300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Πάρος – Ιταλογερμανική Κατοχή: Μια αληθινή ιστορία

27 Οκτωβρίου 2021 20:42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΑΡΟΣ
Πάρος – Ιταλογερμανική Κατοχή:  Μια αληθινή ιστορία

test2

test2

1955. Σε ένα ανθρακωρυχείο του Βελγίου.

Ένα βαρύ χέρι τον γράπωσε από τον ώμο και ένα μαύρο σαν κάρβουνο βλέμμα τον κοίταξε κατάματα. Είχαν ακούσει έντρομοι το χαλασμό από την κατολίσθηση και τώρα αποκλεισμένοι στη στοά, δεν είχαν παρά μόνο ο ένας τον άλλον. Το βαθύ βλέμμα του Αντόνιο καρφωμένο στα μάτια του Βάγγου έτσι όπως σφιχταγκαλιάστηκαν για να σωθούν από το χείλος της αβύσσου, ανασκάλεψε μνήμες. Βρέθηκαν πλάι – πλάι εργάτες στο ίδιο απειλητικό για τη ζωή τους λαγούμι, μα κάτι θύμιζε στον Αντόνιο ο Βάγγος. Μα ναι, τον γνώριζε. Από τότε στην Ελλάδα, στην Πάρο, το 1941… Την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής.

101

Είσαι ο Βάγγος του είπε. Ναι έκανε ο Έλληνας, κι εσύ ο Αντόνιο. Θύμησες πλημμύρισαν το νου τους ενώ συνέχιζαν να είναι αρπαγμένοι μεταξύ τους μέχρι να τους απελευθερώσουν από τη στοά. Ναι τότε στην Πάρο, επανέλαβε ο Βάγγος όταν δεκάχρονο παιδί έζησα τον τρόμο και τη δυστυχία εξαιτίας σας, όταν μας επιτάξατε την κατοικιά κι όλη μου η φαμίλια, δέκα άτομα αναγκάστηκαν να στριμώχνονται σε ένα δωμάτιο ή στον αχυρώνα.

100

Σύντομα τους απελευθέρωσαν και την επομένη οι δύο παλιοί γνώριμοι, Ιταλός και Έλληνας, συναντήθηκαν έξω από τη γαλαρία. Φίλε μου, δικαιολογήθηκε ο Ιταλός. Δεν φταίγαμε εμείς, αλλά ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ. Κι όμως, αντέταξε ο Έλληνας. Τότε στο γάμο οι δικοί σου στρατιώτες ήταν που μας έκλεισαν μέσα στο σπίτι και χαστούκισαν το γαμπρό επειδή εσύ είχες μεθύσει και αντί να πας στο φυλάκιο του Τηλέγραφου είχες πέσει αναίσθητος μέσα στα θυμάρια. Οι δικοί σου νόμιζαν ότι σε είχαμε σκοτώσει και μας έκαναν αντίποινα. Κι εμείς παιδιά ήμασταν, πόλεμος ήταν, τι να κάναμε απολογήθηκε ο Αντόνιο. Κι εμάς μας βάραιναν κακουχίες και δυσκολίες.
Καθημερινά δρόμος από το φυλάκιο του Τηλέγραφου στο Φιλίζι ως το φυλάκιο του Χοχλακά. Μακριά από την πατρίδα μας, σε ένα νησί στη μέση του Αιγαίου, να εκτελούμε διαταγές μιας παράλογης θηριωδίας…

Τηλέγραφος Χοχλακάς

305

Ο Κώστας που άκουσε τη συζήτηση παρενέβη οργισμένος. Τι είναι αυτά που λες, του απευθύνθηκε. Η σκλαβιά που μας επιβάλατε, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, η πείνα μας ενώ εσείς πλιατσικολογούσατε, οι στερήσεις, η βαριά καταχνιά της ανελευθερίας, ο τρόμος, ακόμα βαραίνουν τις ψυχές μας. Εκμεταλλευθήκατε την ανάγκη μας να επιβιώσουμε, ξεμυαλίσατε με τη δήθεν γοητεία σας τα κορίτσια μας, κάνατε παιδιά μαζί τους και μετά γίνατε καπνός! Μαύρο σκοτάδι και φοβέρα κάτω από τη μπότα σας ζήσαμε εκείνα τα χρόνια στην Πάρο, ζωσμένοι από το θάνατο σε κάθε μας βήμα. Κι εσείς, οι κατακτητές, με τις μουσικές και τα γλέντια σας, τα μεθύσια σας και τις ερωτοτροπίες σας, περιπαίζατε τον πόνο μας….

Τηλέγραφος Φιλίζι

302

Πάρος 1970. Ο Βάγγος και ο Κώστας σε παραλιακό καφενείο της Παροικίας ατένιζαν τον κόλπο και η συζήτηση ξεστράτισε στην απρόσμενη συνάντηση με τον Αντόνιο στο Βέλγιο δεκαπέντε χρόνια πριν. Καλά του τα είχαμε πει τότε. Και λίγα είπαμε, συμφώνησε ο Βάγγος όταν στο νου του Κώστα ζωντάνεψαν μνήμες από το 1943. Τότε, ενώ ψάρευε αντίκρισε ένα γερμανικό αεροπλάνο να χάνει ύψος και να πέφτει στη θάλασσα. Έτρεξα τότε, αφηγήθηκε στο Βάγγο, έσωσα τον έναν, μάλλον ο πιλότος ήταν, και έπειτα από λίγες μέρες η θάλασσα ξέβρασε άλλα δύο πτώματα. Την ίδια εποχή συνέχισε, δύο σκαριά, ένα σιδερένιο και ένα ξύλινο μπήκαν στον κόλπο της Παροικιάς προς τη Δευτέρα Παρουσία. Εκεί βομβαρδίστηκαν από εγγλέζικα αεροπλάνα. Το σιδερένιο πλεούμενο είναι βυθισμένο εκεί ακόμα.

Έτρεξαν οι Παροικιώτες συνέχισε, και από το ξύλινο ξήλωσαν τα ξύλα. Το ίδιο πλιάτσικο είχε γίνει και με το αεροπλάνο που είχε πέσει. Και με αυτό, το γερμανικό, και με εκείνο που έπεσε στη Σάντα Μαρία. Ξήλωσαν οι κάτοικοι τα αλουμινένια μέρη του και με αυτά οι χαρανάδες έφτιαξαν οικιακά σκεύη.

304

Στην παρέα του Βάγγου και του Κώστα ήρθε κι ο Φώτης που μπήκε στη συζήτηση. Το δυστυχέστερο όλων ήταν η πείνα αγαπητοί μου, είπε. Θυμάμαι μεγάλους και παιδιά με πρησμένα πόδια και τουμπανιασμένες κοιλιές στο χωριό μου, ανατριχιάζω σύγκορμος όταν σκέπτομαι τους βομβαρδισμούς που έστειλαν στον άλλο κόσμο αθώους ανθρώπους αναπάντεχα, θυμάμαι τη δασκάλα και τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο σχολείο από την τορπίλη. Πολλοί επίσης παριανοί άφησαν τα κόκαλά τους στην Αλβανία. Οσμή θανάτου, πνιγηρός φόβος και σκληρή δυστυχία παντού.

Οι Ιταλοί γύριζαν στις εξοχές για πλιάτσικο τροφής και όταν οι ξωχάρηδες δυστροπούσαν, εκείνοι σήκωναν το όπλο και σκότωναν τα ζωντανά τους. Αυτοί όμως που ήταν τελείως άκαρδοι ήταν οι Γερμανοί. Οπλισμένοι, ανελέητοι, τριγύριζαν στις κατοικιές της υπαίθρου ψάχνοντας σαν λυσσάρικα σκυλιά για κρυμμένο από τους αγρότες καρπό ή σφάγια. Οι ξωχάρηδες για να μην καταδικάσουν τις οικογένειές τους στη μαύρη πείνα, έκρυβαν τα σιτηρά μέσα σε διπλούς τοίχους, ή έκαναν λάκκους μέσα στον αχυρώνα για να φυλάξουν τον καρπό.

306

Η λόρδα οδηγούσε τα βήματα των χωρικών στις εξοχές. Εκεί, για λίγο καρπό, περιουσίες άλλαζαν χέρια. Σπίτια και κτήματα, ανταλλάσσονταν για δύο τρία πινάκια καρπό. Υπέφερε ο κόσμος στα χωριά. Ψαράδες και χωρικοί, σε απόγνωση από τη ακραία φτώχεια και τον αδυσώπητο λιμό. Οι αγρότες βρέθηκαν εκείνη την περίοδο σε καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους. Εξ ου πενόμενα ρακένδυτα παιδάκια και μεγάλοι πολλές φορές, γύριζαν στις εξοχές να βρουν κάτι να ξεγελάσουν την πείνα τους.

Οι ξωχάρισσες, τους φίλευαν λίγο ψωμί, κανένα αβγό, μυζήθρα ή τσίρο κι αν κανείς τύχαινε μεσημέρι να βρεθεί σε αγροτόσπιτο, έτρωγε μαζί με την οικογένεια ή έπαιρνε μαζί του κάτι φαγώσιμο να το πάει στην υπόλοιπη οικογένεια στο χωριό. Ο χειμώνας ήταν δύσκολος. Άνθρωποι ξεχύνονταν στην ύπαιθρο της Πάρου να μαζέψουν λίγα χόρτα τα οποία φαγώνονταν ανάλαδα. Την εποχή του θέρους μάζευαν τις κορφοκεφαλές των σιτηρών που πέφτανε στα χωράφια, το Σεπτέμβρη του καμπανούς μετά τον τρύγο ή κατεύναζαν την πείνα τους με σύκα από τις συκιές στα αμπέλια. Έτσι πολλοί γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο.

Τι χρόνια κι αυτά, συμφώνησε η παρέα. Μόνο εμείς που τα ζήσαμε, νιώσαμε στο πετσί μας τι σήμαινε πόλεμος και Κατοχή για το νησί μας…

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Πάρος: Αυτό είναι το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο νησί
  • Πάρος: Εκδήλωση με τίτλο «Στης Παράδοσης τα Βήματα» θα πραγματοποιηθεί στην Παροικία
  • Πάρος: Πανηγύρισε ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στην Παροικία – Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας
  • Ορισμός του κ. Κώστα Αργουζή ως Άμισθου Συμβούλου Δημάρχου Πάρου επί θεμάτων Υγείας
  • Πάρος, Νάουσα: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας – Η βιωματική αφήγηση από μια μητέρα που καθήλωσε το κοινό
  • Πάρος: Συνεδρίαση Κοινότητας Νάουσας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Το Κέντρο Υγείας Πάρου ευχαρισ...
Πάρος: Ημέρα ιστορικής μνήμης... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025
Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή «Κριός» της Παροικίας Πάρου, για την πρόσδεση σκαφών

Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσ...

09 Μαϊος 2025
Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο Ίδρυμα/SKY HOPE για το ελικόπτερο αεροδιακομιδών

Πάρος: Διευκρινίσεις από Βελέντζειο...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε νησιά του Αιγαίου

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε νησιά τ...

14 Μαϊος 2025
Eurovision 2025: Εκτός τελικού η Κύπρος – Οι 10 χώρες που πέρασαν

Eurovision 2025: Εκτός τελικού η Κύ...

14 Μαϊος 2025
Κλήρωση Τζόκερ 13/05/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Κλήρωση Τζόκερ 13/05/2025: Αυτοί εί...

14 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ