Πάρος: Σε εξέλιξη βρίσκονται τεχνικές εργασίες για την υλοποίηση έργου πνοής σε Λεύκες και Κώστο

11 Μαϊος 2023 13:08

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες, τεχνικές εργασίες κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή του Χοιρόλακκα στο ύψος της Αγ. Παρασκευής.

Οι τεχνικές ανωτέρω εργασίες, αποτελούν μέρος ενός πολύ σπουδαίου έργου πνοής που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε Λεύκες, Κώστο και όχι μόνο.

Με την ολοκλήρωσή του έργου, θα λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα της απόρριψης των ανεπεξέργαστων λυμάτων των δύο οικισμών σε χείμαρρους και ρέματα μαζί με τα όμβρια ύδατα και θα προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού, ειδικά της περιοχής του Αστέρα που διατηρεί τα σημαντικότερα αποθέματα νερού της Πάρου.

Το έργο διακρίνεται σε δύο υποέργα που συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο υποέργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς λυμάτων των οικισμών των Λευκών και του Κώστου και το δεύτερο την επέκταση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Μάρπησσας, δηλαδή του Βιολογικού Καθαρισμού της Μάρπησσας.

erga agia paraskevi 102

Το αρχικό υποέργο προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, αφορά στην κατασκευή ενός σύνθετου δικτύου αγωγών αποχέτευσης συνολικού μήκους περίπου 15.000 μέτρων. Χωρίζεται σε 4 διακριτά τμήματα: Το ένα αφορά στην κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό των Λευκών, το δεύτερο στο δίκτυο μεταφοράς από Λεύκες προς Χοιρόλακκα, το τρίτο στο δίκτυο μεταφοράς από την άκρη του οικισμού του Κώστου προς Χοιρόλακκα και το τέταρτο στο κοινό βαρυτικό πεδίο μεταφοράς από Χοιρόλακκα προς την εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Μάρπησσας.

Το δίκτυο θα κατασκευαστεί από σωλήνες PVC και HDPE τελευταίας γενιάς. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά σε δίκτυο αποχέτευσης της Πάρου θα εγκατασταθούν προκατασκευασμένα αντλιοστάσια τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως στεγανά, τα οποία θα εκμηδενίζουν τις οχλήσεις προς τους περίοικους ενώ παράλληλα θα διευκολύνουν τη συντήρηση από το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΥΑΠ.

Το πρώτο υποέργο θα συνδέσει τα τοπικά δίκτυα των οικισμών των Λευκών και του Κώστου με την ΕΕΛ Μάρπησσας. Ιδιαίτερα στο δίκτυο των Λευκών το οποίο είναι παντορροϊκό θα γίνει επιπλέον διαχωρισμός όμβριων και οικιακών λυμάτων.

Λόγω λοιπόν της εξέλιξης των τεχνικών εργασιών αυτή την περίοδο, καλούνται οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι οδηγοί στην περιοχή του Χοιρόλακκα στο ύψος της Αγ. Παρασκευής, να αποφεύγουν τη διέλευση από το σημείο των εργασιών στον κεντρικό δρόμο μεταξύ της διασταύρωσης για ΕΞΠΑ και της στροφής προς Λεύκες.

erga agia paraskevi 103

Συστήνεται να γίνεται η χρήση της διαδρομής μέσω της οδού από βιοτεχνία ΕΞΠΑ προς Πρόδρομο ή της οδού Λευκών Μάρπησσας. Οι οδηγοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των πινακίδων και των φωτεινών εργοταξιακών σηματοδοτών στο σημείο του εργοταξίου και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos