Clean Blue Paros x GOPA Project

07 Οκτωβρίου 2021 12:46

Αναπόσπαστο κομμάτι της ερευνητικής πλευράς του προγράμματος Clean Blue Paros είναι οι παράκτιες έρευνες σε συνεργασία με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 120 εθελοντές τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι από τα 12,500 αντικείμενα που έχουμε συλλέξει & καταγράψει μέσα σε 24 μήνες, το 75% είναι πλαστικά εκ των οποίων 25% είναι αποτσίγαρα. Ένα πραγματικά πολύ μεγάλο νούμερο για ένα τόσο μικρό σκουπίδι, με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και εξαιρετικά δύσκολη περισυλλογή. Μια μόνο γόπα, χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να διαλυθεί στην θάλασσα και μπορεί να μολύνει μέχρι 1.000 λίτρα νερού.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν, να συνεργαστούμε με το GOPA Project και να εγκαταστήσουμε 10 μεγάλα «σταχτοδοχεία ψηφοφορίας» σε παραλίες και πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Τα σταχτοδοχεία λειτουργούν ουσιαστικά σαν μια μικρή κάλπη όπου οι καπνιστές ψηφίζουν με την γόπα τους. Τα ερωτήματα συνήθως μέχρι τώρα εμφανίζονταν γραπτά, αλλά στην περίπτωση της Πάρου αποφασίσαμε να εικονογραφήσουμε αυτές τις ερωτήσεις δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ψηφίσουν όλοι, ανεξαρτήτως αν μπορούν να διαβάσουν ελληνικά ή όχι. Η θεματολογία των ερωτήσεων ήταν σχετική με τη θερινή ζωή στην Πάρο, και για παράδειγμα ρωτούσαμε αν οι επισκέπτες προτιμούν το Wind Surf ή το Kite Surf. Γιόγκα ή τρέξιμο; Παγωτό χωνάκι ή παγωτό ξυλάκι; Ξενοδοχείο ή κάμπινγκ; Σανδάλια ή τακούνια; Καρπούζι ή πεπόνι;

Θετική ανταπόκριση στο εγχείρημα έδειξε αμέσως και το ίδρυμα «Ντέπυ Βασιλειάδη» θέλοντας να βοηθήσει την προσπάθειά μας, επεκτείνοντας έτσι σημαντικά το θετικό αντίκτυπο της πρωτοβουλίας μας, δωρίζοντας 5 ακόμη σταχτοδοχεία. Με την ίδια λογική έπραξε και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την όλη ιδέα του GOPA Project, ο κ. Αλέκος Λιαπής, προσφέροντας κι εκείνος ένα σταχτοδοχείο με τη σειρά του. Τέλος το ίδιο αποφάσισαν να πράξουν από κοινού και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων από το Πίσω Λιβάδι.

Έτσι λοιπόν, και σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, τοποθετήθηκαν στο νησί συνολικά 17 σταχτοδοχεία, που με τις εικονογραφημένες τους πλέον ερωτήσεις παρακινούν τους καπνιστές να σηκωθούν από την πετσέτα τους, και να συμμετέχουν ενεργά στην διατήρηση του περιβάλλοντος με μια μικρή και μόνο κίνηση.

Κάθε σταχτοδοχείο χωράει μέχρι 1.500 αποτσίγαρα, κι έτσι με την πρωτοβουλία αυτή μπορούμε να προστατεύσουμε 25.500.000 λίτρα νερού κάθε φορά που ένα από αυτά γεμίζει! Φανταστείτε ότι κάποια σταχτοδοχεία είχαν ήδη γεμίσει μέσα σε 10 μόνο μέρες.

«Είναι εντυπωσιακό πώς ένα τόσο μικρό αντικείμενο μπορεί να αποβεί τόσο καταστροφικό για το περιβάλλον ιδιαίτερα αν κάποιος αναλογιστεί πόσο δύσκολη είναι η περισυλλογή του», αναφέρει η Ζάνα Κοντομανώλη, Υπεύθυνη του προγράμματος Clean Blue Paros. Και συνεχίζει: «γι’ αυτό το λόγο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την δράση φέτος το καλοκαίρι και όπως φαίνεται, με απίθανη ανταπόκριση από το κοινό. Μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες μας, με τεράστιο όφελος για το περιβάλλον.»

Εξίσου ενθουσιασμένος είναι και ο κ. Αλέκος Λιαπής καθώς βλέπει την πρωτοβουλία να εφαρμόζεται ολοένα και σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας. «Το να ακούς ότι το σταχτοδοχείο στο αεροδρόμιο της Πάρου γέμισε ήδη μέσα σε 10 μέρες, που σημαίνει ότι μιλάμε περί τα 1,500 αποτσίγαρα, δείχνει αυτομάτως τη διάθεση του κόσμου να το χρησιμοποιήσει κατανοώντας την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί. Αυτό για εμάς είναι επιτυχία!».

Σχετικά με την Common Seas
H Common Seas είναι μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ιδρυθεί από τους Αντώνη και Φίλιππο Λαιμό και την Jo Royle και δημιουργήθηκε με αποστολή της να επιτύχει την ταχεία και σημαντική μείωση της ποσότητας των πλαστικών απορριμμάτων. Να σταματήσει την πλαστική ρύπανση σε θάλασσες και ποτάμια. Βασικός στόχος είναι οι πιο υγιείς θάλασσες για όλους μας! Η Common Seas αντιμετωπίζει την πλαστική ρύπανση, μέσα από μια νέα και σφαιρική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και στην αλλαγή της γενικότερης κουλτούρας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα Clean Blue Paros, μέσω του σχεδιασμού και δοκιμής συστημικών λύσεων που μειώνουν σημαντικά την πλαστική ρύπανση στο νησί της Πάρου.
Σχετικά με το Deppy Vaseiliadi Foundation
Το Ίδρυμα είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση με στόχο τη στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν δράσεις για την εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών, καθώς και την προστασία και ευημερία των ζώων. Πρωταρχικός στόχος του Ιδρύματος είναι η χορήγηση δωρεών με σημείο αναφοράς τα προγράμματα που καλλιεργούν τον σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos