300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Θέματα Λειτουργίας Σχολείων Πάρου

17 Οκτωβρίου 2021 18:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΠΑΡΟΣ
Θέματα Λειτουργίας Σχολείων Πάρου

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Με αφορμή την εντολή της προϊσταμένης αρχής για σύμπτυξη τμημάτων στα σχολεία του νησιού μας, θα ήθελα να σας εκθέσω τις παρατηρήσεις καθώς και τις σκέψεις μου ως Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Πάρου Αντιπάρου κι ως Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Πάρου και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε .

Στην Παροικιά, πρωτεύουσα της Πάρου λειτουργούν τα τρία μεγαλύτερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νήσων Πάρου - Αντιπάρου, κι από τα μεγαλύτερα στο νομό Κυκλάδων (Μαθητικό δυναμικό Γυμνασίου Πάρου:312, ΓΕ.Λ. Πάρου:212, ΕΠΑ.Λ. Πάρου:231)· αυτά τα τρία σχολεία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα λόγω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού που είναι δυσανάλογη των κτηριακών προδιαγραφών τους (εμβαδόν αιθουσών, έλλειψη αιθουσών, με αποτέλεσμα το Γυμνάσιο Πάρου να έχει 6 λυόμενες αίθουσες για να μπορεί να ανταποκριθεί στο μαθητικό δυναμικό).

Με το άνοιγμα των σχολείων και το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς καθώς είδαμε στα σχολεία μας να καταφτάνουν νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αναθαρρήσαμε ότι η φετινή χρονιά θα έχει μια ελπιδοφόρα εξέλιξη. Δυστυχώς οι εξελίξεις των επόμενων ημερών μας γέννησαν απογοήτευση, ειδικά μετά την εντολή της προϊσταμένης αρχής να προβούμε σε συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις μαθημάτων για να εξοικονομήσουμε εκπαιδευτικό δυναμικό, κι όλα αυτά με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Πιο συγκεκριμένα, σας παραθέτω με στοιχεία:

α) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΟΥ, στην Α΄ Γυμνασίου είναι εγγεγραμμένοι επίσημα (my school) 104 μαθητές και φοιτά επίσης ένας μαθητής αλλοδαπός ο οποίος αναμένει τη σφραγίδα της Χάγης για να επικυρωθεί επισήμως η εγγραφή του. Μέχρι και σήμερα η Α΄ Γυμνασίου είναι χωρισμένη σε 5 τμήματα με ρητή εντολή από τη Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων να προβεί ο Διευθυντής του σχολείου σε σύντμηση (4Χ26 κι ο μαθητής του οποίου εκκρεμούν τα χαρτιά ή όποιος μαθητής νέος έρθει να σταλεί αλλού π.χ. στο Γυμνάσιο Νάουσας, 12 χιλιόμετρα απόσταση).

β) ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΟΥ έχει ζητηθεί από τον Διευθυντή να προβεί σε σύντμηση τμημάτων μέχρι αύριο 15 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε κατόπιν ελέγχου του ΠΣ MySchool από το ΥΠΑΙΘ η δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού τμημάτων από αυτά που δικαιολογεί το μαθητικό δυναμικό της τάξης.

Όμως στο κτηριακό συγκρότημα του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΟΥ υπάρχουν μόνο 4 (τέσσερεις) αίθουσες διδασκαλίας εμβαδού 42,00m2. Όλες οι άλλες αίθουσες διδασκαλίας έχουν εμβαδόν 28,60m2 και είναι πρακτικά αδύνατον, ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες – πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας - να φιλοξενήσουν παραπάνω από 18 (δεκαοκτώ) μαθητές, και αυτούς σε πολύ πυκνή διάταξη.

Επιπλέον, σε όλα τα τμήματα της Α΄ τάξης είναι παρόντες 2 (δύο) εκπαιδευτικοί τις ώρες των Μαθηματικών και των Νέων Ελληνικών λόγω του προγράμματος ΜΝΑΕ (ένας είδος ενισχυτικής διδασκαλίας που γίνεται μόνο στα ΕΠΑ.Λ.). Το ίδιο συμβαίνει, για λιγότερες ώρες, και για τμήματα της Β΄ τάξης. Ως εκ τούτου, η Διεύθυνση του σχολείου αδυνατεί αντικειμενικά να προβεί σε σύμπτυξη των 12 τμημάτων σε 9 όπως τους έχει ζητηθεί να πράξουν, αφού αυτό θα είχε ως συνέπεια την παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας, τουλάχιστον σε 5 από τα 9 τμήματα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου φοιτούν πολλοί μαθητές με διεγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής να στελεχώσει τα Τμήματα Ένταξης - ούτε καν - για τους δύο μαθητές της Γ΄ τάξης που στερούνται της υποχρεωτικά παρεχόμενης, σύμφωνα με τη γνωμάτευσή τους μέχρι την περασμένη σχολική χρονιά, Παράλληλης Στήριξης.

γ) Γενικό Λύκειο Πάρου: Η Φυσική Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου διδάσκεται από μία ώρα αντί για δύο και στα τρία τμήματα της Β΄ τάξης, ένεκα της έλλειψης εκπαιδευτικού ΠΕ04. Επίσης οι μαθητές της Β΄ τάξης των θετικών επιστήμων είναι 50 και χωρίζονται σε δύο τμήματα (αντί σε 3, ο νόμος προβλέπει ότι χωρίζονται στους 51 μαθητές) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο η μαθησιακή διαδικασία αλλά και η ασφαλής συνύπαρξη των μαθητών λόγω covid. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση η οποία όμως δημιουργεί ανισότητες ανάμεσα σε μαθητές στο ίδιο νησί και μειώνει περαιτέρω τις ευκαιρίες μάθησης που η νησιωτικότητα τους στερεί ούτως ή άλλως.

Τέλος από την προηγούμενη εβδομάδα φιλόλογος (με ωράριο 23 ώρες) που υπηρετεί στο ΓΕ.Λ. Πάρου έχει λάβει άδεια κύησης με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν μαθήματα και να υστερούν στη μαθησιακή διαδικασία. Από την πλευρά μου, άμεσα καλύπτω τις 6 ώρες των Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου (πανελλαδικό μάθημα), πέραν του ωραρίου μου.

Στην τοπική κοινωνία επικρατεί αναστάτωση και αναβρασμός στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Μοιάζει αντιπαιδαγωγικό αλλά και πρωτόγνωρο οι μαθητές, που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, εδώ κι ένα μήνα, να υποχρεωθούν ν’ αλλάξουν εκπαιδευτικό και τμήμα με δυσχερέστερες συνθήκες (μεγαλύτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, λιγότερη υγειονομική ασφάλεια).

Ως εκπαιδευτικός που υπηρετώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε νησί μπορώ ανεπιφύλακτα να σας βεβαιώσω ότι οι συνθήκες που βιώνουμε και εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές μας αντιβαίνουν στο πνεύμα ισότητας που πρέπει να διαπνέει την εκπαίδευση καθώς και τις ίσες ευκαιρίες μάθησης. Είναι τραγικό να γυρνάμε 50 χρόνια πίσω όπου οι μαθητές στοιβάζονταν στις αίθουσες. Σήμερα όμως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: ο covid και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπαγορεύουν συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής των μαθημάτων (αποστάσεις κλπ). Πως όμως να υπάρξουν αποστάσεις αφού οι προδιαγραφές των αιθουσών είναι για 18-20 μαθητές κι εμείς για να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους πόρους δηλαδή εκπαιδευτικούς πρέπει να στριμώξουμε 25 και 26 μαθητές; Πως διασφαλίζουμε την υγεία των παιδιών μας;

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε παρόμοια θέματα σας κάνω έκκληση να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, να μη γίνουν συντμήσεις τμημάτων σε νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας και να προβείτε σε εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη μαθησιακή διαδικασία στα νησιά μας, με την κάλυψη των κενών στους αντίστοιχους κλάδους.

Τέλος θα ήθελα καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών και καθώς δεν θα είμαι πλέον (μετά τις εκλογές), Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. να σας ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας, να σας ευχηθώ υγεία και προσωπική επιτυχία και να σας ζητήσω να είστε πιο κοντά στα νησιά μας (Πάρο και Αντίπαρο), καθώς πρόκειται για δύο νησιά με ισχυρή έως τώρα Νέα Δημοκρατία.

 Με εγκάρδιους χαιρετισμούς
και ειλικρινή εκτίμηση
Η πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Πάρου Αντιπάρου                                                                                           

 

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Πάρος: 48ωρη απεργία των Ραδιοταξί του νησιού
  • Η ανάρτηση του κ. Κωβαίου για τον Προϋπολογισμό 2026, είναι επικοινωνιακό τέχνασμα - όχι πραγματικότητα
  • Μάρκος Κωβαίος: Σε οικονομικό black out ο Δήμος Πάρου
  • Η συμπερίληψη στο επίκεντρο – Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση με το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου
  • H Πάρος οργανώνει την εξόρμησή της στις αγορές του εξωτερικού – Προβολή σε διεθνή μέσα ενημέρωσης
  • Εντυπωσιακή εμφάνιση του Παριανού Good Job Nicky στον τελικό του Sing for Greece για τη Eurovision! – Τα έδωσε όλα πάνω στη σκηνή (Βίντεο)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Κορωνοϊός: 3 κρούσματα στην Πά...
Πάρος: «Γιουσουρούμ» μπροστά σ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile 1

agnantio new 23

dauwin mobile2

epimelitirio3

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Φεβρουάριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Μεταμεσονύχτιο συμβάν σε κατάστημα – Άμεση επέμβαση της Αστυνομίας

Πάρος: Μεταμεσονύχτιο συμβάν σε κατ...

11 Φεβρουαρίου 2026
Πάρος: Θάλασσα και στεριά αξεχώριστα σε πλατεία, προβλήτα και παραλία του νησιού εξαιτίας φουσκοθαλασσιάς (Βίντεο)

Πάρος: Θάλασσα και στεριά αξεχώριστ...

13 Φεβρουαρίου 2026
Πάρος: Θλίψη στο νησί –Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Στέλιος Φραγκούλης

Πάρος: Θλίψη στο νησί –Έφυγε από τη...

10 Φεβρουαρίου 2026

Τελευταία Νέα

Ο Χρήστος Μαυρίκης πυροβόλησε στον αέρα και ταμπουρώθηκε στο σπίτι του στα Σπάτα -Στο σημείο η ΕΛΑΣ

Ο Χρήστος Μαυρίκης πυροβόλησε στον...

16 Φεβρουαρίου 2026
Την εκταφή εννέα σορών θυμάτων Τεμπών διατάσσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας (βίντεο)

Την εκταφή εννέα σορών θυμάτων Τεμπ...

16 Φεβρουαρίου 2026
Ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη για την απώλεια της Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ

Ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη για τη...

16 Φεβρουαρίου 2026

MHT 252147

  mit2

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου / Δ.Σ
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2026  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ