2 Φεβρουαρίου 2024 Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιότοπων

01 Φεβρουαρίου 2024 21:28

Παρακολουθώντας  το Κίνημα  των Πολιτών  της Πάρου για Ελεύθερες  Παραλίες, και αγωνιζόμενοι  για την προστασία του Υγροβιότοπου  του Μώλου, για  μια δεκαετία περίπου, αντιληφθήκαμε  πόσο άρρηκτη  σχέση  έχουν οι Υγροβιότοποι με τις παραλίες τους!

Η Πολιτεία θεσμοθέτησε με το ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19-6-2012 την οριοθέτηση και την προστασία  όλων  των μικρών  Νησιωτικών Υγροβιότοπων. Σε αυτό το ΦΕΚ αναφέρεται ρητά  ότι εντός των ορίων των Νησιωτικών Υγροβιότοπων, που συμπεριλαμβάνονται  και οι παραλίες τους,απαγορεύονται να γίνουν η να τοποθετηθούν  οποιεσδήποτε  μόνιμες η προσωρινές κατασκευές, οπωσδήποτε δε ούτε ομπρελοκαθίσματα!

Στο παραπάνω ΦΕΚ η Πάρος εμφανίζεται να έχει 10 Υγροβιότοπους, ως εξής :    (1) ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ       (2) ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ  (3)ΑΓΚΑΙΡΙΑ  (4)ΜΩΛΟΣ  (5)ΠΑΡΟΙΚΙΑ  (6)ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ  (7,8)ΠΟΥΝΤΑ 2υγροβιότοποι  (9) ΛΑΓΓΕΡΗ πλατιά  άμμος  (10) ΠΙΣΩ ΑΛΥΚΗ.

Στους προαναφερόμενους υγροβιότοπους θα πρέπει να εφαρμοσθούν  χωρίς παρεκκλίσεις  όλες οι διατάξεις του Νόμου για την προστασία και την διατήρηση τους.Δηλαδή αφού καθαρισθούν από τυχόν μπάζα η απορρίμματα και απομακρυνθούν μόνιμες η προσωρινές εγκαταστάσεις πχ . καντίνες, beachbar και ομπρελοκαθίσματα, να επιτευχθεί η απελευθέρωση των παραλιών τους !

Ας αφήσουμε τη Φύση στα συγκεκριμένα μέρη του νησιού, να λειτουργήσει από μόνη της. Ας την βοηθήσομε να θεραπεύσει τις πληγές της,από τις κακοποιητικές παρεμβάσεις μας, για  να απολαμβάνομε όλοι όσοι θέλομε ΠΑΡΑΛΙΕΣΕΛΕΥΘΕΡΕΣ  και ΑΝΕΞΟΔΕΣ!

Επισημαίνομε  επίσης ότι οι Υγροβιότοποι αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκε  εντολή και κατασκευάσθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, για τους 10 υγροβιότοπους της Πάρου. Στις 19/12/2023 τοποθετήθηκαν οι πρώτες πινακίδες του Υγροβιότοπου του Μώλου. Στις 22/01/2024  ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και των υπόλοιπων πινακίδων.

Η Νέα Δημοτική Αρχή η οποία έχει ήδη επιδείξει ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα,   καλείται πλέον  να εφαρμόσει την νομοθεσία για την προστασία και διατήρηση όλων των Υγροβιότοπων της Πάρου με τις αντίστοιχες παραλίες τους.

ΚΑΝΟΜΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΚΚΛΗΣΗ στους φίλους του Κινήματος των Ελεύθερων Παραλιών να ζητήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την εφαρμογή του Νόμου προστασίας των Νησιωτικών Υγροβιότοπων, να απελευθερωθούν με τις παραλίες τους, ώστε η Πάρος να απολαύσει και να παραδώσει στη Φύση και στον Κόσμο της τις 10  Υπέροχες ΟΑΣΕΙΣ της

Μώλος
Ελισάβετ Σχολειάδη-Κυριαζάνου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos