Πάρος: To νησί τίμησε τη μνήμη του Ήρωα Νικόλα Στέλλα – Η θυσία του 79 χρόνια μετά, φάρος ελπίδας για τις νεότερες γενιές

28 Μαϊος 2023 14:14

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η Πάρος, όπως κάθε χρόνο, απέτεινε φόρο τιμής στη μνήμη του Παριανού Ήρωα της εθνικής αντίστασης Νικόλα Στέλλα, του νεαρού που στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής αντιστάθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους κατακτητές τον Μάιο του 1944.

Μια ιστορία ατσάλινης θέλησης, αδάμαστης αντίστασης και μαρτυρικού θανάτου στα χέρια του εχθρού, κρύβει η θυσία του Νικόλα Στέλλα που μας ταξιδεύει 79 χρόνια πριν, στο 1944, στην περιοχή του κάμπου των Μαρμάρων, τότε που οι Γερμανοί κατασκεύαζαν στρατιωτικό αεροδρόμιο επιτάσσοντας σε καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή του νεαρούς σε ηλικία Παριανούς.

Ο Νικόλας Στέλλας τότε, 18χρονο μόλις παιδί, μαζί με μια ομάδα νέων από τα Μάρμαρα, τη Μάρπησσα, τον Πρόδρομο και τις Λεύκες, επιχείρησαν μια νύχτα να κάνουν σαμποτάζ καταστρέφοντας τον αεροδιάδρομο. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τους Γερμανούς οι οποίοι πέταξαν φωτοβολίδες για το φωτισμό του χώρου.

Τα περισσότερα παιδιά έτρεξαν και κατάφεραν να ξεφύγουν, ωστόσο ο Νικόλας Στέλλας δεν πρόλαβε. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν, τον δίκασαν και τον καταδίκασαν. Το βασάνισαν άγρια για να μαρτυρήσει ποιοι άλλοι ήταν μαζί του στο σαμποτάζ, εκείνος όμως ποτέ δεν τους πρόδωσε.

Θανατώθηκε με απαγχονισμό μια Μαγιάτικη μέρα του 1944 και η θυσία του για την πατρίδα λίγο πριν χαράξει η αυγή της λευτεριάς, είναι χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του νησιού και της χώρας.
Το πρωί της Κυριακής 28 Μαϊου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση προς τιμήν της μνήμης του Ήρωα στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Μάρπησσα. Ακολούθησε Τελετή στο Μνημείο του Ήρωα και Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφωνήθηκε η κεντρική ομιλία της ημέρας από τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο.

{https://www.facebook.com/markosikoveos/videos/968732141137313}

stellas 2022 05

Κατόπιν απευθύνθηκαν χαιρετισμοί και μηνύματα επισήμων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που η χορωδία του Γυμνασίου Αρχιλόχου ερμήνευσε τραγούδι αφιερωμένο στον Νικόλα Στέλλα. Επίσης η παιδική χορωδία του Ωδείου «Μυθωδία» ερμήνευσε τραγούδια από το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη υπό τη διεύθυνση της κας. Μαρουλίας Κοντού.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα της Κυριακής. Στις 17:00 θα διεξαχθεί το 1ο Τουρνουά Μίνι Βόλεϊ «Νικόλας Στέλλας» από τον Α.Μ.Ε.Σ. Μαρπησσαϊκό. Επίσης, θα παρουσιαστεί έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα Αγροτολέσχης από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία υπό τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Προδρόμου «Σκόπας ο Πάριος» στην περιοχή Γαλιό με ξενάγηση και ιστορικές αναφορές στα γεγονότα των ημερών. Οι περιπατητές θα γνωρίσουν την περιοχή όπου βρισκόταν το γερμανικό αεροδρόμιο την εποχή της Κατοχής με τη σπηλιά όπου ήταν κρυμμένο το αντιαεροπορικό κανόνι αλλά και τις εγκαταστάσεις που υπήρχαν τότε που κρατούσαν και βασάνιζαν τον Νικόλα Στέλλα. Τόπος συνάντησης ο Αγ. Σπυρίδωνας στον Πρόδρομο.
Στις 21:00 της Κυριακής, στην αίθουσα της Αγροτολέσχης θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos