Πάρος: To νησί τίμησε με συγκίνηση τη μνήμη του Ήρωα Νικόλα Στέλλα – Η ηρωική ιστορία του παριανού Εθνομάρτυρα

29 Μαϊος 2022 19:07

Με βαθιά συγκίνηση, το πρωί της Κυριακής 29 Μαϊου, η Πάρος απέτεινε φόρο τιμής στη μνήμη του ηρωικού της τέκνου Νικόλα Στέλλα.

Του παριανού νεαρού παιδιού, που στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, αντιστάθηκε, συνελήφθη, μαρτύρησε και εκτελέστηκε από τους κατακτητές μια ημέρα Μαϊου του 1944.

Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Μάρπησσα και ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και τελετή στο Μνημείο του Ήρωα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων και κατάθεση στεφάνων. Ρίγη συγκίνησης δόνησαν την ατμόσφαιρα όταν η χορωδία του Γυμνασίου Αρχιλόχου ερμήνευσε τραγούδι αφιερωμένο στον ήρωα Νικόλα Στέλλα.

stellas 2022 01

Μια ιστορία θέλησης, αντίστασης και μαρτυρικού θανάτου στα χέρια του εχθρού κρύβει η θυσία του Νικόλα Στέλλα που μας ταξιδεύει πίσω στο 1944. Τότε, οι Γερμανοί κατακτητές, κατασκεύαζαν στην Πάρο στην περιοχή του κάμπου των Μαρμάρων στρατιωτικό αεροδρόμιο, επιτάσσοντας σε καταναγκαστικά έργα για την κατασκευή του νεαρούς σε ηλικία παριανούς.

Ο Νικόλας Στέλλας τότε, 18χρονο παιδί, με μια ομάδα νέων από τα Μάρμαρα, τη Μάρπησσα, τον Πρόδρομο και τις Λεύκες, επιχείρησαν μια νύχτα να κάνουν σαμποτάζ καταστρέφοντας τον αεροδιάδρομό. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τους Γερμανούς οι οποίοι πέταξαν αεροφωτοβολίδες για το φωτισμό του χώρου μες τη νυχτιά. Τα περισσότερα παιδιά έτρεξαν και κατόρθωσαν να φύγουν, ο Νικόλας όμως δεν πρόλαβε.

stellas 2022 03

Οι κατακτητές τον συνέλαβαν, τον δίκασαν και τον καταδίκασαν. Υπέστη βασανιστήρια για να μαρτυρήσει ποιοι άλλοι ήταν μαζί του στο σαμποτάζ, ωστόσο εκείνος ποτέ δεν τους κατέδωσε. Θανατώθηκε με απαγχονισμό μια Μαγιάτικη μέρα του 1944 και η θυσία του για την πατρίδα λίγο πριν χαράξει η αυγή της Λευτεριάς, είναι χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του νησιού και της χώρας.

stellas 2022 06

stellas 2022 04

stellas 2022 05

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos