Πάρος: Το απόλυτο φιάσκο με τα αντισταθμιστικά οφέλη από τις ανεμογεννήτριες…

18 Νοεμβρίου 2020 20:51

Βάσει νομοθεσίας, οι οικιακοί καταναλωτές δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στο λογαριασμό του ρεύματός τους από τη ΔΕΔΔΗΕ, μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα στις περιοχές όπου αυτά εγκαθίστανται.

Επίσης σύμφωνα με το νόμο (ν.3468/2006 αρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων, παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται υπέρ των κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν αιολικά πάρκα. Ένα μέρος, 1,7%, δίδεται στους Ο.Τ.Α. που υποχρεούνται να το χρησιμοποιήσουν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης στις πληττόμενες από τις ανεμογεννήτριες περιοχές.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ η διαδικασία προσδιορισμού των Δικαιούχων Ειδικού Τέλους ΑΠΕ για τα έτη 2015-2019. Οι αριθμοί παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

Τι συμβαίνει στην Πάρο

Ωστόσο στο νησί της Πάρου, υπάρχει καταστρατήγηση των ανωτέρω διατάξεων. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιοι που έχουν την ευθύνη να δηλώσουν τις περιοχές του νησιού που δέχονται επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες - στην προκειμένη περίπτωση την περιοχή των Καμαρών με τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στο λόφο Ανεφανή (Δημοτικό Διαμέρισμα Νάουσας) - έχουν δηλώσει ως πληττόμενη περιοχή το Δημοτικό Διαμέρισμα Πάρου (Παροικίας).

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ακολουθεί από την «Διαδικτυακή εφαρμογή για την Επιστροφή ΑΠΕ 1%» που εμφανίζει ως μοναδική πληττόμενη περιοχή της Πάρου το Δημοτικό Διαμέρισμα Πάρου (Παροικία).

Μια ευρύτατη δηλαδή περιοχή, που περιλαμβάνει έναν ελάχιστο αριθμό κατοικιών της περιοχής των Καμαρών, και εκτείνεται από τα όρια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παροικίας – Νάουσας μέχρι την περιοχή του Βουτάκου!


Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι των Καμαρών που δεν ανήκουν διοικητικά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Πάρου (Παροικία) αλλά της Νάουσας, ωστόσο όμως, πλήττονται άμεσα γιατί διαβιούν πολύ κοντά στις ανεμογεννήτριες - σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση 200 μέτρων απ΄αυτές - να μην έχουν έκπτωση στο λογαριασμό του ρεύματος, αλλά το κυριότερο να μην απολαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή τους που «μεταφράζονται» σε έργα αναβάθμισής της!

Σε αντίθεση βέβαια με τον κάτοικο της Παροικίας ή του Βουτάκου που απολαμβάνει της έκπτωσης και των έργων, χωρίς επί της ουσίας να ζει σε περιοχή επιβαρυμένη από τις ανεμογεννήτριες.
Δεν γνωρίζουμε σε τι οφείλεται αυτή η παραδοξότητα, το βέβαιο είναι πάντως, ότι κανείς δεν την έχει σοβαρά προσεγγίσει μέχρι στιγμής ώστε να την διορθώσει.

Το σοβαρότατο θέμα είναι γνωστό στις αρμόδιες τοπικές αρχές τουλάχιστον από το 2015 χωρίς οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, Δημοτικές παρατάξεις, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και Συμβούλια του Κοινοτικού Διαμερίσματος Νάουσας στην οποία υπάγεται η περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτές, να έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Το απόλυτο φιάσκο ως προς την αστοχία του να δηλωθούν οι πραγματικά επιβαρυμένες περιοχές, αλλά και ο εφησυχασμός της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας, η οποία δεν έχει διεκδικήσει μέχρι τώρα όσα δικαιούνται οι κάτοικοί της που ζουν στις πληττόμενες περιοχές δικαιοδοσίας της, συνιστούν αν μη τι άλλο σοβαρή παράλειψη, αν όχι πρόκληση…

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos