Πάρος: 1ος Κολυμβητικός διάπλους στην Αγ. Καλή – Εντυπωσιακή εκδήλωση σε ανάμνηση της παριανής παράδοσης! (Βίντεο)

10 Ιουνίου 2021 21:54

Στην παράδοση της Πάρου, η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου μας, σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα, γιορταζόταν με ξεχωριστό τρόπο, απηχώντας τη θαλασσινή και αγροτοποιμενική ζωή του τόπου.

Ανήμερα της εορτής, οι κάτοικοι της Νάουσας πήγαιναν να κολυμπήσουν όπως έλεγαν τα πρόβατα, τα οποία τα έριχναν μετά το κούρεμά τους στη θάλασσα, στις Κολυμπήθρες - εξ ου και το τοπωνύμιο - για να καθαριστούν και να αποκτήσουν ευρωστία μετά τη στάσιμη χειμερινή περίοδο.

Αλλά και οι μεγάλοι, συνήθως ψαράδες και όσοι άνδρες ήξεραν κολύμπι, έκαναν εκείνη την ημέρα την πρώτη τους βουτιά στη θάλασσα, κολυμπώντας από τις Κολυμπήθρες μέχρι το νησάκι της Αγ. Καλής, πηγαίνοντας να «πιάσουν τη Μαλλιαρή» όπως σκανδαλιστικά και σκαμπρόζικα έλεγαν, και… ο νοών νοείτω!

Η εορτή της Αναλήψεως σηματοδοτούσε για το νησί το τέλος της περιόδου μετά το Πάσχα και την αρχή του καλοκαιρού. Το Χριστός Ανέστη έπαυε να λέγεται, και η Πάρος με ορόσημο την ημέρα, έμπαινε πια στη θερινή περίοδο, γιορτάζοντας με ξεχωριστό και χαρμόσυνο τρόπο το γεγονός. Οι Ναουσαίικες οικογένειες συγκεντρώνονταν αποβραδίς στο νησάκι της Αγ. Καλής και μετά τον Εσπερινό, συνέτρωγαν, χόρευαν και γλεντούσαν με όργανα και πολύ κέφι μέχρι την επόμενη ημέρα!

Σε ανάμνηση τώρα αυτής της ιδιαίτερης παράδοσης, διοργανώθηκε την Τετάρτη 9 Ιουνίου, παραμονή της Αναλήψεως, από τον Ναυτικό Όμιλο Νάουσας «ΝΑΙΑΣ», κολυμβητικός διάπλους από τις Κολυμπήθρες μέχρι την Αγ. Καλή, συνολικής απόστασης 650 μέτρων.

Η εκκίνηση δόθηκε το απόγευμα κοντά στην προβλήτα που δένουν οι λάντζες στις Κολυμπήθρες με τερματισμό στο νησάκι. Στον κολυμβητικό αγώνα στον οποίο πήραν μέρος δεκάδες συμμετέχοντες, τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα covid μέτρα προφύλαξης.

H θαλάσσια περιοχή επιτηρούνταν από σκάφη ασφαλείας ενώ και οι κολυμβητές συνοδεύονταν από σκάφος. Στην περιοχή βρισκόταν και στο σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ενώ υπήρχε επίσης και ιατρική υποστήριξη.

Μετά τον όμορφο και θεαματικό διάπλου συμβολικής αναβίωσης της παράδοσης του νησιού, απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες στο στολίδι του κόλπου της Νάουσας, στο νησάκι της Αγ. Καλής, πριν την έναρξη της Ακολουθίας του Εσπερινού.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos