Πάρος – Νάουσα: Ελληνο – ρωσική μουσική εκδήλωση πριν τον απόπλου του ιστορικού Ρωσικού Ιστιοφόρου πλοίου Shtandart

14 Οκτωβρίου 2021 20:18

Τέσσερις μέρες παρέμεινε αγκυροβολημένο στη Νάουσα της Πάρου το ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο ρωσικό πλοίο Shtandart στο πλαίσιο έρευνας της ιστορικής – εκπαιδευτικής αποστολής «Η Φλόγα του Τσεσμέ» η οποία διεξάγεται με αφορμή το «Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021».

Πανομοιότυπο αντίγραφο φρεγάτας του 1703, της πρώτης φρεγάτας του στόλου της Βαλτικής, ήταν για τρεις μέρες επισκέψιμο από το κοινό ως ζωντανό, πλωτό κομμάτι της ιστορικής μνήμης της Νάουσας, καθώς εκατοντάδες ρωσικά πλοία ιδίου τύπου ελλιμενίστηκαν για 4 χρόνια στον όρμο της Νάουσας (1770 – 1774) με την περιοχή να λειτουργεί ως Ναύσταθμος και Διοικητήριο της ναυτικής καθόδου του ρωσικού στόλου στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν το ιστιοφόρο αποπλεύσει από τη Νάουσα για τους επόμενους σταθμούς της έρευνάς του, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάτμο, τη Χίο και τη Λήμνο, πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα της Νάουσας εκδήλωση, στην οποία πήραν μέρος Ρώσοι και Παριανοί μουσικοί οι οποίοι ξεσήκωσαν με τις παραδοσιακές μελωδίες τους το λιμάνι!

Το όμορφο μουσικό «κατευόδιο» για το ιστορικό πλοίο, ολοκλήρωσε ευχάριστα τη ρωσική αποστολή στο νησί και τίμησε τους ιστορικούς δεσμούς της Νάουσας με το ρωσικό στοιχείο με το οποίο ο οικισμός συμβίωσε δυόμισι αιώνες πριν, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Το ευχάριστο κλίμα της Ελληνο – ρωσικής γιορτής, επισφραγίστηκε με την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στη μνήμη των Ρώσων ναυτικών και των Ελλήνων εθελοντών, που μετείχαν στην Ρωσική ναυτική κάθοδο στο Αιγαίο (1769 – 1774) κορυφαία στιγμή της οποία υπήρξε η νικηφόρα ναυμαχία του Τσεσμέ ενάντια στον Οθωμανικό στόλο από την οποία πήρε το όνομά της (Φλόγα του Τσεσμέ) και η ερευνητική αποστολή του Shtandart.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos