Ενημέρωση για την μεταφορά εμπορικού λιμανιού Παροικίας Πάρου

27 Απριλίου 2021 15:12

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σχετικά με την πορεία των διαδικασιών μεταφοράς του εμπορικού λιμένα της Παροικίας, Πάρου σε άλλο μέρος του νησιού.

Η θέση του εμπορικού λιμένος Πάρου περιβάλλεται από τον αστικό ιστό της Παροικίας, γεγονός εκ του οποίου, δεδομένα και αδιαμφισβήτητα, αποδεικνύεται ότι αλληλοεπηρεάζεται από τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας της Παροικίας.

Η έλλειψη λοιπόν προγραμματισμού και σχεδίασης για την απομάκρυνση του εμπορικού λιμένος από την περιοχή της Παροικίας, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία διενέξεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των επαγγελματιών αλλά και των πολιτών, διαιωνίζοντας έτσι και ανακυκλώνοντας ένα πρόβλημα, που χρόνια τώρα ζητάει άμεσα λύση.

Η περιοχή της Παροικίας έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, από την λειτουργία του εμπορικού λιμένος και του έντονου κυκλοφοριακού, συνεχή πλήγματα στην αισθητική της παρουσία, στην τουριστική της κίνηση, στην αξιοποίηση του εν γένει δυναμικού της, στην ανάπτυξη και στον εξωραϊσμό της, στην οικονομία της, στην επαγγελματική της δραστηριότητα.

Είναι πλέον πάρα πολλές οι φωνές αυτών που διαπιστώνουν αυτή την κατάσταση της πρωτεύουσας του νησιού μας, φωνές που αγωνιούν και εύλογα ανησυχούν και προβληματίζονται για το μέλλον της Παροικίας.

Το λιμάνι της Πάρου συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των λιμένων της χώρας, που παρουσιάζει την μορφή «επιβατηγό λιμάνι-εμπορικό λιμάνι-μαρίνα-αλιευτικό καταφύγιο» . Αυτό και μόνον το χαρακτηριστικό καθιστά επιβεβλημένη την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη για την άμεση μεταφορά του εμπορικού λιμένος της Πάρου. Επειδή το υπάρχον εμπορικό λιμάνι της Πάρου είναι οριοθετημένο εντός της οικιστικής περιοχής της Παροικίας, πρέπει να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και περιβαλλοντικής διαχείρισης τουλάχιστον μέχρι την οριστική απομάκρυνσή του από την περιοχή της Παροικίας.

Απευθυνόμενοι προς το αρμόδιο Υπουργείο θέλουμε να αναδείξουμε, για μία ακόμη φορά, τα τεράστια προβλήματα που επί χρόνια αντιμετωπίζει η περιοχή της Παροικίας από την λειτουργία του εμπορικού λιμένος και την άσκηση σε αυτόν εμπορικών δραστηριοτήτων, που αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα έχουν ανεπανόρθωτα επιβαρύνει την ανάπτυξη της περιοχής και το περιβάλλον.

Λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Πάρου στον κόλπο της Παροικίας, στην είσοδο του νησιού μας, που σε όλο το μήκος του διαθέτει από τις πλέον προσβάσιμες και ομορφότερες παραλίες του νησιού, τις οποίες καθημερινά επιδιώκουν να επισκέπτονται οι λουόμενοι. Αυτό είναι αξιοσημείωτο και αξιόλογο γεγονός για την Πάρο, μια και πολύ λίγα νησιά των Κυκλάδων διαθέτουν στην πύλη εισόδου τους τέτοιας ποιότητας και έκτασης παραλίες, οι οποίες διαβρώνονται και αλλοιώνονται από την λειτουργία του εμπορικού λιμένος, ενώ η αισθητική τους αξία φθίνει μέρα με την ημέρα.

Λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Πάρου σε άμεση επαφή με την μαρίνα της Παροικίας, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Δεν μπορεί να θεωρεί κανείς φυσιολογικό ο επισκέπτης-τουρίστας που διαθέτει κότερο / σκάφος να επιλέξει το λιμάνι της Παροικίας όταν σε απόσταση αναπνοής από το σκάφος του θα φορτώνονται αδρανή υλικά, θα φορτώνονται καύσιμα, θα υπάρχει έντονος και συνεχής θόρυβος, σκόνη, αέρια κλπ. Πώς είναι δυνατόν να θεωρήσει κάποιος παράλογο τον φόβο αυτών των επισκεπτών από τον ορατό και άμεσο κίνδυνο, ακόμη και έκρηξης, όταν φορτώνονται δίπλα στο σκάφος του καύσιμα; Δεν είναι πολύ μακρινό το ανάλογο περιστατικό, που θα έπρεπε να έχει έντονα θορυβήσει και προβληματίσει, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα αντιμετώπισή του. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς έχουν αντικειμενική ευθύνη για την ενδεχόμενη πρόκληση οποιασδήποτε ζημιάς ή οποιασδήποτε απώλειας σε ανάλογη περίπτωση τέτοιου ή παρόμοιου περιστατικού.

Λειτουργεί το εμπορικό λιμάνι της Πάρου εντός του ευρύτερου οικιστικού ιστού της Παροικίας, γεγονός που επίσης καθιστά άμεσα και αναγκαία την απομάκρυνσή του στα πλαίσια συγκεκριμένου προγράμματος ή τουλάχιστον για την παρούσα φάση, την αυστηρή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που επιβάλλει η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του λιμένος της Παροικίας, έχουν βρεθεί αρχαιολογικά μνημεία, η ύπαρξη των οποίων έχει αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια επέκτασης του λιμένος, με σκοπό την προστασία των εν λόγω ευρημάτων. Ποια είναι αλήθεια η μέριμνα για την αξιοποίηση των ευρημάτων αυτών, που σημειωτέον βρίσκονται σε άμεση επαφή με το πρώτο σημείο του νησιού μας, που βλέπουν οι επισκέπτες; Η λειτουργία του εμπορικού λιμένος και η άσκηση σε αυτόν εμπορικών δραστηριοτήτων, είναι δεδομένο ότι αλλοιώνει και διαβρώνει τον θαλάσσιο αυτό χώρο, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε μέριμνα και φροντίδα για τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα, που θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσει επίσης βασικό σημείο επίσκεψης των τουριστών του τόπου μας.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τουλάχιστον 25 χρόνια για την μεταφορά του εμπορικού λιμένα.

Τα Δ.Σ. και τα μέλη των κάτωθι υπογεγραμμένων συλλόγων της Παροικίας Πάρου, καθώς βέβαια και όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας, απαιτούμε άμεσα την έναρξη των εργασιών, αφού το χρόνιο αυτό πρόβλημα της Παροικίας παραμένει άλυτο.

Συνυπογράφουν οι κάτωθι σύλλογοι της Παροικίας, Πάρου:

• Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Πάρου-Αντιπάρου «Μαντώ Μαυρογένους»
• Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου
• Σύλλογος Καφεστιάτορων Πάρου
• Σύλλογος Γυναικών Πάρου «Αρηίς»
• Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos