙ»! Δεν ήταν ψέμα όσα πιστέψανε οι ήρωες του 1940.

Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Αξιοπρέπεια είναι ιδεώδη αθάνατα, είναι δυνάμεις ακατάλυτες. Θριάμβευσαν ανά τους αιώνες και θα εξακολουθούν να θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές ψυχές ανένδοτες να καταπνίξουν το θάρρος τους, να στραγγαλίσουν την Ανδρεία τους, ν' απαρνηθούν την Ελευθερία τους.

Ας είναι ευλογημένες οι στιγμές εκείνης της ημέρας και η ανάμνηση τους ας
αποτελέσει για το Έθνος το αιώνιο έμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και σύμπνοιας και αιώνια πηγή των υψηλότερων και ευγενέστερων υπέρ της ανθρωπότητας εμπνεύσεων.

Σήμερα που η πατρίδα μας δέχεται συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία οφείλουμε ως έθνος να μείνουμε ενωμένοι και να υπερασπιστούμε με υψηλό φρόνημα και πατριωτισμό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Παναγία μας να είναι σκέπη και βοηθός των στρατιωτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την ασφάλεια και τα σύνορα της Ελλάδας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940


Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων
& Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου

Κων/νος Ν. Μπιζάς

Πρόγραμμα 28ης Οκτωβρίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

- Ώρα 10:45

Επίσημη δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου, του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και των πολιτών , σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Πάρου και Καθηγητής του ΕΠΑ.Λ. Πάρου
κ. Χαράλαμπος Μαλινδρέτος.

- Ώρα 11:15

Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των πολιτικών κομμάτων.

Σιγή ενός λεπτού - ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν :
Τα της ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.
Τα του ευπρεπισμού του χώρου κατάθεσης στεφάνων, το αρμόδιο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Πάρου.
Τα της τάξεως & της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων στην έδρα της Π.Ε. Πάρου ορίζεται ο κ. Δημήτριος Μαούνης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου.

Κατάθεση Στεφάνων

 1. Δήμος Πάρου
2. Περιφερειακή Ενότητα Πάρου
3. Δημοτική Κοινότητα Πάρου
4. Αστυνομικό Τμήμα Πάρου
5. Λιμεναρχείο Πάρου
6. Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάρου
7. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΟΥ
8. ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Πάρου
9. Π.Κ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου
10. Κ.Ο.Β. Κ.Κ.Ε Πάρου

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos